Κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, διαφορετική κλίση και συμπεριφέρεται αλλιώς στο σχολικό του περιβάλλον αλλά κι όταν χρειάζεται να μελετήσει. Το ζώδιο του παιδιού δίνει μια κάποια ιδέα για το πώς μπορεί να συμπεριφερθεί ένας λιλιπούτειος μαθητής, αλλά και για το πώς θα το βοηθήσετε να κοινωνικοποιηθεί και να αναδείξει τα ταλέντα του, χωρίς να αποκτήσει την ταμπέλα π.χ. του «φυτού». Έχουμε και λέμε:

Το Κριαράκι με κυβερνήτη τον Άρη, είναι ένα από τα πιο ζωηρά παιδιά της τάξης, πολύ δυναμικό και δραστήριο, με αρχηγικές τάσεις και με έφεση στον αθλητισμό. Για να αποδώσει καλύτερα στο σχολείο μην προσπαθήσετε να του μάθετε πειθαρχία με αυστηρό τρόπο, γιατί θα νιώσει ότι εγκλωβίζεται και θα αντιδράσει με… ανταρσία. Προτιμότερο είναι να του δώσετε κίνητρο αφού επιδιώκει από νωρίς την πρωτιά.

Ήρεμη δύναμη το παιδί Ταύρος, προσαρμόζεται εύκολα στο σχολικό περιβάλλον, απλά ενδέχεται να χρειαστεί λίγο… σπρώξιμο στο διάβασμά του καθώς έχει έναν δικό του ρυθμό που όμως το οδηγεί σε ουσιαστική μάθηση. Με κυβερνήτη την Αφροδίτη αγαπά περισσότερο τα δημιουργικά-καλλιτεχνικά μαθήματα, οπότε ένα κατάλληλο σχολείο θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Σημαντικό επίσης είναι να μάθει από νωρίς την έννοια του μοιράζεσαι.

Ο μικρός Δίδυμος, με κυβερνήτη του τον Ερμή, είναι ιδιαίτερα κοινωνικός, δραστήριος και έξυπνος και τα μαθήματα τα «πιάνει» από την παράδοση. Τείνει περισσότερο προς την αριθμητική και την έκφραση-έκθεση. Ωστόσο καθώς βαριέται σχετικά γρήγορα, φροντίστε να τον ελέγχετε αλλά με τρόπο, γιατί δεν ανταποκρίνεται στην σκληρή πειθαρχία, νοιώθει περιορισμένος. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει είναι να του εξάπτετε τη φυσική περιέργειά του.

Ευαίσθητος και συναισθηματικός ο μικρός Καρκίνος μπορεί να ζοριστεί ειδικά τον πρώτο καιρό, ώσπου να γνωριστεί με τους συμμαθητές και τους δασκάλους του, να νιώσει οικεία, να αποκτήσει θάρρος και να αφήσει τις ντροπές. Αν του επιβληθείτε με πυγμή και τρυφερότητα και να του δείξετε πόσο σας χαροποιεί η πρόοδός του, θα τα πάει καλά με τα μαθήματα, κυρίως τα θεωρητικά, γιατί διαθέτει και καλή μνήμη.

Από τα πιο κοινωνικά και δραστήρια παιδιά το Λιονταράκι θα επιχειρήσει να γίνει ο … βασιλιάς της τάξης με κάθε τρόπο, ακόμη κι επιδιώκοντας την πρωτιά.  Φτάνει να προσέξετε τη φυσική του τάση να ξεπετάει τσάτρα-πάτρα τις σχολικές υποχρεώσεις του όταν δεν σχετίζονται με καλλιτεχνικά. Παράλληλα διδάξτε του πώς να είναι μετριόφρων  και δώστε του κίνητρα και ερεθίσματα για να μην τεμπελιάζει στο διάβασμα.

Ο μικρός Παρθένος είναι συνήθως η χαρά του δασκάλου: Mελετηρός, υπάκουος, τακτικός κι έξυπνος προσαρμόζεται εύκολα στη μαθητική ζωή.  Έχει κλίση στα θετικά μαθήματα (μαθηματικά, φυσική κ.ο.κ.) και διακρίνεται στα παιχνίδια που εξασκούν το μυαλό, ενώ ασχολείται αρκετά και με δραστηριότητες που απαιτούν εφευρετικότητα και χειρωνακτική εργασία. Δώστε του τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του και παράλληλα μάθετέ του ότι κάποιες φορές αρκεί η προσπάθεια.

Ο  ευχάριστος και διπλωμάτης Ζυγός, με κυβερνήτη του την Αφροδίτη, κερδίζει με την πρώτη τη συμπάθεια δασκάλων και παιδιών. Με τη μελέτη τα πηγαίνει καλά, αν και δεν στρώνεται όπως πρέπει στο διάβασμα, ειδικά όταν δεν υπάρχει στο σπίτι ήρεμη ατμόσφαιρα. Ενθαρρύνετέ τον σε εξωσχολικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τέχνες, και δώστε του τη δυνατότητα να αναπτύξει τις δημιουργικές του ικανότητες, έτσι ώστε να εκφραστεί ελεύθερα, να πάρει πρωτοβουλίες, και να καταπολεμήσει την τάση που έχει να μην παίρνει εύκολα αποφάσεις.

Το Σκορπάκι είναι δυναμικό, έχει αυτοπειθαρχία και θέλει να ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Το θέμα είναι να του κεντρίσετε την περιέργεια, αλλά και να του εξηγήσετε τα πως και τα γιατί της μάθησης και να το κατευθύνεται στο διάβασμά του. Αγαπά περισσότερο τα θετικά μαθήματα, ενώ το σχολείο, στο οποίο θα φοιτήσει πρέπει να είναι κατάλληλο ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και περισσότερη εμπιστοσύνη προς το κοινωνικό του περιβάλλον.

Ο μικρός Τοξότης δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί για πολλή ώρα, ωστόσο του αρέσει να ψάχνεται, να ανακαλύπτει πράγματα και να αποκτά εμπειρίες, κι εκεί παίζετε όλο το παιχνίδι για να γίνει πραγματικά καλός σε αυτό με το οποίο θα καταπιαστεί. Προτιμά τα θεωρητικά μαθήματα και την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ενώ το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσει καλό είναι να του δίνει την ελευθερία σκέψης και κινήσεων, έτσι ώστε να νιώθει ανεξάρτητος.

Με ωριμότητα μεγαλύτερη από την ηλικία του ο μικρός Αιγόκερως είναι από τα πιο φιλόδοξα παιδιά, βάζει στόχους και τους φέρνει εις πέρας. Πολλές φορές ίσως να πιέζει τον εαυτό του και καλό είναι να τον επαναφέρετε σε μια πιο χαλαρή κατάσταση. Τα μαθήματα στα οποία αγαπά περισσότερο είναι οι θετικές επιστήμες και γενικότερα ό,τι έχει σχέση με αριθμούς, ενώ το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσει πρέπει να του δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει σωστά και πρακτικά τις ικανότητές του.

Το παιδί Υδροχόος, με κυβερνήτη του τον Ουρανό, συνδυάζει εξυπνάδα, φαντασία και περιέργεια για όλα τα καινούργια επιτεύγματα κι έχει ευκολία στη μάθηση και δυσκολία στην πειθαρχία. Είναι έξυπνο, εφευρετικό, και του αρέσει να κάνει πράγματα με τρόπο διαφορετικό από τους άλλους. Αλίμονο όμως αν θεωρήσει… χαζό ένα μάθημα, μια απασχόληση, ακόμα και έναν δάσκαλο. Συνήθως κλίνει προς τα θετικά μαθήματα και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει σχέση με τεχνολογία οπότε ένα ανάλογο σχολείο θα ικανοποιήσει την ανάγκη του για εξερεύνηση.

Από τα πιο ευαίσθητα και ντροπαλά παιδιά τα Ψαράκια χρειάζεται ένα ήρεμο περιβάλλον για να λειτουργήσει. Προτιμά περισσότερο σε μαθήματα που προάγουν την δημιουργικότητα και την έκφραση του μυαλού, όπως τα θεωρητικά μαθήματα, οι ξένες γλώσσες αλλά και τα καλλιτεχνικά, ενώ το σχολείο πρέπει εκτός από το να το βοηθήσει να καλλιεργήσει περισσότερο τις ικανότητές του, να το κάνει πιο κοινωνικό και να νιώθει ασφάλεια.