Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κινητικότητα ηλικιωμένων ανθρώπων και μέτρησαν έπειτα τα επίπεδα της πρωτεΐνης που συνδέεται με την νόσο, για να βρουν τα ερείσματα της σύνδεσης.

Βελτίωση της ροής του αίματος

Η βελτίωση της ροής του αίματος έχει συνδεθεί κατά καιρούς με την προστασία του εγκεφάλου ενώ τα άτομα που πάσχουν από άνοια εμφανίζουν συχνά μειωμένη ροή.

Η τελευταία σηματοδοτεί την έλλειψη ζωτικών συστατικών όπως το οξυγόνο από τον εγκέφαλο, που με την σειρά της επιταχύνει την αποδυνάμωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας του Αλτσχάιμερ πραγματοποίησαν την έρευνά τους με 182 ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 73 ετών και οι ερευνητές μέτρησαν πόσο περπατούσαν καθημερινά με την χρήση βηματομετρητών ενώ παρακολούθησαν επίσης και τις ποσότητες της πρωτεΐνης που συνδέεται με τη νόσο.

Όσοι περπατούσαν 8.900 βήματα ή περίπου 6.5 χιλιόμετρα ημερησίως, εμφάνισαν μικρή μείωση της εγκεφαλικής τους λειτουργίας.

Περίπου 6.5 χιλιόμετρα

«Είναι αρκετά 8.900 βήματα για να απομακρύνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στους ηλικιωμένους, οπότε αν δεν φτάσετε τα 10.000 βήματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας Δρ Reisa Sperling .

Ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μαζί με την γυμναστική ή το χαλαρό περπάτημα κρίνεται σημαντική η μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, η διακοπή του καπνίσματος αλλά και η απώλεια βάρους, αν χρειάζεται».