Συνηθίζουµε να αναζητούµε συµβουλές για το πώς θα ζήσουµε πολλά χρόνια. Nα διαβάζουµε άρθρα για το πώς θα τα εκατοστίσουµε. Nα ψάχνουµε το ελιξίριο της αιώνιας ζωής. Nα σιγοψιθυρίζουµε µεταξύ µας το µυστικό των αιωνόβιων. Και είναι λογικό. Τι πιο φυσικό από το να θέλουµε να ζήσουµε πολλά και γεµάτα χρόνια. Εκτός όµως από το να ζήσουµε πολλά, ο στόχος µας θα πρέπει να είναι να ζήσουµε και καλά χρόνια. Εχουµε άλλωστε ακούσει συχνά – ή έχουµε κιόλας πει – τη φράση: «Τι να το κάνω να φτάσω στα βαθιά γεράµατα αν δεν µπορώ να αυτοεξυπηρετηθώ, να περπατήσω; Αν δεν καταλαβαίνω τι συµβαίνει γύρω µου;». Ως ένα σηµείο πάντως το πώς θα είµαστε όταν γεράσουµε περνάει από το χέρι µας. Υπάρχουν κάποια πράγµατα που µπορούµε να κάνουµε, τώρα που είµαστε νεότεροι, που θα µας εξασφαλίσουν καλά γεράµατα ώστε να έχουµε όχι µόνο πολλά αλλά και καλά χρόνια.

Πίνοντας καφέ

Πολλές έρευνες έχουν υπογραμμίσει τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ χάρη στα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μας προστατεύει από νευρολογικές ασθένειες, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, αλλά και ότι δρα ως ασπίδα απέναντι και σε καρκίνους, καρδιαγγειακά και τον σακχαρώδη διαβήτη. Σημαντικό είναι να τον απολαμβάνουμε χωρίς ζάχαρη και με όσο λιγότερο γάλα γίνεται ώστε να μην επηρεάζεται η δράση των αντιοξειδωτικών του.

Περπατώντας γρήγορα

Ξέρουμε ότι το περπάτημα είναι καλό, οι ειδικοί όμως συστήνουν να περπατάμε σε γρήγορο ρυθμό, μέχρι να φτάσουμε να ιδρώσουμε και να λαχανιάσουμε, ιδανικά για 30 λεπτά καθημερινά. Γιατί; Το γρήγορο περπάτημα έχει συνδεθεί με καλύτερη μνήμη, καλύτερη υγεία και μακρύτερη ζωή. Μάλιστα μας συμβουλεύουν να περπατάμε το πρωί καθώς φαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε σωστότερες αποφάσεις στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, μία πολύ καλή ιδέα είναι να περπατάμε παρέα με το σκυλάκι μας, αφού έτσι θα έχουμε ένα επιπλέον κέρδος καθώς το να έχουμε ένα κατοικίδιο έχει συνδεθεί τόσο με τη μακροζωία όσο και με την ποιότητα της ζωής μας.

Ακολουθώντας τη διαλειμματική νηστεία

Πρόκειται για ένα είδος διατροφής που μας προτρέπει να τρώμε μόνο κάποιες ώρες της ημέρας και τις υπόλοιπες (14 με 16 ιδανικά) να μένουμε νηστικοί, ακολουθώντας περίπου ό,τι έκαναν οι μακρινοί μας πρόγονοι (που έτρωγαν δύο μεγάλα γεύματα και καθόλου σνακ). Το αποτέλεσμα θα είναι να αδυνατίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία του πεπτικού μας συστήματος και πιθανώς να μειώσουμε τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ, σακχαρώδη διαβήτη και για πρόωρο θάνατο.

Χτίζοντας μυς

Όσο μεγαλώνουμε χάνουμε από το μυϊκό μας σύστημα και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να μας απασχολήσουν τα καρδιαγγειακά και η οστεοπόρωση. Οι ειδικοί μάς προτρέπουν να κάνουμε ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις. Μάλιστα τονίζουν ότι αυτού του είδους η άσκηση ενδυνάμωσης είναι το ίδιο σημαντική για τη μακροζωία μας με το να κοιμόμαστε καλά και να τρώμε λαχανικά. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν δύο φορές την εβδομάδα ασκήσεις με βάρη έζησαν περισσότερο και με λιγότερες ασθένειες από όσους δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Διαβάζοντας

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Yale σε ανθρώπους μεγαλύτερους των 50 ετών έδειξε ότι όσοι διαβάζουν βιβλία ζουν τουλάχιστον 2 χρόνια περισσότερο από όσους διαβάζουν περιοδικά και εφημερίδες. Οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον μισή ώρα διαβάσματος καθημερινά και ειδικά πριν τον ύπνο. Ετσι, θα έχουμε διπλό όφελος: Το διάβασμα βοηθά να μας πάρει ευκολότερα ο ύπνος και επιπλέον όταν διαβάζουμε αποφεύγουμε τις οθόνες και το μπλε τους φως, που, όπως τονίζουν όλοι οι ειδικοί, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας.

Δουλεύοντας για περισσότερα χρόνια

Η σύνταξη μπορεί να είναι το όνειρο των περισσοτέρων από εμάς όσο μεγαλώνουμε, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι δουλεύουν μέχρι μεγαλύτερη ηλικία ζουν περισσότερο και σε καλύτερη υγεία, ίσως επειδή συνεχίζουν να μαθαίνουν, να έχουν μία αίσθηση σκοπού και να έχουν επαφές με άλλους ανθρώπους. Ολα αυτά έχουν συσχετιστεί με τη μακροζωία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπερβάλλουμε και να δουλεύουμε πάρα πολλές ώρες, γιατί αυτό κάνει κακό στην υγεία τελικά.

Καταναλώνοντας ελαιόλαδο

Το «υγρό χρυσάφι» του Ομήρου δρα ευεργετικά για την καρδιά. Μία πολύ μεγάλη έρευνα που κράτησε 4,5 χρόνια και συμπεριέλαβε 7.000 ενηλίκους έδειξε ότι όσοι ακολουθούν μεσογειακή δίαιτα (με άφθονο ελαιόλαδο, πολλά λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα ολικής άλεσης και περιορισμένο κόκκινο κρέας) έχουν μικρότερες πιθανότητες να τους απασχολήσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτης, υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη. Επίσης, η κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και απώλειας μυϊκής μάζας.

Τρώγοντας φυτικές ίνες

Σύμφωνα με τους ειδικούς που ασχολούνται με τη μακροζωία, αν είναι να κάνουμε μία και μόνη έστω αλλαγή όσον αφορά τη διατροφή μας ώστε να ζήσουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια, αυτή θα πρέπει να είναι να τρώμε φυτικές ίνες. Αυστραλιανή μελέτη παρακολούθησε τη διατροφή 1.600 ανθρώπων για διάστημα 10 ετών και βρέθηκε ότι όσοι έτρωγαν πολλές ίνες, κυρίως φρούτα, ψωμί ολικής άλεσης και βρόμη, ήταν αυτοί που γέρασαν καλύτερα και υγιέστεροι. Γιατί; Επειδή οι ίνες βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα αλλά μειώνουν και τον δείκτη φλεγμονής τους οργανισμού.

Καλλιεργώντας την αισιοδοξία

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι που είναι απαισιόδοξοι περπατούν με πιο αργό ρυθμό, έχουν χειρότερη διανοητική ικανότητα και πιο φτωχή υγεία από τους θετικούς και τους αισιόδοξους. Το να είμαστε αρνητικοί αυξάνει τα επίπεδα του στρες, της κορτιζόλης, που επηρεάζει την υγεία, την ποιότητα του ύπνου, το βάρος και τις διανοητικές μας ικανότητες.

Προσέχοντας τα μάτια μας

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην καπνίζουμε, να γυμναζόμαστε και να τρώμε υγιεινά. Τα τρόφιμα που έχουν έντονο κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο και πράσινο χρώμα (π.χ. καρότα, πιπεριές, ντομάτες, καλαμπόκι κ.λπ.) λειτουργούν ευεργετικά για τα μάτια. Επίσης οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις ειδικά μετά τα 40 μπορούν να βοηθήσουν στο να προληφθούν πιθανά προβλήματα. Είναι σημαντικό επίσης να φοράμε γυαλιά ηλίου και να μην καθόμαστε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο