Είστε αποφασισμένη να χάσετε αυτά τα κιλάκια που σας ταλαιπωρούν. Υπόσχεστε στον εαυτό σας ότι θα ξεκινήσετε δίαιτα την ερχόμενη Δευτέρα και αφήνετε το περιθώριο να τρώτε ό,τι θέλετε μέχρι και το βράδυ της Κυριακής. Αν όλα αυτά σας ακούγονται γνωστά, τότε αντιμετωπίζετε κι εσείς το Last Supper Syndrome («Σύνδρομο του Τελευταίου Δείπνου»).

Το «Σύνδρομο του Τελευταίου Δείπνου» περιγράφει εκείνη την εσωτερική φωνούλα που σας λέει ότι πρέπει να καταναλώνετε ό,τι έχει απομείνει από αυτό που θεωρείτε ως «κακό φαγητό», έτσι ώστε να τελειώσει και να μπορείτε να επιστρέψετε στην υγιεινή διατροφή χωρίς πειρασμούς. Αυτό συμβαίνει συνήθως το Σαββατοκύριακο πριν την απόφαση να αρχίσετε «δίαιτα από Δευτέρα».

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του συνδρόμου είναι όταν υπάρχει μια μικρή ποσότητα φαγητού που απομένει (λίγα πατατάκια, τρία μπισκότα, δύο κομμάτια πίτσα κ.λπ.) και νιώθετε υποχρεωμένη να αδειάσετε το πακέτο ή να φάτε ό,τι υπάρχει, ανεξάρτητα από το πόσο χορτάτη αισθάνεστε.

Είναι εντυπωσιακό το ότι κανείς δεν ανησυχεί ποτέ για το γεγονός ότι έμεινε στο ψυγείο το μαρούλι ή ότι τα φρέσκα φρούτα «παραωρίμασαν».

Η λύση σε αυτήν την κατάσταση κρύβεται στην αιτία της, η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι διακρίνετε τα τρόφιμα σε αυτά που είναι νόστιμα και ανθυγιεινά και εκείνα που είναι άνοστα και υγιεινά.

Αλλάζοντας αυτή σας την αντίληψη θα είστε σε θέση να ακολουθείτε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, χωρίς να νιώθετε ότι κάνετε καταναγκαστικά έργα.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτό το σύνδρομο:

-Βρείτε τα φρέσκα φρούτα που σας αρέσουν (δε γίνεται, σίγουρα υπάρχουν κάποια)

-Βρείτε νέους τρόπους να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας (τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και το βαλσάμικο θα τους χαρίσουν έξτρα γεύση)

-Μην παρασύρεστε από τις διατροφικές επιλογές της παρέας σας (αν ο φίλος σας θέλει να παραγγείλει σουβλάκια, εσείς μπορείτε να παραγγείλετε καλαμάκια κοτόπουλο)

-Θυμηθείτε το αίσθημα φουσκώματος και τη δυσφορία που νιώθετε κάθε φορά που τρώτε περισσότερο από όσο αντέχει το στομάχι σας

-Συνειδητοποιήστε ότι όλες οι λιχουδιές που αγαπάτε θα συνεχίσουν να υπάρχουν όποτε και αν τις λαχταρήσετε