Όλοι επιθυμούμε να δείχνει όμορφο το πρόσωπό μας το πρωί. Το ντουλάπι του μπάνιου είναι γεμάτο από προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ. Από τον αντιρυτιδικό ορό που μόλις κυκλοφόρησε μέχρι το primer που εξασφαλίζει διάρκεια και την αέρινη, διάφανη πούδρα που απορροφά τις γυαλάδες. Αυτό δεν το λέμε αυθαίρετα αλλά το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά. Το 2019 ο παγκόσμιος τζίρος από τα προϊόντα περιποίησης θα αγγίξει το αστρονομικό ποσό των 130 δισ. δολαρίων. Αν και επενδύουμε χρόνο και χρήμα για τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε την ημέρα, καλό είναι να μην παραμελούμε την περιποίηση της επιδερμίδας στην πιο σημαντική φάση της ανανέωσής της: το βράδυ. Ετσι κι αλλιώς το σώμα μας δεν σταματά ποτέ να δουλεύει – ακόμη και όταν κοιμόμαστε. Ιδίως τότε.

«Κοιμήσου και η τύχη σου δουλεύει»

Κατά τη διάρκεια του ύπνου συμβαίνουν οι πιο σημαντικές εσωτερικές διεργασίες για την υγεία αλλά και την όψη μας. Ο οργανισμός επιδιορθώνει τις φθορές της επιδερμίδας, του εγκεφάλου, των μυών κ.τ.λ. Η κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα αυξάνεται, παράγεται κολλαγόνο, εξουδετερώνει τις επιθέσεις από τη UV ακτινοβολία, εμποδίζοντας την πρόωρη γήρανση.

Παρ’ όλα αυτά, ο επαρκής ύπνος δεν αντικαθιστά την περιποίηση. Αλλά ούτε και το ανάποδο. Τα καλλυντικά μόνα τους δεν μπορούν να χαρίσουν σπουδαία αποτελέσματα στην εμφάνισή μας, αν ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται όσο πρέπει.

Πώς ο ύπνος επηρεάζει την επιδερμίδα

Σύμφωνα με έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μία νύχτα κακού ύπνου μπορεί να γίνει η αιτία για:

  •  το κουρασμένο βλέμμα
  •  πρήξιμο
  •  μαύρους κύκλους
  •  χλομή όψη
  •  πιο έντονες ρυτίδες και λεπτές γραμμές

Άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική εφημερίδα «The Royal Society» απέδειξε ότι δύο ημέρες αϋπνίας επηρεάζουν αρνητικά την υγεία, την πνευματική διαύγεια, αλλά και την ελκυστικότητα.

Ζζζζζ…

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να επιταχύνουμε και να μεγιστοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του ύπνου προς όφελος της επιδερμίδας μας.

1. Κοιμόμαστε επαρκώς

Οι ώρες του κατάλληλου ύπνου ποικίλλουν από οργανισμό σε οργανισμό. Aλλος μπορεί να χρειάζεται έξι ώρες, άλλος εννιά. Oχι πάνω από δέκα όμως. Εχει αποδειχτεί ότι οι λιγότερες αλλά και οι περισσότερες από το κανονικό για τον κάθε οργανισμό ώρες ύπνου έχουν εξίσου τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα:

– το δέρμα γερνάει πιο γρήγορα

– δεν αναρρώνει τόσο γρήγορα από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις

– η ποιότητά του φθίνει

2. Καθαρίζουμε σχολαστικά το πρόσωπό μας προτού κοιμηθούμε

Είπαμε ήδη ότι ο ύπνος είναι η καλύτερη κούρα ομορφιάς: γίνεται οξυγόνωση των κυττάρων, αναπαράγεται το κολλαγόνο, οι μύες του προσώπου χαλαρώνουν μετά από μια κουραστική μέρα. Oμως δεν πρέπει να παραμελούμε τον καθαρισμό της επιδερμίδας, όπως άλλωστε κάνουμε με κάθε άλλη θεραπεία προσώπου. Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο βραδινός καθαρισμός είναι πιο σημαντικός από τον πρωινό:

Απελευθερώνουμε τους πόρους από το μακιγιάζ και τους ρύπους και τους εμποδίζουμε να απορροφηθούν και να βλάψουν την επιδερμίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το να κοιμηθούμε με βρώμικο πρόσωπο βλάπτει άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την όψη της επιδερμίδας.

Να τι μπορεί να προκληθεί:

– διαστολή πόρων

– ξηρότητα

– κοκκινίλες

– φλεγμονές

– ξεσπάσματα ακμής

3. Τοποθετούμε ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο

Όσα καλλυντικά και να εφαρμόσουμε, δεν θα έχουμε σπουδαία αποτελέσματα αν ο οργανισμός μας δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Επιπλέον, η ξηρή ατμόσφαιρα στην κρεβατοκάμαρα (π.χ. εξαιτίας του κλιματισμού) μπορεί να αφυδατώσει ακόμη περισσότερο την επιδερμίδα. Έτσι καλό είναι να έχουμε δίπλα μας ένα ποτήρι νερό σε περίπτωση που διψάσουμε το βράδυ.

4. Κοιμόμαστε ανάσκελα ή επιλέγουμε μια σπέσιαλ μαξιλαροθήκη

Κι ενώ οι ρυτίδες δημιουργούνται από τις εκφράσεις μας, υπάρχουν κι εκείνες που ως επί το πλείστον οφείλονται στην κακή στάση ύπνου, και δημιουργούνται στο πρόσωπο, στον λαιμό αλλά και στο ντεκολτέ. Συμβαίνει συχνά να σηκωθούμε το πρωί και να διαπιστώσουμε ότι τα σεντόνια μας έχουν αφήσει… αποτυπώματα στην όψη μας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο πολλή ώρα χρειάζεται για να εξαφανιστούν. Μια λύση – όχι εύκολη για κάποιους – είναι να κοιμόμαστε ανάσκελα. Αλλη είναι να χρησιμοποιούμε σεντόνια και μαξιλαροθήκες από μαλακά υφάσματα.

5. Ανασηκώνουμε το κεφάλι

Έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το ροχαλητό, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τη ρινίτιδα και όλα τα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνο, και κατ’ επέκταση της επιδερμίδας. Επιπλέον, το ανασήκωμα του κεφαλιού συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος και των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, γιατί βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Πώς το πετυχαίνουμε; Απλά προσθέτουμε ένα μαξιλάρι παραπάνω.

6. Εφαρμόζουμε την κατάλληλη καλλυντική σύνθεση νύχτας

Καλό είναι να ενισχύουμε τους μηχανισμούς ανανέωσης της επιδερμίδας. Ετσι, η στοιχειώδης περιποίηση αποτελείται από καθαρισμό και μια καλλυντική σύνθεση νύχτας. Αν θέλουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε τα πολλαπλά βήματα της κορεάτικης περιποίησης.

Tip: Aν η επιδερμίδα παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης, αντί για ενυδατική, εφαρμόζουμε μια πλούσια μάσκα νύχτας που δεν ξεπλένεται. Το πρωί η όψη αλλά και η υφή της θα είναι αισθητά βελτιωμένες.

Στοχευμένη δράση

Μετά τον νυχτερινό καθαρισμό, σειρά έχει η περιποίηση η οποία ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας. Ανάλογα με τα κύρια συστατικά που έχει η εκάστοτε σύνθεση που θα επιλέξουμε, μια κρέμα νύχτας μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κηλίδων, των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών. Να κάνει πιο ελαστικό και σφριγηλό το δέρμα. Να χαρίσει λάμψη και ομοιόμορφο τόνο αλλά και να συμβάλει στη ρύθμιση της λιπαρότητας και της ακμής.

Έτσι λοιπόν για…

* Τη λιπαρότητα και τις ατέλειές της, όπως σπυράκια και μαύρα στίγματα

Χρησιμοποιούμε: Αντιοξειδωτικές συνθέσεις που ελέγχουν την παραγωγή λιπαρότητας.

* Τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες

Χρησιμοποιούμε: Αντιγηραντικές συνθέσεις με ρετινόλη και αμινοπεπτίδια που ενισχύουν την επιδερμίδα.

* Την πλούσια ενυδάτωση

Χρησιμοποιούμε: Καλλυντικά με λιπίδια και ενυδατικούς παράγοντες, όπως το υαλουρονικό οξύ, που κλειδώνουν την υγρασία και ταυτόχρονα διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου.

* Τη μείωση των δυσχρωμιών

Χρησιμοποιούμε: Συνθέσεις με ρετινόλη και οξέα φρούτων (ΑΗΑ) που κάνουν ήπια απολέπιση και ευνοούν την αναπαραγωγή νέων κυττάρων.

* Τη θαμπή, κουρασμένη, άτονη όψη

Χρησιμοποιούμε: Τα καλλυντικά με γλυκολικό οξύ ή οξέα φρούτων που ενισχύουν την απολέπιση και την οξυγόνωση των κυττάρων.

* Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Χρησιμοποιούμε: Εξειδικευμένες συνθέσεις με συμπλέγματα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης π.χ. την εφίδρωση και ταυτόχρονα χαρίζουν σφριγηλότητα και σύσφιξη.