O τελευταίος τόμος με το έβδομο και όγδοο βιβλίο:

Ποιο είναι το ιδεώδες πολίτευμα και με ποιες προϋποθέσεις εγκαθιδρύεται; Στο έβδομο και όγδοο βιβλίο των «Πολιτικών» ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι το ιδεώδες πολίτευμα προϋποθέτει τον καθορισμό του άριστου βίου. Στη συνέχεια εξαρτά την άριστη πόλη από μια σειρά γνωρισμάτων, όπως η εδαφική έκταση, η γεωγραφική θέση, η οργάνωση και ο χαρακτήρας των πολιτών. Συνεχίζει με το θέμα της εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι είναι καθήκον της πολιτείας να καλλιεργεί το ήθος των πολιτών με την κατάλληλη εκπαίδευση, γιατί το πολίτευμα διαμορφώνεται από το ήθος των πολιτών. Γι’ αυτό ακριβώς η εκπαίδευση πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής ρύθμισης, να είναι δημόσια και όχι ιδιωτική και να καλλιεργεί διαδοχικά το σώμα, τις ορέξεις και το νου.

Ο Αριστοτέλης παραμένει επίκαιρος, γιατί ακολουθώντας την ελληνική παράδοση μιλάει για την «πόλη», όχι για το κράτος, που σημαίνει ωμή βία της εξουσίας. Το κράτος συνιστά απρόσωπο γραφειοκρατικό μηχανισμό, όχι οργανική ολότητα ανθρώπων.

Επιπλέον η επικαιρότητα της αριστοτελικής πολιτικής φιλοσοφίας οφείλεται στον ίδιο τον πυρήνα της σύλληψης του πολιτικού. Το διακύβευμα του πολιτικού, όπως συνάγεται από τα αριστοτελικά κείμενα, δεν είναι να βρεθεί η ιδανική θέσμιση της πολιτικής με τη βοήθεια της σκέψης, αλλά αντίθετα να κατακτηθεί η πολιτική θέσμιση της σκέψης. Αυτό σημαίνει ότι στο κέντρο του πολιτικού βρίσκεται η ανθρώπινη νοητικότητα/ο λόγος που επιτρέπει στον άνθρωπο να αναπτύξει σχέσεις ωφέλειας και δικαιοσύνης με τον συνάνθρωπό του είτε τις αντίθετες. Ο χώρος της  αριστοτελικής πολιτικής είναι ο χώρος του ανθρώπου όπου αναζητεί ο Αριστοτέλης την ουσία του πολιτικού και όχι την ερμηνεία απλώς ενός πολιτικού φαινομένου. Αυτό την καθιστά διαρκώς επίκαιρη.

Μαζί,

Harper’s BAZAAR, το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο

Σε αυτό το τεύχος:

*Η αληθινή πλευρά της Aλίσια Βικάντερ

*Season’s best looks. 157 έξυπνες αγορές

*Ρούχα και αξεσουάρ με συλλεκτική αξία

*Εντυπωσιακά σύνολα στα χρώματα του ήλιου υμνούν τη θηλυκότητα

*Το στυλ των σέρφερ κατακλύζει τους δρόμους της πόλης

*Ψηλά τακούνια, sexy flat

*Πώς θα φορέσετε το utilitarian chic

*H τελευταία συνέντευξη της Λι Ράτζιβιλ

Δύο χρόνια #ΜΕ TOO

 

Harpers BAZAAR

«Μόδα είναι να είσαι πάντα ένα ΒΗΜΑ μπροστά»

 

Και

ΒHMAgazino

Kριστιάνο Ρονάλντο. Ο «Μίδας» του Champion’s League.

Και στην απλή έκδοση των €2.