Στον πλασματικό κόσμο των social media, έχουμε την τέλεια μύτη, καλοσμιλεμένα ζυγωματικά, σαρκώδη χείλη και φυσικά ένα υπέροχο, θελκτικό, γυμνασμένο σώμα, χωρίς κυτταρίτιδα. Ακόμα και οι έντονες καμπύλες που η ιέρεια του Instagram Kim Kardashian έκανε μόδα είναι σωστά τοποθετημένες και σφριγηλές. «Ό,τι δεν σου αρέσει, άλλαξέ το» συμβουλεύει η Kim, κάτι που λίγο-πολύ οι περισσότερες κάνουμε, είτε μόνες μας είτε απευθυνόμενες σε ειδικούς.

Αν επιζητάμε μακροχρόνια, ουσιαστικά αποτελέσματα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η διατροφή και η άσκηση έχουν τον πρώτο ρόλο.

Ωστόσο, όλο και πιο προηγμένες καλλυντικές συνθέσεις, συμβουλές και τεχνικές μάς χαρίζουν πιο γρήγορα το σώμα που έχουμε ονειρευτεί. Εμείς συγκεντρώσαμε τις κυριότερες στρατηγικές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε μόνες μας και να δούμε ορατή βελτίωση της σιλουέτας μας.

* Για λείο, απαλό δέρμα

– Βούρτσισμα

Μια ανακουφιστική και απολαυστική διαδικασία που διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και την αποτοξίνωση ενώ ταυτόχρονα ανανεώνει την επιδερμίδα. Πριν από το ντους βουρτσίζουμε το στεγνό σώμα με μια βούρτσα ή ένα τρίχινο γάντι. Ξεκινάμε από τα πόδια, προς τα επάνω, με μεγάλες κυκλικές κινήσεις και με φορά προς την καρδιά.

Άμεσα η επιδερμίδα αποκτά λάμψη και απαλότητα, μειώνεται η κατακράτηση υγρών και ενίοτε υπάρχει αισθητή απώλεια πόντων, λόγω της μείωσης του πρηξίματος. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και συνεχώς βελτιούμενα, σε βάθος χρόνου.

Προσοχή: Το βούρτσισμα ή η απολέπιση σώματος δεν πρέπει να γίνεται πάνω από δύο φορές την εβδομάδα. Αν η επιδερμίδα μας είναι ξηρή, αραιώνουμε και άλλο τη συχνότητα.

* Για ελαστικότητα και λάμψη

– Θρέψη

Αμέσως μετά την απολέπιση, η επιδερμίδα είναι ακόμα πιο δεκτική στη θρέψη και στην ενυδάτωση. Οι παχύρρευστες κρέμες σώματος με πλούσια ενυδατικά και θρεπτικά συστατικά θα σφραγίσουν στο δέρμα την απαραίτητη υγρασία και θα δώσουν ενέργεια στα κύτταρα.

Μερικά από τα κυριότερα συστατικά που θέλουμε να περιέχει η σύνθεσή μας είναι: υαλουρονικό οξύ, ουρία (φυσικοί παράγοντες ενυδάτωσης που υπάρχουν και στον οργανισμό μας), πλούσια έλαια σε λιπίδια, όπως ελαιόλαδο, αργανέλαιο, έλαιο καρύδας, χοχόμπα κ.ά., γλυκερίνη, πανθενόλη. Τέλος, αναζητάμε στα συστατικά διάφορα είδη βουτύρου, όπως κακάο και shea (καριτέ), που είναι εγγύηση για την απόκτηση απαλού και ελαστικού δέρματος.

Για αναζωογόνηση και καταπολέμηση του πρηξίματος

– Μασάζ

Το μασάζ κατά της κυτταρίτιδας και της κατακράτησης χρησιμοποιείται από ειδικούς σε διάφορα ινστιτούτα αισθητικής και κέντρα αδυνατίσματος. Υπάρχουν διάφορα είδη, όπως π.χ. το λεμφικό αλλά και το νεότερο «golf massage». «Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τεχνική που αυξάνει την αιματική κυκλοφορία, βελτιώνει την κίνηση της λέμφου, άρα την αποτοξίνωση, μειώνει το πρήξιμο, ενώ, όπως υποδηλώνει το όνομά του, γίνεται με μπαλάκια του γκολφ» εξηγεί η αισθητικός και κοσμετολόγος Μαίρη Φιλιππαίου. Ωστόσο μασάζ μπορούμε να κάνουμε κι εμείς στο σπίτι μας είτε με τα χέρια μας είτε με άλλα βοηθητικά εργαλεία, όπως η βεντούζα ή ειδικές συσκευές μασάζ.

– Για ακόμα πιο ορατά και γρήγορα αποτελέσματα επανασμίλευσης και μείωσης της κυτταρίτιδας

Εκτός από τη διατροφή και την άσκηση, μπορούμε να επιταχύνουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα και να μειώσουμε το επίμονο τοπικό πάχος που αντιστέκεται στη διατροφή και στην άσκηση με εξειδικευμένες καλλυντικές συνθέσεις.

