Ενθουσιασμός που ακολουθείται από έντονο άγχος. Θλίψη αμέσως μετά από ένα κύμα θυμού. Ό,τι και αν είχατε ακούσει για την κυκλοθυμία των εγκύων, είναι βέβαιο πως τώρα που το βιώνετε υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέστε αν όλη αυτή η αλληλουχία συναισθημάτων μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε: Δεν είστε μόνη σας σε αυτό. Οι περισσότερες έγκυοι θα περάσουν από όλα τα παρακάτω συναισθηματικά στάδια στη διάρκεια αυτών των εννέα μαγικών μηνών – αρκετές και από ακόμη περισσότερα!

Αρχικός ενθουσιασμός

«Ναι! Είμαι έγκυος!». Η στιγμή που είδατε ότι το τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό, είναι βέβαιο πως θα σας μείνει αξέχαστη. Ξαφνικά κάνετε όνειρα για το μωράκι σας και φαντάζεστε την κοιλίτσα σας να φουσκώνει.

Αρχικό άγχος

Αμέσως μετά έρχεται η πρώτη συνειδητοποίηση. Σκέφτεστε τις άγρυπνες νύχτες που έρχονται, τον χρόνο με τον σύντροφο και τους φίλους σας που μειώνεται, το γεγονός ότι πρόκειται να αποκτήσετε έναν ρόλο που θα σας αλλάξει τη ζωή. Και γεμίζετε άγχος.

Απελπισία

Το πρώτο τρίμηνο είναι εξοντωτικό για πολλές εγκύους. Αν είστε από τις άτυχες που βιώνουν πολύ έντονα τις πρωινές ναυτίες, είναι απολύτως φυσιολογικό όλη αυτή η ταλαιπωρία που υφίσταται το σώμα σας να σας επηρεάζει και συναισθηματικά. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα θα υποχωρήσουν σύντομα, οπότε προσπαθήστε να κάνετε λίγη υπομονή!

Εξάντληση

Νυστάζετε όλη την ημέρα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό σας περνά τη στιγμή ακριβώς που ακουμπάτε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι. Δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε σε πράγματα που ως τώρα σας φαίνονταν πολύ εύκολα και αδυνατείτε να καταλάβετε πώς τα καταφέρνουν οι υπόλοιπες έγκυοι. Θα σας πούμε ένα μυστικό: Στην πραγματικότητα ούτε εκείνες τα καταφέρνουν.

Ευσυγκινησία

Ποιος θα περίμενε ότι θα μπορούσατε να κλαίτε παρακολουθώντας τηλεοπτικές διαφημίσεις; Κι όμως, τώρα σας συμβαίνει χάρη σε αυτό το θαύμα που ονομάζουμε «ορμόνες».

Θυμός

Μέχρι πριν τρεις μήνες ήσασταν ο πιο ήρεμος άνθρωπος του κόσμου, σήμερα όμως σας ξύπνησαν δολοφονικά ένστικτα απλώς και μόνο γιατί ο σύντροφός σας πίεσε την οδοντόκρεμα από τη μέση. Ναι, για άλλη μια φορά πρέπει να ευχαριστήσετε τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας.

Ενεργητικότητα

Πώς εξαφανίστηκε όλη αυτή η κούραση; Στο δεύτερο τρίμηνο πολλές έγκυοι αρχίζουν να νιώθουν καλύτερα. Πολύ καλύτερα. Τόσο που όχι απλώς μπορούν να κάνουν όλα εκείνα που τις κούραζαν μόλις ένα μήνα πριν, αλλά ίσως και ακόμα περισσότερα!

Ζωντάνια

Μαζί με την κούραση, εξαφανίζεται και η εικόνα ταλαιπωρίας που ίσως είχατε μέχρι τώρα. Τα μαλλιά, το δέρμα σας, το πρόσωπό σας αρχίζουν να λάμπουν. Τώρα καταλαβαίνετε την περίφημη ομορφιά των εγκύων, για την οποία είχατε ακούσει τόσα πολλά.

Δυσφορία

Δυστυχώς, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου αισθάνεστε την κοιλίτσα σας να έχει βαρύνει πάρα πολύ. Εκτός από το επιπλέον βάρος, νιώθετε την αναπνοή σας να γίνεται πιο σύντομη λόγω της πίεσης που δέχονται οι πνεύμονές σας, ενώ τρέχετε διαρκώς στην τουαλέτα.

Οργανωτικότητα

Το ένστικτό σας σάς προστάζει να φτιάξετε μια φωλίτσα για το μωρό που έρχεται. Αυτό είναι το εσωτερικό κίνητρο που σας ωθεί στο να οργανώνετε τα ντουλάπια, τα συρτάρια και, φυσικά, το βρεφικό δωμάτιο!

Άνευ όρων παράδοση

Λίγο πριν τον τοκετό αισθάνεστε ταυτόχρονα απολύτως εξαντλημένη και απολύτως έτοιμη. Έχετε συνειδητοποιήσει την αλλαγή που έρχεται στη ζωή σας, όμως αντί για τρόμο νιώθετε έναν – αρκετά πιο ήρεμο – ενθουσιασμό. Η σκέψη πως σύντομα θα περπατάτε και πάλι ανάλαφρη, σίγουρα δεν μειώνει την ανυπομονησία σας!