Χρειάζεται μόνο ένα αδύναμο ηλεκτρικό κύμα για να επανέλθει η οξύνοια της σκέψης σε ανθρώπους άνω των 60 ετών. Οι μικροσκοπικοί σφυγμοί ηλεκτρισμού συγχρονίζουν τα εγκεφαλικά κύματα ώστε να δουλεύει το μυαλό πιο αποτελεσματικά. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που δέχτηκαν κύματα ηλεκτρισμού είχαν την ίδια επίδοση σε τεστ μνήμης με εκείνους που διένυαν τη δεκαετία των 20.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ ή στην ‘επαναφορά’ της δυνατής μνήμης. Ο Δρ. Ρόμπερτ Ρέινχαρτ, επικεφαλής της τεχνικής από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, είπε: ‘αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά, όχι μόνο επειδή μας δίνουν νέους δρόμους στη βάση του εγκεφάλου και την απώλεια μνήμης λόγω της ηλικίας. Μας δείχνουν επιπλέον ότι οι αρνητικές αλλαγές λόγω ηλικίας δεν είναι μη αναστρέψιμες και μπορούμε να επαναφέρουμε τη μνήμη που είχαμε όταν ήμαστε νέοι΄.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να επιρρίψουν ευθύνες για την κακή μνήμη τους σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που αποσυνδέονται. Οι εν λόγω περιοχές συνεργάζονται όταν είμαστε νέοι και μας επιτρέπουν να θυμόμαστε πράγματα, όπως αριθμούς τηλεφώνων, τη λίστα του σούπερ μάρκετ ή ποια απόφαση να πάρουμε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρικό ρεύμα σε 42 ανθρώπους, ηλικίας 60-76 ετών, και τους έκαναν τεστ μνήμης με αρκετά παρόμοιες εικόνες. Συγκριτικά με 42 ανθρώπους ηλικίας 20-29 ετών, και όπως ήταν αναμενόμενο, είχαν χειρότερη επίδοση. Όταν όμως δέχτηκαν ηλεκτρικά κύματα για περίπου 25 λεπτά, τα αποτελέσματά τους βελτιώθηκαν και έφτασαν στο ίδιο επίπεδο με τους νέους συμμετέχοντες. Η επίδραση του πειράματος διήρκεσε συνολικά 50 λεπτά. Το ηλεκτρικό κύμα ταίριαξε με το ρυθμό των εγκεφαλικών κυμάτων μέσα από τη χρήση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο.

Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Ρόμπερτ Χάουαρντ, από το Πανεπιστήμιο College London, είπε: ‘αν και αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και θετικό κομμάτι έρευνας, θα πρέπει να γίνει πολύ μεγαλύτερη μελέτη σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων μέσα από συνθήκες κλινικών δοκιμών’. Ο επικεφαλής έρευνας της νόσου Αλτσχάιμερ, Δρ. Τζέιμς Πίκετ, είπε: ‘αυτή η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα επειδή προτείνει μία μη παρεμβατική τεχνική με ηλεκτρική διέγερση και μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων. Ωστόσο, αυτή η έρευνα δεν ασχολήθηκε με το κατά πόσο μπορεί να είναι βοηθητική και στην περίπτωση της άνοιας’.