Οι άλλες «εθνικές» εκλογές. Η ιστορία των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα, 1981-2014.

Ενα οδοιπορικό στην ιστορία των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα, από το 1981 έως και το 2014.

Από τις παράλληλες -με τις βουλευτικές- Ευρωεκλογές, του 1981, στην αναμέτρηση του 1984 με το δίλημμα «Αλλαγή ή Απαλλαγή», τη σύγκρουση του 1989 μέσα στη δίνη των σκανδάλων, τις πρώτες «ευρωπαϊκές» εκλογές του 1994, την εκλογή «δημοψήφισμα» του 1999, την αναμέτρηση «περιόδου χάριτος» του 2004, τις εκλογές κυβερνητικής κατάρρευσης του 2009, έως και τον εκλογικό «μετασεισμό» του 2014.

Οκτώ ευρωπαϊκές αναμετρήσεις ή απλώς μια διαφορετική εκδοχή οκτώ «εθνικών» εκλογών; Με άξονα αυτό το ερώτημα το βιβλίο επιχειρεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα από το 1981 έως και το 2014. Αν και το θέμα του βιβλίου είναι οι ελληνικές Ευρωεκλογές, η προσέγγιση που υιοθετείται δεν περιορίζεται σε μία περιπτωσιολογική ανάλυση. Η κατανόηση της ελληνικής περίπτωσης βασίζεται σε ένα ευρύτερο θεωρητικό και εμπειρικό σχεδιασμό, με συγκριτικές αναφορές στις τάσεις που επικρατούν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ανάλυση της εκλογικής συμπεριφοράς στηρίζεται κυρίως στο μοντέλο των «εθνικών εκλογών δεύτερης τάξης», όπως αυτό διατυπώθηκε το 1980 από τους Karlheinz Reif και Hermann Schmitt και το οποίο αποτελεί το πληρέστερο και κυρίαρχο θεωρητικό υπόδειγμα μελέτης των Ευρωεκλογών. Το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη ένα αναλυτικό οδοιπορικό στην ιστορία των ελληνικών Ευρωεκλογών υπό το πρίσμα πάντα και των αντίστοιχων εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, μέσα από την ανάλυση των τάσεων της κοινής γνώμης σε όλο το διάστημα από το 1981 έως και την αναμέτρηση του 2014 σκιαγραφείται η εξέλιξη της αμφίθυμης στάσης της προς την Ευρώπη. Παράλληλα, προσφέρεται μία εκτίμηση για το μέλλον του μοναδικού υπερεθνικού δημοκρατικού εγχειρήματος μέσα από το πρίσμα των καταιγιστικών εξελίξεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και των ριζικών μετασχηματισμών στο ελληνικό κομματικό σύστημα που έχουν συντελεστεί από το πέρας των εκλογών του 2009 έως και σήμερα.

– Οι προεκλογικές εκστρατείες

– Το ευρωπαϊκό και πολιτικό πλαίσιο των αναμετρήσεων

– Η στάση της κοινής γνώμης προς την Ευρώπη

– Η εκλογική συμπεριφορά

– Τα αποτελέσματα και τα ποσοστά συμμετοχής

Μαζί,

Σίγκμουντ Φρόυντ

Το πάντα επίκαιρο έργο:

«Ψυχολογία των Μαζών και Ανάλυση του Εγώ», από τον Πατέρα της Ψυχανάλυσης.

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Αυστριακός Σίγκμουντ Φρόυντ, φυσιολόγος και ψυχίατρος, έθεσε με τις μελέτες του τις βάσεις της ψυχανάλυσης ως θεραπευτικής μεθόδου και έφερε επανάσταση στον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος αντιλαμβάνεται έννοιες όπως η συνείδηση και η σεξουαλικότητα.
Στο σύγγραμμα «Ψυχολογία των Μαζών και Ανάλυση του Εγώ» («Massenpsychologie und Ich-Analyse»), που γράφτηκε το 1921, ο Φρόυντ προσεγγίζει την ψυχολογία των μαζών ως αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχολογίας του ατόμου. Παράλληλα αναζητά τα ιδιαίτερα στοιχεία που καθορίζουν τη δυναμική της μάζας και εξασφαλίζουν τη συνοχή της ή, αντίθετα, οδηγούν στη διάλυσή της.

Ακόμη,

VITA

Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα

Η Ζωή Δημητράκου στα καλύτερά της.
Οι ορμόνες της ευτυχίας. Πώς θα τις ενεργοποιήσουμε.
Μεταβολισμός. 5 ασκήσεις που του βάζουν φωτιά.
Πόσο χρονών είναι η καρδιά μας.

VITA. Η ζωή στα καλύτερά της

Και

ΒHMAgazino

Λιούις Χάμιλτον. Ο απόλυτος κυρίαρχος της Formula1.

Και στην απλή έκδοση των €2.