Αισώπειοι Μύθοι

Οι θρυλικοί, διαχρονικοί μύθοι που αγαπήθηκαν παγκοσμίως από μικρούς και μεγάλους, διαμόρφωσαν τη λαϊκή σοφία και παράδοση και άσκησαν επιρροή στον δυτικό πολιτισμό.

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επιμύθια, επεξηγηματικά σχόλια, και ρήσεις που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα, σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση.

Αυτή την εβδομάδα ο πρώτος τόμος

«Ολοι οι θεοί παντρεύτηκαν όποια γυναίκα είχε πέσει στον καθένα με κλήρο. Ο Πόλεμος είχε μείνει στον τελευταίο κλήρο· βρήκε μόνος του την Υβρη. Αυτήν ερωτεύθηκε πολύ και την παντρεύτηκε. Και την ακολουθεί παντού όπου βαδίζει».

Ισως ο πλέον εύστοχος προσδιορισμός του πολέμου από τον μεγαλύτερο παραμυθά της αρχαιότητας. Του Αισώπου. Ενός δούλου που διατύπωσε με σατιρικό ύφος μύθους που είχαν συμβολικό χαρακτήρα. Ο Ηρόδοτος τον χαρακτήριζε «λογοποιό». Ηταν οξυδερκής και δημιούργησε μια σειρά από αλληγορίες που μέχρι σήμερα είναι δημοφιλείς σε μικρούς και μεγάλους.

Αυτό, πάντως, που έκανε τον Αίσωπο τον πιο αγαπητό μυθογράφο είναι η ικανότητά του να δίνει στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες: ψυχή, φωνή και στοιχεία προσωπικότητας με τέτοιο ρεαλιστικό τρόπο ώστε να νομίζει ο αναγνώστης πως οι ήρωές του ήταν κάποτε πραγματικοί. Με μεγάλη μαεστρία, κάθε μύθος του καταλήγει στο επιμύθιο. Με εξαιρετική απλότητα και χωρίς διδακτισμούς, στο τέλος, δίνει το μήνυμα που αυτός ήθελε.

Η έκδοση που προσφέρεται την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ σε εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια του Θεόδωρου Γ. Μαυρόπουλου, κοσμείται από εξαίρετα σκιαγραφήματα «ηρώων» των «Αισώπειων μύθων», και περιέχει ακόμη δύο επίμετρα, στο πρώτο από αυτά καταχωρίζονται νεοελληνικές ρήσεις παράλληλες των «αισώπειων μύθων» και στο δεύτερο ένας αλφαβητικός θεματογραφικός κατάλογος των «αισώπειων μύθων».

Μαζί

«Γεύση των ζωδίων»

Ενα ταξίδι στον κόσμο των άστρων και της γεύσης!

Πόσο καθορίζει το ζώδιό μας τις γευστικές μας προτιμήσεις;

Πρωτότυπες και ψαγμένες συνταγές, tips για το τι προτιμάει και πώς συμπεριφέρεται στην κουζίνα κάθε ζώδιο, χρήσιμες πληροφορίες για τα πιο αγαπημένα και ωφέλιμα βότανα και μπαχαρικά και πολλά άλλα θα σας ταξιδέψουν στον κόσμο των άστρων και της γεύσης.

Ολοι ασχολούμαστε με τα ζώδια αλλά λίγοι ξέρουν, για παράδειγμα, ότι οι μεγαλύτεροι food lovers είναι οι Ταύροι κι οι Καρκίνοι. Ή ότι ο Δίδυμος προτιμάει να μιλάει παρά να τρώει.
Πόσο επηρεάζει το ζώδιο μας τη γευστική μας παλέτα; Είναι η αδυναμία μας στα γλυκά ή στα αλμυρά συνδεδεμένη με το ζώδιο, τη Σελήνη ή/και τον ωροσκόπο μας;

Οι απαντήσεις στη «Γεύση των ζωδίων», ένα ξεχωριστό βιβλίο που συνδυάζει τη μαγειρική με την αστρολογία.

Πρόλογος: Αση Μπήλιου

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Και στην απλή έκδοση των €2.