«Δεν είσαι ο άνθρωπος που ερωτεύτηκα». Αυτή η ατάκα μπορεί να έχει περάσει στη σφαίρα του κλισέ, όμως θα πρέπει να παραδεχτούμε πως όλοι μας κάποια στιγμή την έχουμε σκεφτεί – ακόμη και αν δεν την έχουμε ξεστομίσει. Στην πραγματικότητα, όμως, τις περισσότερες φορές οι ενδείξεις ότι δεν ταιριάζουμε με τον σύντροφό μας είναι εμφανείς ήδη από την αρχή. Αρκεί να ξέρουμε πού να κοιτάξουμε.

Τα παρακάτω σημάδια θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε μία πιθανώς επώδυνη σχέση, αλλά και να επιλύσετε τα προβλήματα πριν καν προκύψουν, ενισχύοντας την ευτυχία σας με τον νέο σας σύντροφο.

1. Δεν συμφωνείτε πουθενά
Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από τον έρωτα, είναι αυτός που μιλάει για τα ετερώνυμα που έλκονται. Ο νόμος αυτός μπορεί να ισχύει για τη Φυσική, στις σχέσεις μας, όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Αν και οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να κάνουμε σχέση με τον εαυτό μας, η πλήρης αντίθεση σε ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως στον τρόπο ζωής ή στις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στις προστριβές.

2. Δεν είστε ο εαυτός σας
Ακόμη κι αν είστε γενικά εσωστρεφής, δεν είναι φυσιολογικό να εξετάζετε διαρκώς τη συμπεριφορά σας όταν είστε μαζί του. Αναρωτηθείτε: οι άμυνές σας παραμένουν ισχυρές εξαιτίας της προσωπικότητάς σας ή νιώθετε ότι κάποια χαρακτηριστικά σας δεν «χωράνε» στη σχέση;

3. Οι φίλοι του είναι απαίσιοι
Σας έδειξε τους φίλους του και δεν σας άρεσαν καθόλου. Ακόμη και αν ο έρωτας έχει θολώσει την κρίση σας, είναι βέβαιο πως αυτό το γεγονός έφερε αμέσως στο μυαλό σας τη γνωστή παροιμία. Αν είστε έτοιμη να το προσπεράσετε, αφιερώστε του άλλα πέντε λεπτά σκέψης. Δεν είναι απαραίτητο ότι ο σύντροφός σας μοιάζει με τους φίλους του, αλλά είναι βέβαιο πως η σχέση τους διαμορφώθηκε με βάση ορισμένα κοινά στοιχεία. Προσπαθήστε να καταλάβετε ποια είναι αυτά, και ίσως πάρετε ορισμένες απαντήσεις για το κοινό σας μέλλον.

4. Οι φίλες σας τον αντιπαθούν
Μπορεί να είναι υπερπροσταυτικές, ίσως όμως διακρίνουν κάτι στο ταίρι σας που εσείς δεν μπορείτε να δείτε λόγω του ενθουσιασμού σας. Αν δεν σας έχουν πει κάτι ανοιχτά αλλά βλέπετε ότι είναι διστακτικές κάθε φορά που αναφέρεστε στο όνομά του, μάλλον έχει έρθει η ώρα να τις ανακρίνετε.

5. Δεν εκτιμά τη γνώμη σας
Το θεμέλιο για μια υγιή σχέση είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει η άποψη και των δύο να έχει πάντα την ίδια βαρύτητα. Αν έχετε την αίσθηση ότι ο σύντροφός σας αξιολογεί τη γνώμη του ως σημαντικότερη από τη δική σας, αυτή η σχέση δεν έχει πολλές ελπίδες να εξελιχθεί θετικά. Δώστε σημασία στις μικρές ενδείξεις: Μήπως έχει πάντα τον τελευταίο λόγο για το πού θα πάτε και στο πότε θα βρεθείτε; Μήπως επιλέγει πάντα εκείνος τα θέματα που συζητάτε;

6. Έχει πάντα δίκιο
Αν ο καινούριος έρωτάς σας δεν μπορεί να παραδεχτεί τα λάθη του ποτέ, θα πρέπει να ανησυχήσετε. Όταν ζητάμε συγγνώμη από τους άλλους, δεν αναγνωρίζουμε μόνο το δίκιο τους, αλλά και το γεγονός ότι εμείς δεν είμαστε τέλειοι. Δηλαδή, επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να είναι ευάλωτοι, πράγμα αναγκαίο για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια ειλικρινή συναισθηματική σύνδεση.

7. Δοκιμάζει την υπομονή σας
Του έχετε στείλει μήνυμα από τις δύο το μεσημέρι, η ώρα έχει πάει οχτώ και ακόμη δεν έχετε λάβει κάποια απάντηση. Ενώ έχετε αρχίσει να ανησυχείτε, ανεβάζει story στο οποίο πίνει καφέ με τους φίλους του. Η συχνότητα της επικοινωνίας ανάμεσα σε ένα ζευγάρι μπορεί να μην έχει συγκεκριμένους κανόνες, ωστόσο αν αισθάνεστε ότι συχνά επιλέγει να σας αγνοήσει, είναι πολύ πιθανό να μην επιθυμεί μία πιο σοβαρή σχέση.

8. Σας επικρίνει διαρκώς
Εδώ τα πράγματα δεν είναι απλώς ανησυχητικά – είναι έως και επικίνδυνα! Σκεφτείτε μήπως το χιούμορ του στρέφεται συχνά εναντίον σας ή μήπως αυτό που σας παρουσιάζει ως ειλικρίνεια αγγίζει τελικά τα όρια της προσβολής. Αν η αλληλεπίδραση μαζί του σας κάνει να χάνετε την αυτοπεποίθησή σας, είναι ώρα να χωρίσετε. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τέτοιου είδους συμπεριφορές αποτελούν τα πρώτα στάδια της ψυχολογικής βίας και χρησιμοποιούνται από χειριστικούς ανθρώπους για να σας κάνουν να πιστέψετε πως αν τους εγκαταλείψετε κανείς άλλος δεν θα σας αγαπήσει όπως εκείνοι.

9. Φέρεται άσχημα στους άλλους
Μπορεί να είναι άψογος απέναντί σας, όμως φωνάζει στους σερβιτόρους και τους πωλητές ή είναι ειρωνικός απέναντι στους φίλους του. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε μοναδική, όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αν η σχέση σας κρατήσει καιρό, κάποια στιγμή θα υπάρξουν αναπόφευκτα και δυσκολίες. Παρατηρώντας τη συμπεριφορά του απέναντι σε τρίτους μπορείτε να «δείτε» πώς θα σας αντιμετωπίσει σε έναν καβγά, όταν ο ενθουσιασμός της αρχής θα έχει πια υποχωρήσει.

10. Δεν ξέρει ότι μισείτε το πορτοκαλί
Βρίσκεστε για φαγητό και σας μιλάει ασταμάτητα για τη μέρα του, χωρίς ποτέ να ρωτήσει για τη δική σας. Του έχετε πει αμέτρητες φορές ότι φοβάστε τα αεροπλάνα και χθες σας έκανε έκπληξη με αεροπορικά εισιτήρια για την Κρήτη. Χρειάζεστε έναν σύντροφο που να θέλει να μάθει τα πάντα για εσάς, προκειμένου να μπορέσει να σας κάνει ευτυχισμένη. Αν αδιαφορεί ως προς αυτό, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει ολόκληρη τη σχέση εγωιστικά.