Το κοτόπουλο φαίνεται να είναι τόσο επιβλαβές για την καρδιά όσο και το κόκκινο κρέας.

Ενώ το κόκκινο κρέας έχει κατηγορηθεί κατά κόρον για τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία, το λευκό θεωρείται ως η πιο υγιεινή και λιγότερη επιβλαβής, εναλλακτική επιλογή.

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρέας αυξάνουν εξίσου τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.

Ο καθηγητής Ronald Krauss δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν ξεκινήσαμε την εν λόγω μελέτη, περιμέναμε ότι το κόκκινο κρέας θα είχε χειρότερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μείναμε άναυδοι όμως όταν διαπιστώσαμε ότι οι επιδράσεις είναι ίδιες και για τα δύο είδη κρέατος.»

Η μελέτη αφορούσε 113 άτομα ηλικίας μεταξύ 21 και 65 ετών. Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν τυχαία, είτε στην ομάδα με μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά είτε σε εκείνη με μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Το φαγητό που τους δόθηκε, είχε μελετηθεί πολύ προσεκτικά από τους μελετητές, ενώ στους συμμετέχοντες απαγορεύθηκε η κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη βιταμινών και η αλλαγή της σωματικής τους δραστηριότητας.

Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν στην αρχή αλλά και το τέλος κάθε δίαιτας, τα οποία μελετήθηκαν, με τις διαπιστώσεις να προκαλούν έκπληξη ακόμα και στους ερευνητές.

Τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρέας αύξησαν εξίσου τις ποσότητες των σωματιδίων LDL, τα οποία είναι υπεύθυνα για την μεταφορά λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης.

Η αυξημένη χοληστερόλη με τη σειρά της, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία, ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας όταν τηρείται το μέτρο.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: