Αν έχετε λιπαρό δέρμα, ίσως η ιδέα της ενυδατικής κρέμας -πόσο μάλλον του λαδιού- να μη σας ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστική.

Ωστόσο, ακόμη και το λιπαρό δέρμα χρειάζεται την ενυδάτωσή του.

Στην πραγματικότητα, η ανεπαρκής ενυδάτωση, αφυδατώνει το δέρμα, αναγκάζοντάς το να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ακμή. Με λίγα λόγια, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος ευτυχώς μπορεί να διακοπεί.

Πώς θα ενυδατώσετε σωστά το λιπαρό δέρμα σας

 

Η ενυδατική κρέμα

 

Αρχικά, θα χρειαστείτε μία ενυδατική κρέμα, αλλά όχι οποιαδήποτε. Επιλέξτε μία κρέμα που να μη φράζει τους πόρους, αποφεύγοντας τα εξής υλικά:

  • ορυκτέλαιο
  • βούτυρο κακάο
  • λανολίνη
  • βαζελίνη

 

Εναλλακτικά, προτιμήστε ενυδατικές κρέμες που περιέχουν γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ, αλόη και σκουαλένιο και δεν παγιδεύουν τη λιπαρότητα στους πόρους του δέρματος.

Το λάδι προσώπου

 

Το λάδι προσώπου είναι το προϊόν που μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει την επιδερμίδα σας και να σας χαρίσει το ενυδατωμένο και λαμπερό δέρμα των ονείρων σας.

Μπορεί να σας ακούγεται λάθος, όμως το κατάλληλο λάδι όχι μόνο μπορεί να απομακρύνει την περιττή λιπαρότητα, αλλά και να ισορροπήσει την παραγωγή σμήγματος της επιδερμίδας σας, κάνοντάς το λιγότερο λιπαρό. Πολλά λάδια προσώπου, λόγω του μοριακού τους βάρους, θυμίζουν περισσότερο σέρουμ, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όταν θέλετε να ενυδατώσετε το λιπαρό δέρμα σας, το σωστό είναι να επιλέγετε μια ενυδατική με ελαφριά σύνθεση, έτσι ώστε να απορροφάται πρώτη από την επιδερμίδα σας χωρίς να φράζει τους πόρους.

Στη συνέχεια όμως μπορείτε να εφαρμόσετε ένα λάδι πάνω από την ενυδατική σας κρέμα, το οποίο θα λειτουργήσει ως προστατευτικό στρώμα και θα αποτρέψει την απώλεια υγρασίας.

Ποια λάδι να προτιμήσετε

 

1) Λάδι χοχόμπα (Jojoba Oil)

 

 

Μπορεί να έχει αστείο όνομα, όμως το λάδι χοχόμπα πρόκειται για ένα πανίσχυρο συστατικό με πολλαπλή δράση και ιστορία αιώνων.

Προέρχεται από τους σπόρους του φυτού χοχόμπα (Simmondsia chinensis) και αποτελεί την καλύτερη και συνηθέστερη βάση, στην οποία προστίθενται αιθέρια έλαια για τη δημιουργία παρασκευασμάτων που εφαρμόζονται στο πρόσωπο, αφού απορροφάται αμέσως χωρίς να αφήνει ίχνη λιπαρότητας.

Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, θρέφει και τονώνει την επιδερμίδα, διατηρώντας την υγρασία και την ελαστικότητά της. Η δομή του θυμίζει αρκετά το φυσικό σμήγμα της επιδερμίδας. Έτσι, μπορεί και εισχωρεί σε αυτήν ευκολότερα από κάθε άλλο έλαιο.

Το έλαιο χοχόμπα έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, B6 και ιδιαίτερα Ε, που θρέφουν, προστατεύουν και ανανεώνουν το δέρμα.

Μάλιστα, οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι το έλαιο χοχόμπα διεγείρει τους ινοβλάστες, τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο, το οποίο εκτός από πρωτεΐνη νεότητας κάνει το δέρμα πιο ανθεκτικό και ενισχύει την επούλωσή του.

 

 

 

Το gυτικό λάδι που προέρχεται από τα κουκούτσια του σταφυλιού και είναι ιδανικό για μασάζ σε πρόσωπο και σώμα.

Προστατεύει και βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης.

Τα βιοφλαβονοειδή, βασικά συστατικά των σταφυλιών, εμποδίζουν τη βλαβερή επίδραση των ελεύθερων ριζών. Επίσης, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και λιπαρών οξέων.

Περιέχει AHA (άλφα-υδροξυοξέα), τα οποία είναι ουσίες που υπάρχουν στα φρούτα και χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ως απαλή αγωγή peeling και διαθέτει μαλακτικές ιδιότητες.

Επειδή δεν είναι ιδιαίτερα λιπαρό, το grape seed oil λειτουργεί άψογα στη λιπαρή επιδερμίδα.

3) Λάδι από τεϊόδεντρο (Tea tree Oil)

 

 

Το κορυφαίο λάδι για το δέρμα με τάσεις ακμής, καθώς έχει ισχυρή απολυμαντική δράση.

Το tea tree oil είναι γνωστό για την καταπολέμηση των φλεγμονών και των μολύνσεων πριν από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει διάσημο για τη βελτίωση που προσφέρει στο ακνεϊκό δέρμα.

Μόλις αρχίσει να εμφανίζεται ένα σπυράκι, αλείψτε το τοπικά με μια μπατονέτα με αδιάλυτο έλαιο από τεϊόδεντρο, 3 φορές την ημέρα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα αρχίσει να υποχωρεί.

4) Λάδι ροδιού (Pomegranate Oil)

 

 

Εξαιρετικά πλούσιο σε πολυφαινόλες, το λάδι ροδιού είναι ένα από τα πιο σημαντικά όπλα κατά της πρόωρης γήρανσης και των ελεύθερων ριζών. Μάλιστα, περιέχει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινόλων από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Συγκεκριμένα είναι 3 φορές πιο πλούσιο σε τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ, συστατικά που προστατεύουν από τη φωτογήρανση. Συμπτώματα αυτής είναι οι λεπτές γραμμές, ρυτίδες, δυσχρωμίες, ο θαμπός τόνος, η απώλεια ελαστικότητας και η ανομοιόμορφη υφή.

Επιπλέον, χάρη στις τανίνες που περιέχει, το λάδι ροδιού έχει ισχυρές στυπτικές ιδιότητες, συσφίγγει τους πόρους και είναι αποτελεσματικό ως προς την εξισορρόπηση των λιπαρών περιοχών του προσώπου. Ό,τι χρειάζεται δηλαδή το λιπαρό σας δέρμα.

5) Λάδι Αγριοτριανταφυλλιάς (Rosehip Oil)

 

 

Όταν θέλετε να καταπραΰνετε το ερεθισμένο, κόκκινο δέρμα, καλό είναι να επιστρατεύσετε τα μεγάλα όπλα, δηλαδή το λάδι αγριοτριανταφυλλιάς. Αυτό το ασφαλές λάδι ενυδατώνει βαθιά το δέρμα σας, χωρίς να φράζει τους πόρους, ενώ τα λιπαρά οξέα που περιέχει βοηθούν στην επούλωση των σημαδιών από την ακμή και μειώνουν την ερυθρότητα.