Η παρουσίαση του αγώνα δρόμου «Piraeus Night Run/Walk», που θα διεξαχθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Το Σάββατο λοιπόν, 13 Απριλίου 2019, στις 20.00, με σημείο εκκίνησης το γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης, το κέντρο του Πειραιά θα γεμίσει για τρίτη συνεχή χρονιά με endomarchers που, μέσω του περιπάτου, θα στείλουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για την ευαισθητοποίηση και πρόληψη της ενδομητρίωσης. Πρόκειται για μία γυναικολογική πάθηση που προσβάλει 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως. Δυστυχώς, δεν δίνει αμέσως ορατά συμπτώματα αλλά προκαλεί προβλήματα υπογονιμότητας. Η λανθασμένη διάγνωση είναι συχνό πρόβλημα, ενώ προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως έντονοι πόνοι, ανεπάρκεια οργάνων και παρενέργειες που απειλούν τη ζωή της γυναίκας.

Το κίνημα έχει παγκόσμια απήχηση, με 63 πόλεις να συμμετέχουν και να στέλνουν το παγκόσμιο μήνυμα «IT’S TIME TO END THE SILENCE» που μεταφράζεται στα ελληνικά «ΩΡΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ». ‘Οι γυναίκες θα πρέπει να πάψουν επιτέλους να σιωπούν και να ντρέπονται. Ήρθε η ώρα να μιλήσουν ανοιχτά για τη Γυναικεία Υγεία και τις Γυναικολογικές Παθήσεις’.

Οι περσινές συμμετοχές ξεπέρασαν τις 2.000. Το μεγάλο γεγονός διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, από την ΑμΚΕ «AWARE» (για την ενημέρωση και πρόληψη των χρόνιων γυναικολογικών παθήσεων).

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης,  στην ομιλία του ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, καθώς όπως ανέφερε είναι σημαντικό να στηριχθεί ο αγώνας δρόμου «Piraeus Night Run» που διεξάγεται για τρίτη συνεχόμενη  χρονιά στην πόλη και έχει ως σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την ενδομητρίωση.  Ανέφερε, ότι ο  αγώνας είναι ένας συνδυασμός τρεξίματος και περιπάτου, στη γνωστή  διαδρομή που γίνεται κάθε χρόνο: Καραϊσκάκη, Μικρολίμανο και επιστροφή στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι  κάθε χρόνο συμμετέχουν περισσότεροι  από 2.000 άνθρωποι, κάτι το οποίο είναι σημαντικό, όπως  είναι σημαντική  και η σταθερότητα της διοργάνωσης,  καθώς όπως σημείωσε: «περνάει σταθερά ένα μήνυμα, ότι δεν γίνεται μια πρωτοβουλία μια χρονιά  και χάνεται, αλλά είναι ένας αγώνας δρόμου, που έχει μπει στο καλεντάρι των αθλητικών δρώμενων της πόλης μας».  Επιπλέον, ο Δήμαρχος  υπογράμμισε ότι κι  αυτό το δρομικό βασίζεται στο δίπτυχο: ανάπτυξη μαζικού αθλητισμού – κοινωνικός σκοπός και πρόσθεσε:  «Έτσι και τώρα, με αφορμή αυτόν τον αγώνα, θέλουμε να στηρίξουμε το μήνυμα της παγκόσμιας εκστρατείας για την ενδομητρίωση, μια χρόνια γυναικολογική πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο, χωρίς συχνά να το γνωρίζουν.  Από την πλευρά του Δήμου Πειραιά και της AμΚΕ “AWARE”  που διοργανώνει τον αγώνα δρόμου, περνάμε το δικό μας  μήνυμα, το οποίο θέλουμε να γίνει γνωστό στον κόσμο. Αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε ο κ. Μώραλης  και  συνεχάρη τον γιατρό κ.  Γιώργο Χείλαρη,  ο οποίος είναι επικεφαλής του Κινήματος κατά της ενδομητρίωσης στην Ελλάδα και έχει αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων στη χώρα,  καθώς και τη σύζυγό του κα Τζωρτζίνα Χείλαρη.  Επίσης, υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή συνεχίζει τις αθλητικές δράσεις που έχουν κοινωνικό σκοπό, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον αγώνα, ο Πειραιάς γίνεται μέρος ενός δικτύου 63 πόλεων σε όλο τον κόσμο, όπου διεξάγεται το συγκεκριμένο δρομικό.

Ο κ. Μώραλης κάλεσε όλους τους Πειραιώτες και όσους πολίτες της Αττικής ενημερωθούν,  να συμμετάσχουν στον αγώνα, ώστε να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα  για το θέμα της ενδομητρίωσης.

