Κάποιοι αμφισβητούν τη σημασία της στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα και θεωρούν πως επιχειρεί να κινηθεί στα βήματα της Μαντόνα αντιγράφοντας όλες τις κινήσεις της, ακόμη και την κινηματογραφική στροφή της. ‘Αλλοι πάλι την ευγνωμονούν, επειδή εμφανίστηκε ως mother monster, μητέρα των απανταχού «κατατρεγμένων» και τους βοήθησε να αποδεχθούν τον εαυτό τους. Όλοι πάντως συμφωνούν σε κάτι κοινό. Οτι η Lady Gaga δεν περνάει για κανέναν λόγο απαρατήρητη. Και η εμφάνισή της στην ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ «Ένα αστέρι γεννιέται» το επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά.

Η διαδρομή της μικροσκοπικής Στέφανι Τζοάν Αντζελίνα Γκερμανότα προς τη μουσική κορυφή ξεκινά με μια μπουρλέσκ περφόρμανς, το «The Ultimate Pop Burlesque Rockshow», παρέα με την εναλλακτική καλλιτέχνιδα Λέιντι Σταρλάιτ το 2006. Τότε ήταν που υιοθέτησε και την εξτραβαγκάντ περσόνα της Lady Gaga με έμπνευση από το «Radio Ga Ga» των Queen. Την ίδια εποχή υπογράφει με την Interscope Records και γράφει τραγούδια για τις Pussycat Dolls, τη Fergie, τους New Kids On The Block και την Jennifer Lopez. To 2008 κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ της με τίτλο «Fame», με το «Just Dance» να γίνεται ύμνος στα ανά τον κόσμο κλαμπ και την ίδια το νέο απόλυτο ποπ είδωλο.

Η συνέχεια είναι γνωστή: Πληθώρα άλμπουμ, τεράστια νούμερα πωλήσεων, σόου υπερπαραγωγή, εξεζητημένες εμφανίσεις για τις οποίες έχουν χυθεί τόνοι μελάνι, εκατομμύρια φανατικών θαυμαστών να την προσκυνούν και να την παρακολουθούν καθημερινά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Lady Gaga με τα τραγούδια της έχει αγγίξει πολλάκις την κορυφή της Mεγάλης Bρετανίας και του αμερικανικού billboard και σαρώνει τα βραβεία.

Τελικά το ασχημόπαπο που λέει ότι αισθανόταν «freak» στο σχολείο της επειδή ντυνόταν, σκεφτόταν και εκφραζόταν διαφορετικά, που καταπίεζε τον εαυτό της για να αποφύγει τις συγκρούσεις και τα προβλήματα, που υπήρξε θύμα τραμπουκισμών από τους συμμαθητές της, πήρε την εκδίκησή της δημιουργώντας μια παντοδύναμη ταυτότητα. Η Gaga δεν είναι απλώς ένας χαρακτήρας. Είναι μόδα, μουσική, ταινίες, βιντεοκλίπ.

Το motto της

«Αν δεν έχεις σκοτεινά σημεία, δεν μπορείς να ζεις στο φως».

Η εικόνα μας…

«Δεν είμαστε τίποτε χωρίς αυτή, χωρίς την προβολή μας, χωρίς το πνευματικό ολόγραμμα αυτού που αντιλαμβανόμαστε πως είναι ο εαυτός μας, ή μάλλον αυτού που θα γίνουμε στο μέλλον».

Κάθε αρχή και δύσκολη

«Όταν ξεκινούσα στη μουσική βιομηχανία δεν ήμουν το ομορφότερο κορίτσι και παρότι τα τραγούδια μου ήταν αρεστά, οι παραγωγοί ήθελαν να τα δώσουν σε άλλους καλλιτέχνες. Τελικά τα κράτησα».

Ένα κορίτσι παλαιών αρχών

«Είμαι παλαιών αρχών και είμαι πραγματικά πολύ προσγειωμένη για την τόσο εκκεντρική περσόνα που παρουσιάζω στο κοινό».

Για το στυλ

«Αντιστάθηκα σε όσους ήθελαν να μου επιβάλουν ένα συγκεκριμένο στυλ. Δεν ήθελα να θυμίζω στον κόσμο άλλες γυναίκες. Ηθελα να είμαι αυτή που είμαι και ο κόσμος να εισπράττει το δικό μου όραμα».

Για τη σεξουαλική παρενόχληση που βίωσε

«Στην αρχή δεν το ήξερε κανείς. Ηταν σαν να προσπαθούσα να το σβήσω από το μυαλό μου. Και όταν βγήκε στην επιφάνεια, ήταν σαν ένα μεγάλο, άσχημο τέρας. Και πρέπει να αντιμετωπίσεις το τέρας για να γίνεις καλά».

Η Gaga είναι…

«Ό,τι βλέπετε είναι προέκταση του εαυτού μου, δεν είναι μια καρικατούρα της TV προς ανάλωση».

Σχέση ή καριέρα

«Κάποιες γυναίκες επιλέγουν να ακολουθήσουν έναν άνδρα. Κάποιες άλλες ακολουθούν τα όνειρά τους. Αν είστε σε δίλημμα θυμηθείτε ότι η καριέρα σας δεν θα σας πει ένα πρωί ότι δεν σας αγαπά πια…».

Η εμπιστοσύνη είναι…

«Σαν καθρέφτης. Μπορείς να τον φτιάξεις αν σπάσει, αλλά πάντα θα βλέπεις τη ρωγμή στην αντανάκλαση».

Για την επιτυχία

«Η επιτυχία δοκιμάζει τις σχέσεις, την οικογένεια, ακόμη και τη δυναμική σου με τους φίλους σου».

Όταν είμαι σε αυστηρή δίαιτα…

«Δεν τρώω καθόλου ψωμί, μόνο λαχανικά, σαλάτες και ψάρια. Μου ταιριάζει αυτή η διατροφή, αλλά τις Κυριακές τρώω και ζυμαρικά»

Λατρεύω…

«Το μασάζ ποδιών. Είναι το καλύτερό μου μετά από τόσες ώρες πάνω σε πανύψηλα τακούνια».

Σελοτέιπ στο πρόσωπο; Γιατί;

«Κάθε μέρα μου ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο: πλένω το πρόσωπό μου, πιάνω τα μαλλιά μου πίσω με τσιμπιδάκια, φοράω σελοτέιπ στα μάτια και βάζω την περούκα μου. Και κάθε μέρα σκέφτομαι: τι σχήμα να δώσω σήμερα στα μάτια μου;».

Πόσες φορές πέφτει για ύπνο με μακιγιάζ

«Επτά μέρες την εβδομάδα! Ξέρω πως δεν είναι καλό αλλά φαίνεται πως έχω καλά γονίδια».