Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα για την ηλικία και την ερωτική επιθυμία

Μην το βάζετε κάτω

Έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Αρχεία Παθολογίας», στην αμερικανική έκδοση, αναφέρει ότι οι άνδρες επιθυμούν να έχουν ερωτικές επαφές και σε πολύ μεγάλη ηλικία. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες της τρίτης και τέταρτης ηλικίας εξακολουθούν να κάνουν σεξ σε πολύ υψηλά ποσοστά συγκριτικά με παλαιότερες εποχές. Συγκεκριμένα, κάνουν σεξ πάνω από μία φορά το χρόνο:

*Το 11% των 90χρονων.

*Το 20% των 85χρονων.

*Το 28% των 80χρονων.

*Το 40% των 75χρονων.

Οι άνδρες δεν το βάζουν κάτω

Η έρευνα στηρίχτηκε στις απαντήσεις 2.783 ανδρών. Από αυτούς, το 57% δήλωσε «πολύ ικανοποιημένο από την ερωτική του ζωή» και το 43% ότι «θα ήθελε να κάνει σεξ λίγο συχνότερα». Από τους συνομηλίκους των προηγουμένων πάντως, πολλοί δήλωσαν ότι δεν έκαναν σεξ τον τελευταίο χρόνο. Στην ερώτηση «Γιατί δεν είχατε καμία ερωτική επαφή;», η απάντηση του 40% ήταν «Δεν με ενδιαφέρει πια το σεξ». Το 60% δήλωσε άλλους λόγους, όπως «λόγους υγείας» και «έλλειψη επιθυμίας της συζύγου μου» ή «έλλειψη ερωτικού συντρόφου».

Τι δηλώνει η Αμερικανική Γηριατρική Εταιρεία

Από την Αμερικανική Γηριατρική Εταιρεία σχολίασαν ότι «οι άνθρωποι γερνούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παύουν να επιθυμούν όσα επιθυμούν οι νέοι».

Εντούτοις, επεσήμαναν και ότι η έρευνα δεν είναι αντιπροσωπευτική, γιατί δεν έγινε με ανώνυμα ερωτηματολόγια. Ίσως, δηλαδή, πολλοί άνδρες δήλωσαν ότι έκαναν σεξ επειδή ντράπηκαν να δηλώσουν «ενυπόγραφα» ότι απέχουν και άλλοι αντίστοιχα δήλωσαν ότι δεν έκαναν σεξ επειδή ντράπηκαν για τους αντίθετους λόγους – ενώ δηλαδή είχαν ερωτικές επαφές, τις θεώρησαν κάτι μεμπτό για την ηλικία τους και τις απέκρυψαν. Τα στατιστικά αποτελέσματα της έρευνας θα ήταν αδιαμφισβήτητα αν αυτή ήταν ανώνυμη; Ούτε τότε θα ήμασταν βέβαιοι για την ειλικρίνεια των απαντήσεων, γιατί οι άνθρωποι, ειδικά σε τόσο «ευαίσθητα θέματα», συχνά ψεύδονται ακόμα και όταν το ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν είναι ανώνυμο.