Η «ζώνη αγνότητας», ήταν ένα μεσαιωνικό όργανο βασανιστηρίου για τις γυναίκες.. Στο Μεσαίωνα, μερικές γυναίκες ήταν αναγκασμένες να φορούν ζώνες αγνότητας για να διατηρούν είτε την παρθενία τους είτε να μη μπορούν να συνευρεθούν σεξουαλικά με κάποιον άλλον άντρα εκτός από το δικό τους.

Το κλειδί της συγκεκριμένης ζώνης το κρατούσε ο σύζυγός τους, ο οποίος κλείδωνε τη ζώνη όταν έλειπε και την ξεκλείδωνε όταν ήθελε να κάνει έρωτα με τη γυναίκα του.

Η ζώνη αγνότητας υπάρχει και στη σημερινή εποχή. Η ιδέα αυτή έχει περάσει στο κοινό που απολαμβάνει το BDSM και τα παιχνίδια κυριαρχίας – υποταγής.

Πρόκειται λοιπόν για μια συναινετική διαδικασία ανάμεσα σε ενήλικες η οποία ερεθίζει και τους δυο έχοντας ως διεγερτικό τον έλεγχο.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του συγκεκριμένου αξεσουάρ σε ροζ χρώμα: «Αυτή η άνετη και διακριτική συσκευή είναι ιδανική για μακροχρόνια χρήση, καθώς μπορεί να φορεθεί κάτω από τα ρούχα. Η ροζ επένδυση από σιλικόνη είναι άνετη, ώστε να μην την πονάει , ούτε να την εμποδίζει να φοράει τη ζώνη ακόμα και όλη την ημέρα κάτω από τα ρούχα.  Ολόκληρο το σύστημα συγκράτησης είναι επενδεδυμένο με σιλικόνη και είναι πλήρως προσαρμόσιμο».