Επιπλέον, ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι είναι η τελευταία χρονιά που θα τρέξουν οι δρομείς  στο Μικρολίμανο με τη μορφή που έχει σήμερα, καθώς, όπως τόνισε, ο αγώνας θα διεξαχθεί του χρόνου σε ένα νέο Μικρολίμανο, καθώς θα έχει γίνει η ανάπλαση. «Ο αγώνας του 2020 θα είναι σε ένα νέο περιβάλλον, πιο όμορφο, πιο λειτουργικό», τόνισε ο  Δήμαρχος Πειραιά.

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας του Δήμου Πειραιά (Ο.Π.Α.Ν.) κα Σταυρούλα Αντωνάκου,  στην ομιλία της σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι για τη Δημοτική Αρχή ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούσαν από την αρχή προτεραιότητες. Ανέφερε ότι η Δημοτική αρχή,  όταν ανέλαβε πριν  από πέντε χρόνια, διαπίστωσε ότι  ο Πειραιάς είχε μεγάλο έλλειμμα στα αθλητικά δρώμενα και στις αθλητικές εγκαταστάσεις και προσπάθησε να αναπτύξει τα αθλητικά δρομικά για όλους, χωρίς ηλικιακούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Η κα Αντωνάκου τόνισε ότι πραγματοποιούνται πλέον πάνω από 25 αθλητικές εκδηλώσεις ετησίως, όπου συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι. «Ο αγώνας δρόμου Endomarch Night Run – Walk, που πραγματοποιείται φέτος για τρίτη χρονιά στην πόλη είναι μια από τις διοργανώσεις, την οποία «αγκαλιάσαμε» και την αγαπήσαμε για τη σοβαρότητα που έχουν οι άνθρωποι που το διοργανώνουν,  αλλά και γιατί βλέπουμε ότι κάθε χρόνο έρχεται περισσότερος κόσμος», επεσήμανε η κα Αντωνάκου. Ανέφερε ότι πάντα τα  αθλητικά δρώμενα έχουν ένα κοινωνικό μήνυμα, έναν φιλανθρωπικό σκοπό και ότι μέρος των εσόδων θα δοθούν σε κάποιο ίδρυμα ή φορέα του Πειραιά. Επιπλέον, σημείωσε ότι μέχρι το τελευταίο αθλητικό event που πραγματοποιήθηκε, διατέθηκαν πάνω από 20.000 ευρώ σε ιδρύματα και φορείς της πόλης που επιτελούν φιλανθρωπικό έργο.  Τέλος, κάλεσε   τον κόσμο να συμμετέχει, να διαδώσει το μήνυμα για τη γυναικεία ενδομητρίωση, στην  πολύ όμορφη διαδρομή, στο Μικρολίμανο και στην Καστέλα  με έναρξη από το γήπεδο  Γ.  Καραϊσκάκης.

Η Γενική Διευθύντρια της AμΚΕ “AWARE”  κα Τζωρτζίνα Χείλαρη, στη σύντομη ομιλία της ανέφερε ότι αυτός ο αγώνας δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε, όπως είπε, η καλά οργανωμένη ομάδα του Δήμου Πειραιά  και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη.  Η κα Χείλαρη ανέφερε ότι  οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση πονάνε και δεν έχουν που να απευθυνθούν. Όπως σημείωσε η λέξη ενδομητρίωση δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια και ότι μετά από έρευνα που έκαναν, διαπίστωσαν ότι κανείς δεν γνωρίζει γι αυτήν την πάθηση. «Προσπαθούμε λοιπόν μέσω αυτού του αγώνα να ευαισθητοποιήσουμε όλον τον κόσμο και να μάθουν γι αυτήν την ασθένεια», τόνισε η κα Χείλαρη. Επιπλέον, ευχαρίστησε την ΠΑΕ Ολυμπιακός  και τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς αυτόν σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα σε πολλά επίπεδα».

Την προσπάθεια αυτή στήριξαν με τη σειρά τους: η παγκόσμια πρωταθλήτρια υδατοσφαίρισης και αρχηγός του Ολυμπιακού κα Φιλιώ Μανωλιουδάκη, η παγκόσμια πρωταθλήτρια κολύμβησης  και αθλήτρια του Ολυμπιακού κα Κέλλυ Αραούζου, η Πανελληνιονίκης Πρωταθλήτρια της κολύμβησης και αθλήτρια του Ολυμπιακού,  κα Μελίνα Τροχαλάκη και η Γενική Διευθύντρια του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού κα Χριστίνα Τσιλιγκίρη.

Ο αγώνας τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά & του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας και έχει τη στήριξη της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Σημείο εκκίνησης στο γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης. Η ώρα συγκέντρωσης έχει οριστεί στις 20.00.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέσω του site: www.endomarch.gr

Στο Facebook: Endomarch Greece

Στο Instagram: endomarch_greece