Τα παιδιά που πηγαίνουν Γυμνάσιο και ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν μέρα μαθήματος. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η επίδραση ήταν περισσότερο αισθητή στα κορίτσια που πήγαιναν σχολείο σε φτωχικές περιοχές. Η ομάδα από το Τμήμα των Πάρκων, Ψυχαγωγίας και Ανοιχτών Χώρων στο Μαϊάμι, λέει ότι η σωματική δραστηριότητα δεν είναι μόνο σημαντική για τη συνολική υγεία, αλλά μετριάζει τους παράγοντες που σχετίζονται με τη συχνή απουσία από το σχολείο, τη χρήση ουσιών αλλά και την εφηβική εγκυμοσύνη.

Μία αναφορά του 2017 ανακάλυψε ότι 7 εκατομμύρια Αμερικανών μαθητών χάνουν τουλάχιστον ένα μήνα σχολείου κάθε χρόνο. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι χάνουν το σχολείο λόγω σωματικών και ψυχικών προβλημάτων υγείας. Σε αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται το άσθμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και το άγχος του αποχωρισμού. Η χρόνια απουσία από το σχολείο θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο αποτυχίας, καθυστερημένη αποφοίτηση, χρήση ουσιών και εγκυμοσύνη στην εφηβεία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα παρακολούθησης των μαθητών, τις ετήσιες εξετάσεις στη σωματική άσκηση αλλά και δημογραφικούς παράγοντες, όπως η εθνικότητα και το κοινωνικοοικονομικό στάτους. Αφού εκτίμησαν τα επίπεδα άθλησης κάθε χρόνο, κατέληξαν στο ότι όλοι οι μαθητές που βελτιώνονταν στον αθλητισμό, έλειπαν και λιγότερο από το σχολείο. Τα καλύτερα αποτελέσματα έδειξαν τα κορίτσια από αρκετά φτωχικές γειτονιές της Αμερικής.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η σωματική άσκηση είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να βοηθηθούν τα παιδιά και οι έφηβοι στο να παραμείνουν στο σχολείο. Τα οφέλη όμως της άσκησης επηρεάζουν θετικά και τους ενήλικες. Μία Ολλανδική έρευνα του 2005 βρήκε ότι οι υπάλληλοι που αθλούνταν, ζητούσαν λιγότερες μέρες άδειας λόγω ασθένειας. Μία άλλη έρευνα του 2017 από το Νοσοκομείο της Βοστόνης βρήκε ότι η χαμηλή σωματική δραστηριότητα σχετιζόταν με απουσία λόγω ασθένειας