Έλληνες πεζογράφοι

Εργα-σταθμοί, απαραίτητα για κάθε βιβλιοθήκη σε πολυτελείς συλλεκτικές εκδόσεις. Αυτή την εβδομάδα:

Στρατής Τσίρκας, «Χαμένη Ανοιξη»

Οι ταραγμένες μέρες του Ιουλίου 1965, που στιγμάτισαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, από τη σπουδαία πένα του ιδεολόγου Στρατή Τσίρκα, που έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο.

Η Αποστασία. Ο εξαναγκασμός του Παπανδρέου σε παραίτηση, τα αδιέξοδα της Αριστεράς. Οι αγώνες της νεολαίας, οι νέες δυνάμεις στο πολιτικό προσκήνιο. Οι μυστικές υπηρεσίες και η δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα.

Ιούλιος 1965: Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν δύο και περισσότερες ιστορίες αγάπης. Το κύριο θέμα του, ωστόσο, είναι η συνειδητοποίηση των πρωταγωνιστών του σε μια κρίσιμη ώρα του τόπου, μέσα από την οδύσσεια μιας ερωτικής αναζήτησης.

«Αθήνα, η πιο ανοιχτή πόλη του κόσμου», ξεσπάει θαυμαστικά ένας επαναπατρισμένος, ύστερα από δεκαοχτώ χρόνων καταναγκαστικής απουσίας. Εντονη πολιτιστική ζωή, αγώνες της σπουδάζουσας νεολαίας, νέες δυνάμεις στο πολιτικό προσκήνιο, ιδέες και προβληματισμοί χαρακτηρίζουν την «Αθηναϊκή Ανοιξη». Αντιστικτικά, δίνονται οι εκτραχηλισμοί κι οι ανορθόδοξοι έρωτες μιας παρέας από Αμερικάνους αυτοεξόριστους και άλλους ξένους, όπου οι πράκτορες μηχανορραφούν ανεμπόδιστοι, σε συνεργασία με βασιλικούς άνδρες, στρατοκράτες, πολιτικούς της Δεξιάς, δυσαρεστημένους του κόμματος που κυβερνά και παράγοντες της οικονομικής ολιγαρχίας.

Χρονικά, το μυθιστόρημα καλύπτει μόλις είκοσι μέρες, από τις 4 ως τις 23 Ιουλίου, ημέρα της ταφής του Σωτήρη Πέτρουλα. Μία οριζόντια τομή στον κορμό του ιστορικού χρόνου: Η Αποστασία, ο εξαναγκασμός του Παπανδρέου σε παραίτηση, οι δυσχέρειες και τ’ αδιέξοδα της Αριστεράς. Σ’ ένα περιβάλλον που δεν σταματάει ν’ αλλάζει – προς το χειρότερο – ανακαλούνται μνήμες και μορφές από τον Διχασμό, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο και διαγράφονται μ’ εφιαλτική διαύγεια όσα θα έρθουν: «Είχαμε ξαναμπεί στον αστερισμό του παρακράτους και της τρομοκρατίας…

Πάνω από τη Χαμένη Ανοιξη μετεωριζόταν τώρα ο γύπας του πραξικοπήματος, έτοιμος να ριχτεί και να σπαράξει τον τόπο», λέγει στο τέλος ο επαναπατρισμένος. Κι όμως ο ίδιος, εμπρός στον ανοιχτό τάφο του ήρωα, θα πει: «Ευλογημένοι όσοι, στα μαρμαρένια αλώνια, νικούν το Χάρο, όπως ο Σωτήρης Πέτρουλας».

Ενα γνήσιο μυθιστόρημα όσο είναι αρκετά δύσκολο να συναντήσουμε στις μέρες μας.

Μαζί,

Harper’s Bazaar

  • Η Γκουίνεθ Πάλτροου μιλάει για τις καινούριες αγάπες και τα παλιά πάθη
  • Ονειρικά φορέματα με 70’s μοτίβα αναδεικνύουν τις αιθέριες σιλουέτες
  • Ασπρόμαυρα σύνολα υμνούν την κλασική κομψότητα
  • Σαφάρι στους δρόμους της πόλης

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «Η χαμένη Ανοιξη»: €2,25 )

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: