Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης. Νέα μελέτη του UCL, εντόπισε τις ίδιες συνέπειες και σε εκείνους που κοιμούνται ένα πλήρες εννιάωρο.

Στοπ στις επτά ώρες

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα από τεστ μνήμης σχεδόν 400.000 ανθρώπων, οι οποίοι κλήθηκαν να ταιριάξουν έξι ζεύγη κρυφών καρτών μετά την απομνημόνευση των θέσεών τους.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κοιμήθηκαν επτά ώρες, όσοι ανέφεραν ύπνο εννέα ωρών έκαναν τον ίδιο αριθμό σφαλμάτων με τους ανθρώπους που κοιμήθηκαν πέντε ή λιγότερες ώρες.

Συγκεκριμένα, έκαναν 5% περισσότερα λάθη στο παιχνίδι καρτών, τα οποία έπεσαν στο 2% όταν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο.

Όσοι κοιμήθηκαν δέκα ώρες έκαναν 11% περισσότερα λάθη, αποτέλεσμα που μειώθηκε στο 6% όταν έγιναν προσαρμογές βάσει των χαρακτηριστικών των ατόμων.

Ύπνος και εγκέφαλος

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται πολλές ώρες έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου, γεγονός που εμποδίζει τις περιοχές του εγκεφάλου να επικοινωνούν σωστά και τους θέτει σε κίνδυνο αναφορικά με γνωστικά ζητήματα.

Η Δρ Victoria Garfield, διευθύνουσα της μελέτης, δήλωσε: «Μερικοί άνθρωποι ενδεχομένως πιστεύουν ότι το να κοιμούνται για όσο χρονικό διάστημα θέλουν είναι καλό, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο ύπνος για πολλές ώρες μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη.»

Ο Albert Henry, συγγραφέας της έρευνας συμπλήρωσε: «Βρήκαμε λίγα στοιχεία αναφορικά με το εάν ο σύντομος ή ο πολύωρος ύπνος συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα».

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: