Η αναπνοή μας είναι κάτι που θεωρούμε δεδομένο. Κάνουμε πράγματα για την καρδιά μας, για το δέρμα μας, αλλά σπάνια σκεφτόμαστε να φροντίσουμε το αναπνευστικό μας και συγκεκριμένα την καλή λειτουργία των πνευμόνων μας. Καιρός λοιπόν να αλλάξουμε τα δεδομένα.

Βγάζουμε τον περιττό αέρα

Οταν έχουμε «κοντή» αναπνοή, όταν δηλαδή αναπνέουμε γρήγορα και ρηχά, το αποτέλεσμα είναι να παραμένει όλο και περισσότερος «περιττός» αέρας στα πνευμόνια μας. Ετσι αναπνέουμε όταν είμαστε αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι. O αέρας αυτός δεν μας χρειάζεται, ωστόσο, αφότου έδωσε το οξυγόνο του, παρέμεινε στους πνεύμονες καταλαμβάνοντας ζωτικό χώρο, αντί να αποβληθεί με την εκπνοή. Mε κάποιες απλές ασκήσεις, όμως, μπορούμε να μεγαλώσουμε και πάλι τη χωρητικότητα των πνευμόνων μας.

Στην πράξη
* Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα μετρώντας μέχρι το πέντε και γεμίζοντας με αέρα την κοιλιά και το στήθος μας. Eκπνέουμε αργά μετρώντας μέχρι το έξι (προσπαθούμε η εκπνοή να διαρκέσει περισσότερο από την εισπνοή). Eπαναλαμβάνουμε 5 φορές.
* Βάζουμε το ένα χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος.
Εισπνέουμε από τη μύτη (μετρώντας μέχρι το 4) και νιώθουμε την κοιλιά μας να φουσκώνει. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον αέρα στο στομάχι για 4 χρόνους και εκπνέουμε (μετρώντας πάλι μέχρι το 4).
Κάνουμε 5-10 επαναλήψεις, 3 φορές την ημέρα, ξαπλωμένοι, καθιστοί ή όρθιοι. Για να αποφύγουμε την ελαφριά ζάλη που προκαλεί η υπεροξυγόνωση του εγκεφάλου, πρέπει κατά την εκπνοή να βγάζουμε όλο τον αέρα.
* Καθόμαστε αναπαυτικά σε ένα μέρος ήσυχο και με απαλό φωτισμό. Κλείνουμε τα μάτια μας και ηρεμούμε.
Εισπνέουμε από τη μύτη για 6»-8», εστιάζοντας την προσοχή μας στην αναπνοή μας και στο να παίρνουμε βαθιές ανάσες χρησιμοποιώντας το κάτω μέρος της κοιλιάς.
Εκπνέουμε από τη μύτη για 9»-12». Οι κοιλιακοί μύες κατά την εκπνοή πρέπει να συσπώνται.
Στόχος μας είναι οι 3-4 αναπνοές το λεπτό, φτάνοντας σταδιακά τα 20′.

Xτυπάμε το στέρνο μας

Mιμούμαστε τον ήρωα της ζούγκλας: O τρόπος που χτυπούσε ο… Tαρζάν το στήθος του στις ταινίες φαίνεται ότι δεν ήταν ένα σκηνοθετικό εύρημα, αλλά ένας τρόπος να διατηρεί γερά τα πνευμόνια του.
Στην πράξη
Xτυπάμε με τις γροθιές μας το στέρνο μας ρυθμικά και ζωηρά. Mε την κίνηση αυτή ενεργοποιείται ο θύμος αδένας, ο οποίος βρίσκεται ψηλά στο κέντρο του στέρνου και συμβάλλει στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Δοκιμάστε αυτή την άσκηση ιδιαίτερα όταν νιώθετε ότι σας έχει «κοπεί» η ανάσα. Eίναι ένας άμεσος τρόπος να διευκολύνετε την αναπνευστική σας λειτουργία.
Ενα ακόμη σημείο του σώματος που μπορείτε να πιέσετε για να αναπνεύσετε ελεύθερα – κυρίως όταν λόγω του στρες αισθάνεστε να «πνίγεστε» – είναι στην αριστερή πλευρά του στέρνου, δίπλα στη μασχάλη. Στον βελονισμό το σημείο αυτό αντιστοιχεί στον μεσημβρινό των πνευμόνων.

Tα αιθέρια έλαια που τονώνουν το αναπνευστικό

* Tο μασάζ σε όλο το σώμα με αιθέρια έλαια θα διευκολύνει την αναπνευστική μας λειτουργία και θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις βλέννες. Για να ετοιμάσουμε το λάδι του μασάζ, ρίχνουμε σε 30 ml αμυγδαλέλαιο 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού.

* Ρίχνουμε στον αρωματικό λύχνο μέχρι 3 αιθέρια έλαια μαζί και έως 6 σταγόνες συνολικά. Tα αιθέρια έλαια που μπορούμε να ρίξουμε είναι μέντα, καμφορά, τζίντζερ, ευκάλυπτος, κέδρος και άρκευθος. Θα βοηθήσουν να «ανοίξει» το αναπνευστικό μας σύστημα.

Ροφήματα για βαθιές ανάσες

Θυμάρι: Ρίχνουμε ένα κουταλάκι θυμάρι σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 6′-7′. Tο θυμάρι είναι καλή επιλογή και για τους καπνιστές, που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους πνεύμονές τους. Eπιπλέον, μπορείτε να κάνετε και γαργάρες με το ρόφημα του θυμαριού 2-3 φορές την ημέρα.

Σαμπούκος: Tο έγχυμα του σαμπούκου έχει μαλακτική, αποχρεμπτική και αντιμικροβιακή δράση.

Βάλτε σκόνη κουρκουμά στο φαγητό σας. Ο κουρκουμάς έχει βρογχοδιασταλτική δράση.