Το να έχει κάποιος νεύρα, είναι λογικό. Ειδικά όταν έχει ο σύντροφός μας οφείλουμε να τον καταλάβουμε και να δείξουμε ότι έχουμε πλήρη κατανόηση στο όποιο πρόβλημα-θέμα αντιμετωπίζει ο ίδιος. Τι γίνεται όμως όταν μας μιλάει απότομα; Και όχι επειδή έγινε κάτι πολύ σοβαρό…
Όρια
Να μας μιλήσει κάπως απότομα πάνω στα νεύρα του επειδή του μιλήσαμε και εμείς απότομα, είναι εντελώς ανθρώπινο. Να μιλάει όμως έτσι σχεδόν με το παραμικρό, να συμπεριφέρεται απέναντί μας λες και κάναμε κάτι κακό και να μας υποτιμά-προσβάλλει, δείχνει ότι δεν έχει αίσθηση ορίων.
Αυτό είναι στην ουσία επικίνδυνο. Για την ακρίβεια είναι εν δυνάμει επικίνδυνο. Ξέρεις εσύ αν κάποια στιγμή πάνω στα νεύρα του σου σηκώσει χέρι; Ξέρεις εσύ αν έπειτα από τον τρόπο που σου μιλάει δε θα ξεφύγει και θα σου ασκήσει βία; Η απάντηση είναι «περίπου ναι».
Σχεδόν ξέρεις ότι το προφίλ ενός άντρα το οποίο χαρακτηρίζεται από λεκτική κακοποίηση, συνοδεύεται με ψυχολογική κακοποίηση και αρκετά συχνά με σωματική.
Αυτογνωσία
Όταν σου μιλάει άσχημα και σε προσβάλλει ενώ εσύ παράλληλα τον δικαιολογείς συνέχεια, στην ουσία δεν έχεις την αυτογνωσία να καταλάβεις ότι δεν αγαπάς τον εαυτό σου αρκετά. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι σε κανέναν δεν αξίζει η λεκτική ή και η σωματική κακοποίηση.
Οφείλεις να τον προειδοποιήσεις να σου μιλάει καλύτερα. Αν δεν το τηρήσει και συνεχίζει και μιλάει άσχημα και απότομα, τότε ξέρεις ότι ήρθε η ώρα αυτή η σχέση να φτάνει στο τέλος της. Δε θα έπρεπε να υπομένεις μία τέτοια συμπεριφορά-αντιμετώπιση από κάποιον.
Το να σεβαστείς τον εαυτό σου σημαίνει ότι πρέπει και οι άλλοι γύρω σου να σε σέβονται. Μην ακούς δικαιολογίες ότι είχε δύσκολη μέρα κλπ όταν αυτό το πράγμα το κάνει συνέχεια. Γενικότερα τα άτομα που ασκούν ψυχολογική κακοποίηση έχουν την τάση να απολογούνται και να παριστάνουν οι ίδιοι τα θύματα, ενώ στην πραγματικότητα είναι οι θύτες.