Έτσι επιλέγουμε patches (επιθέματα), γαλακτώματα, ορούς, κρέμες ή τζελ σώματος που περιέχουν συνδυασμούς από δραστικά συστατικά.

Τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά, σύμφωνα με έρευνες, είναι η καφεΐνη και η ρετινόλη, ενώ οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και βιταμίνες δρουν συνεργικά.

Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζεται συστηματική χρήση αυτών των προϊόντων όλον τον χρόνο, τουλάχιστον δύο-τρεις φορές την εβδομάδα.

Κυτταρίτιδα: Μύθοι και αλήθειες

Όσο συνηθισμένη είναι, άλλο τόσο συχνή είναι και η παραπληροφόρηση γύρω από αυτήν. Ας ξεχωρίσουμε το ψέμα από την πραγματικότητα.

Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τοξίνες

ΜΥΘΟΣ

Η αιτία βρίσκεται στην ανομοιόμορφη κατανομή λίπους στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Οταν το λίπος αυξάνεται, πιέζει προς την επιφάνεια του δέρματος τις ίνες κολλαγόνου. Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα βαθουλώματα που θυμίζουν φλούδα πορτοκαλιού. Οσο πιο λεπτός γίνεται ο συνδετικός ιστός με τις ίνες κολλαγόνου τόσο πιο έντονα φαίνεται η κυτταρίτιδα.
Ο συνδετικός ιστός μπορεί να αδυνατίσει λόγω ορμονών, φτωχής πρόσληψης πρωτεϊνών, πλούσιας διατροφής σε λιπαρά, κακής κυκλοφορίας του αίματος και εξασθένησης των μυών. Ανάλογα με τον σωματότυπο κάθε γυναίκας, το περισσότερο λίπος αποθηκεύεται στην περιοχή των γλουτών, των μηρών αλλά και στο στομάχι και στα μπράτσα. Δηλαδή στις περιοχές που εμφανίζεται ή φαίνεται πιο έντονη η κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου

ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι λογικό, μια και καθώς γερνάμε μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και την πυκνότητά του. Τεράστιο ρόλο παίζουν και οι ορμονικές διαταραχές κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, καθώς και κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Αλλος σπουδαίος παράγοντας είναι το επιβαρυμένο κυκλοφορικό σύστημα, που δημιουργεί κατακράτηση και πρήξιμο.

Εμφανίζεται στις παχουλές ή στις αγύμναστες

ΜΥΘΟΣ

Μοιάζει παράδοξο αλλά εν τέλει δεν είναι, αν αναλογιστούμε ότι δεν παίζουν ρόλο τα κιλά αλλά το ποσοστό λίπους στο σώμα. Ακόμα και αν γυμναζόμαστε, η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι ορατή αν δεν ρίξουμε το ποσοστό λίπους στο σώμα μας. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Συνδυαστικά, με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και με άσκηση. Το πετυχημένο αποτέλεσμα εξαρτάται 70% από τη διατροφή και 30% από την κατάλληλη γυμναστική.

Η αερόβια άσκηση είναι ιδανική για τη μείωσή της

ΜΥΘΟΣ

Η καρδιαγγειακή άσκηση, όπως π.χ. η αεροβική ή το τρέξιμο, συμβάλλει στην καύση του λίπους, πράγμα που ελαττώνει την κυτταρίτιδα. Ωστόσο, για θεαματικά αποτελέσματα πρέπει να αυξήσουμε τον μυϊκό μας όγκο. Σύμφωνα με μια έρευνα πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, οι ενήλικοι που έκαναν μισή ώρα αερόβια άσκηση 3 φορές την εβδομάδα μείωσαν το βάρος τους κατά 4 κιλά αλλά δεν αύξησαν τη μυϊκή τους μάζα. Οταν συνδύασαν 15 λεπτά αερόβια και 15 λεπτά ασκήσεις ενδυνάμωσης, έχασαν 5 κιλά προσθέτοντας 2 κιλά σε μυς. Δηλαδή αφενός αδυνάτισαν, αφετέρου βελτίωσαν την υφή της επιδερμίδας τους.

Η λιποαναρρόφηση εξαφανίζει το φαινόμενο

ΜΥΘΟΣ

Η μέθοδος δεν είναι ενδεδειγμένη ούτε για γενικό αδυνάτισμα ούτε για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο στόχος της είναι να αφαιρεί το τοπικό περιττό λίπος και να εξομαλύνει τη σιλουέτα και όχι να μειώνει συνολικά το ποσοστό λίπους στο σώμα.

Το κάπνισμα επιδεινώνει την κυτταρίτιδα

ΑΛΗΘΕΙΑ

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος, αποδυναμώνει το ήδη υπάρχον κολλαγόνο και μειώνει την παραγωγή νέου. Ως εκ τούτου το δέρμα λεπταίνει, χάνει την ελαστικότητά του και το λίπος που πιέζει το «δίχτυ» φαίνεται πιο έντονο.

Δεν υπάρχει μόνιμη λύση

ΑΛΗΘΕΙΑ

Αν και διεξάγονται συνεχώς μελέτες για μακροπρόθεσμα ή μόνιμα αποτελέσματα, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια μέθοδος που εξαλείφει οριστικά την κυτταρίτιδα.