Ευρήματα μελέτης που εστίασε σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δείχνουν ότι εκείνοι που κοιμούνται περισσότερο είναι πιο αποδοτικοί κατά την διάρκεια της ημέρας.

Το φθινόπωρο του 2017, η συνοικία Cherry Creek στο Greenwood Village του Κολοράντο καθυστέρησε «το κουδούνι» για το γυμνάσιο κατά 50 λεπτά (αλλαγή από τις 8 π.μ.  στις 8:50 π.μ.) και για το γυμνάσιο κατά 70 λεπτά (αλλαγή από τις 7:10 π.μ. στις 8:20 π.μ.).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα χρόνο μετά την αλλαγή, ο ύπνος αυξήθηκε κατά 31 λεπτά για τους μαθητές γυμνασίου και κατά 48 λεπτά για τους μαθητές λυκείου.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε περισσότερους από 15.000 μαθητές οι οποίοι ολοκλήρωσαν ηλεκτρονικές έρευνες κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών πριν από την αλλαγή της ώρας έναρξης της άνοιξης 2017 και μετά την αλλαγή της ώρας έναρξης της άνοιξης 2018.

Η έρευνα περιελάμβανε ερωτήσεις αναφορικά με την ώρα του ύπνου τις καθημερινές και το σαββατοκύριακο, την υπνηλία κατά τη διάρκεια του διαβάσματος στο σπίτι και την ακαδημαϊκή αφοσίωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των μαθητών που δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν υπερβολική υπνηλία για να διαβάσουν, μειώθηκε μετά την καθυστέρηση «του κουδουνιού» από το 46% στο 35% στους μαθητές του γυμνασίου και από το 71% στο 56% στους μαθητές του λυκείου.

«Τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά επειδή ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός όχι μόνο για την ανάπτυξη των εφήβων, τη σωματική υγεία και τη διάθεσή τους, αλλά ακόμα και για την ακαδημαϊκή τους επιτυχία», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης.