Τα ΝΕΑ, σε συνεργασία με το «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης», από το αρχείο του οποίου προέρχονται τα βιβλία αυτής της προσφοράς, ανοίγουν ένα ακόμα παράθυρο στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης.

Επειτα από την επιτυχημένη σειρά των αναγνωστικών βιβλίων του δημοτικού, που διένειμαν τα ΝΕΑ, δίνοντας τη δυνατότητα στους αναγνώστες τους να αναμετρηθούν ακόμα μια φορά με τα εκπαιδευτικά συστήματα της χώρας μας και με την ανάκληση του παιδικού φαντασιακού στη διαδικασία της μάθησης, από αυτή την εβδομάδα ξεκινά μια νέα προσφορά βιβλίων που ήταν δημοφιλή στην ελληνική εκπαίδευση. Οι αναγνώστες μας θα έχουν τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να πάρουν στα χέρια τους μια σειρά διδακτικών βιβλίων της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, ενδεικτικών του τρόπου με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί θεσμοί αντιμετώπισαν τη διδασκαλία του εθνικού μας παρελθόντος και, ευρύτερα, το θέμα της  αυτογνωσίας μας.

Ενα παράθυρο στην εθνική μας αυτογνωσία

Το πρώτο από αυτά τα βιβλία, που θα προσφερθεί από τα ΝΕΑ, είναι η «Νέα Ελληνική Ιστορία» των Α. Χωραφά και Σ. Ποταμιάνου, εγκεκριμένο εγχειρίδιο για τη ΣΤ’ τάξη του δημοτικού από το 1925. Υπόδειγμα τυπογραφίας, το βιβλίο είναι γραμμένο σε ρέουσα δημοτική γλώσσα ενώ στο εξώφυλλό του δεσπόζει μια ξυλογραφία που απεικονίζει την Ελλάδα, φιλοτεχνημένη από τον Φρίξο Αριστέα.

Το  βιβλίο είναι γραμμένο με συναισθηματικά φορτισμένο λόγο και αναπαράγει την εθνική ιστορική αφήγηση, τις εξαπλουστεύσεις και τους μύθους της. Αρχίζει με την Αλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους και την κατάρρευση του Βυζαντίου, το οποίο στο πλαίσιο της ιδεολογίας της συνέχειας αποκαλείται Ελληνική Αυτοκρατορία, ενώ συνοπτικά περιγράφει τη λαϊκή πρόσληψη της Μεγάλης Ιδέας: «ποτέ ο ελληνικός λαός δεν έχασε την πίστη πως θα έρθη η μέρα, που θα γίνη πάλι ελεύθερος και θα διώξη τον Τούρκο από τη χώρα των πατέρων του».

Λίγο καιρό μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και με την Ελλάδα να προσπαθεί να εντάξει τον προσφυγικό κόσμο, η ελληνική Ιστορία συνεχίζει να δομείται γύρω από την ουσιαστικά ηττημένη ιδεολογία της Μεγάλης Ιδέας. Οι συγγραφείς του βιβλίου δεν αποφεύγουν την περιγραφή της Μικρασιατικής Καταστροφής – την οποία περιγράφουν ως οπαδοί των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Μαζί

DOWN TOWN

Δεν χρειάζεσαι πολλά για να τα ξέρεις όλα

Μια φορά τον μήνα φτάνει

-Κατερίνα Παπουτσάκη, Σταμάτης Φασουλής, Δήμητρα Ματσούκα. Ο μύθος του Ωνάση στη σκηνή.

-Athens Guide. Οι θεατρικές παραστάσεις, οι πολυαναμενόμενες ταινίες και όσα αξίζει να δεις τον χειμώνα που έρχεται.

-Ο μαγικός κόσμος της ΔΕΘ
Σπάνιες φωτογραφίες, άγνωστες ιστορίες και πολιτικά παραλειπόμενα από τα 93 χρόνια της Διεθνής Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

-Η Ελένη Ράντου περιγράφει πώς αισθάνεται σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα

-Selma Blair. Η γενναία μάχη της διάσημης ηθοποιού με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

-Home
O κορυφαίος Ελληνας διακοσμητής Αγγελος Αγγελόπουλος, μας ξεναγεί στο υπέροχο σπίτι του που έχουν φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου.

-Ο σχεδιαστής Χριστόφορος Κοτέντος μιλάει πρώτη φορά για την απόφασή του να φύγει από την Ελλάδα για να ζήσει και να εργαστεί  στις ΗΠΑ.

-Judy Garland. Η ζωή της θρυλικής star γίνεται για πρώτη φορά ταινία.

-Επιστροφή στην Αθήνα. Οι ωραιότεροι κήποι για φαγητό και ποτό στην Αθήνα.

-Πέτρος Κωστόπουλος, Αντώνης Λυμπέρης. Τι κάνουν σήμερα οι άλλοτε μεγαλοεκδότες και ισχυροί άνδρες του lifestyle;

Ακολουθήστε το στο Google News