Αισθάνεστε ότι το νήπιο σας μιλάει ξένη γλώσσα; Μπορεί να σας φαίνεται έτσι ορισμένες φορές αλλά στην πραγματικότητα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να προφέρει τις πρώτες του λέξεις. Δείτε γιατί οι πρώτες του λεξούλες ακούγονται τόσο αστείες και τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να βελτιώσει την άρθρωσή του.

Τι να περιμένετε

Οι πρώτες του λέξεις σίγουρα θα είναι η πιο γλυκιά μελωδία στα αυτιά σας, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι σας θυμίζει την καθομιλουμένη. Αυτό οφείλεται στην συνήθεια των μικρών παιδιών να αποφεύγουν ορισμένα σύμφωνα καθώς μιλούν, επειδή δυσκολεύονται ακόμα να τα προφέρουν και να τα αντικαθιστούν με κάτι ευκολότερο. Ακολουθώντας την ίδια τακτική, ενδεχομένως αντί της λέξης να κάνουν τον ήχο της, μιας και αυτός είναι ευκολότερος να προφερθεί, παραλείποντας ορισμένα σύμφωνα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ευτυχώς οι ήχοι που χρησιμοποιούν τα παιδάκια ως υποκατάστατο είναι αρκετά συνηθισμένοι, οπότε οι περισσότεροι γονείς μπορούν να καταλάβουν τι ζητούν. Συνήθως η ομιλία των νηπίων βελτιώνεται σημαντικά γύρω στα τέσσερα έτη αλλά αν δείτε ότι το μικρό σας δυσκολεύεται ή ότι χρησιμοποιεί κατ’εξακολούθηση το υποκατάστατο μιας συγκεκριμένης λέξης αντί της κανονικής, θα ήταν καλό να το αναφέρετε στο παιδίατρό σας.

Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε

Πείτε του την λέξη: Όταν το μικρό σας χρησιμοποιεί το υποκατάστατο ή τον ήχο για μια λέξη, χρησιμοποιείστε την πραγματική ενώ κουβεντιάζετε μαζί του. Προφέροντας σωστά την λέξη που το δυσκολεύει θα το ενθαρρύνετε να προσπαθήσει ενώ του την υπενθυμίζετε.

Κάντε υπομονή: Αφήστε το παιδάκι σας να πάρει το χρόνο του για να εξελίξει την ομιλία του, καθώς αποτελεί μια δύσκολη και πρωτόγνωρη διαδικασία για εκείνο. Συνομιλήστε μαζί του και κάντε συχνές παύσεις, ώστε να νιώθει άνετα να σας απαντήσει δίχως βιασύνες και πίεση.

Ενθαρρύνετε την εξάσκηση: Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το μικρό σας να εξελίξει την ομιλία του είναι το ενθαρρύνετε να μιλάει καθημερινά. Δοκιμάστε ενώ παίζετε να συνομιλείτε, περιγράφοντας το παιχνίδι σας ή οτιδήποτε άλλο θέλει. Έχετε κατά νου ότι πρέπει να κάνετε διάλογο για να ακούει από εσάς την σωστή προφορά των λέξεων και να κάνετε συχνές παύσεις για να του δίνετε χώρο και χρόνο για να απαντήσει.