Ενας καμβάς, χρωματισμένος από μια παλέτα διαφορετικών συναισθημάτων για τον καθένα μας ξεχωριστά, θα μπορούσε να θεωρείται η Πρωτοχρονιά. Ενα κλείσιμο κύκλου ζωής μαζί με την άφιξη ενός νέου, που εγείρει ένα συνονθύλευμα από διάφορα συναισθήματα, ευχάριστα και δυσάρεστα.

Προσδοκίες που είχαμε και δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε, απώλειες που βιώσαμε σε προσωπικό, επαγγελματικό ή και κοινωνικό επίπεδο τη χρονιά που αποχαιρετούμε, μας φέρνουν σε επαφή με αισθήματα θλίψης, απογοήτευσης, όπως επίσης με συναισθήματα χαράς, ευγνωμοσύνης για κάποια από τα όνειρα που πραγματοποιήσαμε, για νέους ανθρώπους που συναντήσαμε και υποδεχτήκαμε στη ζωή μας, συνυπάρχοντας παράλληλα με αισθήματα άγχους, προσμονής για αυτά που σχεδιάζουμε για την καινούργια χρονιά που είναι στο κατώφλι μας.

Απολογισμός και αξιοποίηση

Το ξεκίνημα μια νέας αρχής τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από μια διαδικασία απολογισμού για τον τρόπο που ανταποκριθήκαμε σε καταστάσεις και γεγονότα τη χρονιά που αφήσαμε. Πώς όμως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα περασμένα στο εδώ και τώρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα μελλούμενα, αυτά που θα αποτελέσουν τον τρόπο πλεύσης μας στην καινούργια χρονιά;

Αξιοποιήστε τα προσωπικά σας βιώματα

Οι γιορτές μας δίνουν τη δυνατότητα να αποσυρθούμε λιγάκι από την καθημερινή μας ρουτίνα, να χαλαρώσουμε και να κάνουμε την προσωπική μας ενδοσκόπηση. Μπορούμε λοιπόν να καταγράψουμε τόσο αυτά που επιτύχαμε, όσο και αυτά που μας δυσκόλεψαν ή δεν κατορθώσαμε να φέρουμε εις πέρας. Οι αποτυχίες και τα λάθη μας αποτελούν εξίσου σημαντικές εμπειρίες, καθώς μέσα από αυτές έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε καινούργια γνώση για τον εαυτό μας, αναγνωρίζοντας τους προσωπικούς μας περιορισμούς, γνώση που μπορούμε να την αξιοποιήσουμε σε μια καινούργια συνθήκη που θα φέρει το μέλλον, πετυχαίνοντας τα βέλτιστα.

Επικεντρωθείτε στις διαθέσιμες πηγές στήριξης

Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και αναλογιστείτε ποιες πηγές στήριξης διαθέτετε που σας βοήθησαν να αντιμετωπίσετε απαιτητικές και αγχωτικές καταστάσεις τη χρονιά που πέρασε. Οι πηγές στήριξης μπορεί να απορρέουν από την ίδιο μας τον εαυτό, π.χ. καλή φυσική κατάσταση, σωστή και βαθιά αναπνοή, θετικές – υποστηρικτικές σκέψεις για τον εαυτό μας, πνευματική καλλιέργεια, καθώς επίσης και οι πηγές που προέρχονται από το περιβάλλον μας, π.χ. οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι από την εργασία, όπου μέσα από την παρουσία, την επαφή και μοίρασμα μαζί τους μας βοηθούν να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να ανταποκριθούμε στην ικανοποίηση αναγκών που αναδύονται στην εκάστοτε συνθήκη. Αυτές οι πηγές στήριξης, μην ξεχνάτε, αποτελούν τη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση των αλλαγών που θα φέρει η καινούργια χρονιά.

Διαμορφώστε νέους και ρεαλιστικούς στόχους

Σημειώστε σε ένα χαρτί νέους στόχους, οι οποίοι να είναι συγκεκριμένοι χρονικά, οργανώνοντας τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσετε για την επίτευξή τους, καθώς επίσης φροντίστε να ανταποκρίνονται στις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κατερίνα Διδασκάλου, ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Gestalt