Αν μας ζητούσαν να πούμε την πρώτη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη «άγχος», οι περισσότεροι από εμάς θα απαντούσαμε: «δουλειά». Ακόμη και αν εργαζόμαστε στο αντικείμενο που ονειρευόμασταν από παιδιά, ακόμη και αν έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με συναδέλφους που έχουν κάθε διάθεση να μας βοηθήσουν, είναι βέβαιο πως κάποιες φορές στον εργασιακό μας χώρο καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις και πρότζεκτ. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να κρατήσουμε την παραγωγικότητά μας στα ύψη.

1. Κάντε… βήματα χαλάρωσης
Αν κάθεστε όλη μέρα μπροστά από έναν υπολογιστή, λίγο περπάτημα μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο φάρμακο για το εργασιακό στρες. Η κίνηση πυροδοτεί την έκλυση ενδορφινών στον εγκέφαλό μας, οι οποίες μειώνουν το άγχος, αυξάνουν την ενέργεια και βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Δεκαπέντε λεπτά αρκούν για να αντλήσετε όλα αυτά τα οφέλη, επομένως προσπαθήστε να εντάξετε στο εργασιακό σας πρόγραμμα τουλάχιστον μία σύντομη βόλτα την ημέρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί απλώς με το να πηγαίνετε να παραλάβετε τον καφέ σας από το κατάστημα, αντί να παραγγέλνετε να σας τον φέρουν στο γραφείο.

2. Τεντωθείτε
Όπως και το περπάτημα, το stretching χαλαρώνει το σώμα μας και αυξάνει τη ροή του αίματος. Έχει όμως μία βασική διαφορά: Δεν χρειάζεται να σηκωθούμε από τη θέση μας για να το κάνουμε. Τις μέρες που ο χρόνος σας πιέζει περισσότερο από το συνηθισμένο, θυμηθείτε να τεντώνετε ελαφρά το λαιμό, τους καρπούς και την πλάτη σας ώστε να κρατάτε το άγχος μακριά.

3. Καταστρώστε σχέδιο
Αντί να πνίγεστε σε μία θάλασσα από επικείμενες διορίες, κάντε μία λίστα με όσα πρέπει να γίνουν και ιεραρχήστε τα. Υπάρχει κάποια υποχρέωση που μπορεί να περιμένει μέχρι την επόμενη μέρα; Μπορείτε να αναθέσετε ένα μέρος της δουλειάς σε κάποιον συνάδελφο; Θυμηθείτε: Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε πιο ήρεμοι αν ξεκινήσουμε την ημέρα μας από την πιο χρονοβόρα ή δύσκολη εργασία και αφήσουμε τις ευκολότερες για το τέλος της ημέρας, όταν η συγκέντρωσή μας έχει μειωθεί.

4. Τραβήξτε την προσοχή σας
Υπάρχουν στιγμές που το μόνο που μπορεί να μας σώσει από το άγχος είναι ένας καλός αντιπερισπασμός. Σύμφωνα με την Δρ. Karin Lawson, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Nova Southeastern της Φλόριντα, ένας εύκολος τρόπος να το πετύχουμε είναι να περιγράψουμε νοητά τα σχήματα, τα χρώματα, τους ήχους και τις υφές που μας περιβάλλουν. Εστιάζοντας σε κάτι ουδέτερο συναισθηματικά, αποτρέπουμε τον εαυτό μας από το να συγκεντρωθεί στις στρεσογόνες σκέψεις του και έχουμε τη δυνατότητα να ανασυνταχθούμε και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας.

5. Επενδύστε στα αιθέρια έλαια
Λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορούν να ανακουφίσουν τον πονοκέφαλο, το άγχος, τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά και τους μυϊκούς πόνους. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε τον πανικό να καραδοκεί, τρίψτε δυο – τρεις σταγόνες στα χέρια σας, φέρτε τα επάνω στη μύτη σας και πάρτε βαθιές ανάσες.

6. Βάλτε μουσική
Δημιουργήστε μία λίστα από τραγούδια που σας φτιάχνουν τη διάθεση ή σας ηρεμούν και βασιστείτε επάνω της στις δύσκολες στιγμές. Η μουσική έχει τη δυνατότητα να μειώνει τις ορμόνες του στρες που βλάπτουν το ανοσοποιητικό, το βάρος και τη μνήμη μας, όταν τις αφήνουμε ανεξέλεγκτες. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται ακούγοντας μουσική αποδίδουν περισσότερο και είναι πιο δημιουργικοί.

7. Μετατρέψτε το πρόβλημα σε παιχνίδι
Ακόμη και οι πιο ενδιαφέρουσες δουλειές συμπεριλαμβάνουν ένα σημαντικό αριθμό από ανιαρά μικροπράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν. Αντί να τα αναβάλλετε μέχρι την τελευταία στιγμή και να γεμίζετε άγχος, χρονομετρήστε τον εαυτό σας για να δείτε πόσο γρήγορα μπορείτε να ολοκληρώσετε τον καθένα ή αν πρόκειται για εργασίες που αποτελούνται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, προσπαθήστε να τις εκτελείτε σε συγκεκριμένο ρυθμό. Έτσι, όχι μόνο θα ολοκληρώσετε τις υποχρεώσεις σας πιο γρήγορα, αλλά ενδέχεται να καταφέρετε να διασκεδάσετε και λίγο στην πορεία.

8. Δείτε την αστεία πλευρά
Μια γνωστή πρόληψη προστάζει να μην υποθέτουμε ποτέ ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να πάει στραβά. Εμείς το πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα και σας προτείνουμε να κάνετε μία λίστα με διάφορα πράγματα που μπορούν να συμβούν και να προσθέσουν επιπλέον άγχος σε μία ήδη πιεσμένη ημέρα και να ορίσετε «πόντους» για το καθένα. Για παράδειγμα, ένας αγενής πελάτης μπορεί να αντιστοιχεί σε πέντε πόντους, ένα κακεντρεχές σχόλιο από τον προϊστάμενό σας σε δέκα πόντους και, όταν συγκεντρώσετε είκοσι, μπορείτε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με ένα πεντάλεπτο διάλειμμα ή ένα νόστιμο σνακ. Αν μάθετε να αντιμετωπίζετε με χιούμορ τις καταστάσεις, θα δείτε ότι σταδιακά θα σας επηρεάζουν λιγότερο.