Όσοι πάσχουν από αυτή τη νόσο πρέπει να παίρνουν παυσίπονα για να καταπολεμήσουν τους έντονους πόνους. Οι ερευνητές όμως από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιούργησαν ένα εμβόλιο που μπλοκάρει το νευρολογικό παράγοντα του πόνου. Το εμβόλιο έκανε το ανοσοποιητικό σύστημα να δουλέψει ενάντια σε αυτόν τον παράγοντα στα ποντίκια, μουδιάζοντας τον πόνο τους. Στατιστικά, σχεδόν 9 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και 30 εκατομμύρια στις Η.Π.Α. υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση αλλά τα τελευταία ευρήματα μπορούν να ανοίξουν το δρόμο σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους.

Η Καθηγήτρια Τόνια Βίνσεντ και συνεργάτιδα στην έρευνα, είπε: ‘αυτός είναι ο πρώτος επιτυχής εμβολιασμός που στοχεύει στον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της υγείας της γενιάς μας’. Δοκιμάστηκε σε ποντίκια που είχαν άνιση κατανομή του βάρους στα πίσω πόδια, ένδειξη επώδυνης οστεοαρθρίτιδας. Το εμβόλιο που έχει περιγραφεί ως πολλά υποσχόμενο, φαίνεται ότι αντιστρέφει εμφανώς τον πόνο, αφού η κατανομή του βάρους στα πόδια έγινε ίση και δεν έδειχναν να κλίνουν προς τη μία πλευρά.

Η Καθηγήτρια Βίνσεντ είπε: ‘αν και υπάρχουν ακόμα θέματα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν υπόψη προτού χρησιμοποιηθούν αυτές οι προσεγγίσεις σε ασθενείς, είμαστε καθησυχασμένοι ότι ο σχεδιασμός αυτού του εμβολίου μας επιτρέπει να ελέγξουμε τα επίπεδα αντισωμάτων και να σχεδιάσουμε θεραπείες για ξεχωριστές περιπτώσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν’.