«Ποτέ δεν πίστευα ότι το δέρμα μου θα είχε τέτοια βελτίωση» έλεγε τις προάλλες μια φίλη μου. Και η αλήθεια είναι ότι δεν το πίστευα ούτε εγώ. Πριν από δύο χρόνια είχε βαριάς μορφής ακμή και η δερματολόγος της συνέστησε μια αγωγή με 0,3% ρετινόλη, την οποία ακολούθησε ευλαβικά. Σταδιακά, μέσα σε δύο χρόνια, η επιδερμίδα της γινόταν λεία, λαμπερή, τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα εξαφανίστηκαν και – το απίστευτο – ακόμη και οι μικρές ουλές. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούγονται σχόλια δισταγμού όσον αφορά κάποιο καλλυντικό που περιέχει το συγκεκριμένο συστατικό.

Τελικά, η ρετινόλη είναι για όλους; Και ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης της;

Ιδιότητες ρετινόλης

  • Ενισχύει τη σύνθεση του κολλαγόνου
  • Ρυθμίζει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων
  • Καταπολεμά τα πρώτα σημάδια γήρανσης
  • Μειώνει ορατά τις ρυτίδες
  • Ενισχύει την αναδόμηση του δέρματος
  • Εχει κερατολυτική δράση απολεπίζοντας ήπια

Η δράση της

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, αυτό το ενεργό συστατικό – παράγωγο της βιταμίνης Α είναι ένα εξαιρετικό συστατικό, που κυριολεκτικά μεταμορφώνει την επιδερμίδα προς το καλύτερο, αρκεί να ξέρουμε πώς να την αντιμετωπίζουμε. Ωστόσο κυκλοφορούν τόσο πολλά προϊόντα με ρετινόλη που δεν ξέρουμε τι να επιλέξουμε.

Η ρετινόλη ενδείκνυται να εφαρμόζεται το βράδυ μετά τον καθαρισμό διότι είναι ένα φωτοευαίσθητο συστατικό που εξουδετερώνεται από τον ήλιο και τον αέρα. Και όχι μόνο. Ενίοτε προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα: Κοκκινίλες, ξεφλούδισμα και «ξεσπάσματα». Γι’ αυτό πολλοί διστάζουν να τη χρησιμοποιήσουν. Αν και έχουν ακουστεί πολλά για αυτήν, δεν χρειάζεται να την παίρνουμε από φόβο. Αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά τις οδηγίες των ειδικών.

Τι λένε οι δερματολόγοι

Η ρετινόλη διεγείρει τις λειτουργίες του δέρματος και προσφέρει τεράστια βελτίωση στην όψη μας. Το δέρμα αποκτά σφριγηλότητα, μειώνει τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες, τις ουλές από ακμή, τα μαύρα στίγματα, τις δυσχρωμίες, αποκτά πιο ζωηρό τόνο και ανανεωμένη όψη φρεσκάδας. Ωστόσο, ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα δραστικό συστατικό, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το ποσοστό που θα χρησιμοποιήσουμε.

«Φανταστείτε τη ρετινόλη σαν κάποιο φάρμακο για τη γρίπη. Αν πάω στο φαρμακείο και βρω το ίδιο φάρμακο σε μάξιμουμ δράση, θα προτιμήσω αυτό. Ομως θα πρέπει να ακολουθήσω σωστά τις οδηγίες του για να μην προκαλέσω ζημιά στον εαυτό μου. Το ίδιο ισχύει και με το συγκεκριμένο συστατικό. Πολλοί δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Με αποτέλεσμα να αποδυναμώνουν το δέρμα τους αντί να το ενισχύουν» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Πώς τη χρησιμοποιούμε;

Εξετάζουμε τον πίνακα συστατικών του καλλυντικού με ρετινόλη. Αν είναι η πρώτη φορά που το χρησιμοποιούμε, η ιδανική συγκέντρωση είναι 0,3% – μια σχετική χαμηλή αλλά αποτελεσματική δόση. Ετσι το δέρμα δεν διατρέχει κίνδυνο ερεθισμού. Στην αγορά κυκλοφορούν καλλυντικά με 1% ή και 2% συγκέντρωση ρετινόλης, ωστόσο οι δερματολόγοι είναι επιφυλακτικοί γιατί πολύς κόσμος δεν ξέρει πώς να τα χρησιμοποιήσει σωστά.

Αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα, δοκιμάζουμε πρώτα ένα καλλυντικό με ρετινόλη σε ένα άλλο σημείο του δέρματος, π.χ. κάτω από το αφτί.

Τεστ: Απλώνουμε μια γενναιόδωρη ποσότητα καλλυντικού και την αφήνουμε τουλάχιστον 24-48 ώρες. Ξεκινάμε με τη συνιστώμενη συγκέντρωση 0,3% μία με δύο φορές την εβδομάδα. Αν δεν υπάρξει κάποιου είδους αντίδραση, τότε μπορούμε να την εφαρμόζετε κάθε βράδυ.

Αν δεν διαπιστώσουμε καμία βελτίωση στο 0,3%, τότε σταδιακά αυξάνουμε τη δόση ρετινόλης στο 0,5% ή ακόμη και στο 1%. Πάντα όμως έχουμε τον νου μας για τυχόν αντιδράσεις, όπως αίσθηση καύσου ή «τσιμπηματάκια» στο δέρμα.

Η απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της είναι το αντηλιακό ευρέος φάσματος, σε καθημερινή βάση. Και αυτό γιατί όσο χαμηλή συγκέντρωση και να χρησιμοποιούμε, το δέρμα γίνεται ευαίσθητο απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.

Αλλη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αύξηση της ενυδάτωσης. «Οταν χρησιμοποιούμε ρετινόλη, το δέρμα χρειάζεται μεγαλύτερη θρέψη και υγρασία, γιατί δουλεύει πιο εντατικά».

Τip: Αν παρ’ όλα αυτά νιώσετε κάποια ενόχληση τις πρώτες φορές χρήσης, εφαρμόστε την σε πιο αραιά διαστήματα μέχρι το δέρμα να τη συνηθίσει τη ρετινόλη.

Ταιριάζει σε όλους;

Καλό είναι να αποφύγουμε να χρησιμοποιούμε μόνοι μας τη ρετινόλη και τα παράγωγά της αν πάσχουμε από…

-Ροδόχρου ακμή

-Έκζεμα

Αν κάποιος εμφανίσει έκζεμα στο πρόσωπο, το οποίο δεν οφείλεται σε αλλεργία εξ επαφής, τότε οι δερματολόγοι δεν τη συστήνουν.

-Ψωρίαση

Καλύτερα να απευθυνθούμε σε δερματολόγο που θα μας υποδείξει την κατάλληλη αγωγή και δοσολογία.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν έχουμε…

-Ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα που ξεφλουδίζει (αν παρ’ όλα αυτά θέλουμε να τη δοκιμάσουμε, ενισχύουμε την ενυδάτωση και τη θρέψη του)

-Υπερευαίσθητο δέρμα

Ένα… μοναχικό συστατικό

Η θαυματουργή αλλά «ιδιότροπη» αυτή ουσία δεν αγαπά κάποιες κατηγορίες άλλων συστατικών και δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη εφαρμογή τους.

Αυτές είναι οι εξής:

Oξέα φρούτων (ΑΗΑ)

Ο συνδυασμός αυτών των δύο δραστικών συστατικών προκαλεί ερεθισμούς και κοκκινίλες στην επιδερμίδα, κυρίως αν είναι ευαίσθητη.

Σαλικυλικό οξύ

Αλλο ένα ισχυρό συστατικό κατά της ακμής με αντιβακτηριδιακή και κερατολυτική δράση, που εξυγιαίνει και προκαλεί ήπια απολέπιση. Ομως δεν συμπεριφέρεται ομαλά σε συνδυασμό με παράγωγα της βιταμίνης Α.

Βιταμίνη C

Αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε, τότε χρησιμοποιούμε το προϊόν με τη ρετινόλη τη νύχτα, και το πρωί το καλλυντικό με τη βιταμίνη C και στη συνέχεια οπωσδήποτε αντηλιακό ευρέος φάσματος.

Σ’ αγαπώ – μ’ αγαπάς

Το συστατικό που ταιριάζει απόλυτα με τη ρετινόλη είναι η βιταμίνη Ε, η οποία μας επιτρέπει να αυξήσουμε και τη συγκέντρωσή της. Παράλληλα οι δύο αυτές βιταμίνες «συνεργάζονται» άψογα μεταξύ τους βοηθώντας η μία στην απορρόφηση της άλλης.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, M.D.Ph.D., δερματολόγο-αφροδισιολόγο, εξειδικευμένη στην αισθητική δερματολογία.