Τα μωρά που γεννιούνται αρκετές εβδομάδες νωρίτερα πριν τους εννιά μήνες, διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης, η οποία ενδέχεται να επιφέρει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ως πιθανή αιτία ορίζεται – βάσει επιστημόνων – η άμεση απομάκρυνση του παιδιού από την μητέρα, αμέσως μετά την γέννησή του, καθώς πρέπει να κρατηθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Μουσική για τα βρέφη

Ωστόσο, η μελωδία του φλάουτου ή της γκάιντας μπορεί να βοηθήσει τα μωρά, καθώς βελτιώνεται η μορφή των συνδέσεων του εγκεφάλου σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν όμοιες με εκείνες των βρεφών που γεννήθηκαν κανονικά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία εξέτασαν τη θεωρία τους παίζοντας μουσική στους «ανυπόμονους» μπόμπιρες.

Στη συνέχεια, συνέκριναν τα στοιχεία αυτά, με τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα, αλλά δεν άκουσαν μουσική, και με εκείνα που γεννήθηκαν την αναμενόμενη ημερομηνία.

Χρησιμοποίησαν σαρωτές εγκεφάλου MRI για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν διαφορές στον εγκέφαλο και παρατήρησαν ότι τα μωρά στην ομάδα μουσικής ήταν καλύτερα ανεπτυγμένα.

Οι εγκέφαλοί τους έμοιαζαν περισσότερο με εκείνους των μωρών που γεννήθηκαν την αναμενόμενη ημερομηνία, συγκριτικά με τις απεικονίσεις των εγκεφάλων των μωρών που ενώ γεννήθηκαν πρόωρα δεν εκτέθηκαν στις μελωδίες.

«Το όργανο που συγκέντρωσε τις περισσότερες αντιδράσεις ήταν το φλάουτο των ινδιάνων γητευτών, γνωστό ως punji», δήλωσε η Lara Lordier, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης.

«Τα πολύ ανήσυχα μωρά ηρεμούσαν σχεδόν αμέσως, καθώς η γλυκιά μελωδία του φλάουτου απορροφούσε την προσοχή τους.»

Η μελωδία του φλάουτου ή της γκάιντας ενδυναμώνει το τμήμα του εγκεφάλου των μωρών, που είναι υπέθυνο για τη μάθηση και την εκτέλεση γνωστικών καθηκόντων, καθώς και τις κοινωνικές σχέσεις και τη συναισθηματική διαχείριση», εξήγησαν οι ερευνητές.