Με μία απλή εξέταση ούρων θα μπορούσε να εντοπιστεί ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, δέκα χρόνια πριν ακόμα εμφανιστούν τα συμπτώματα, μέσα από την ανίχνευση των γενετικών μεταλλάξεων, υποστηρίζουν οι ερευνητές νέας επιστημονικής μελέτης. Ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί σήμερα η νόσος είναι η κυστεοσκόπησης, επίπονη εξέταση που πραγματοποιείται μόνο αν κάποιος εμφανίσει τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Στα πλαίσια της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet EBioMedicine και πραγματοποιήθηκε από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organisation), εξετάσθηκαν άνδρες ηλικίας 40 έως και 75 ετών, οι οποίοι εμφάνισαν καρκίνο της ουροδόχου κύστης μετά από μία δεκαετία. Μία απλή εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθήσει στην διάγνωση της νόσου, σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και πριν δέκα χρόνια από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Πώς λειτουργεί η εξέταση;

Βέβαια μια κυστεοσκόπηση πιθανότατα να είναι ακόμα απαραίτητη για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων αλλά μία απλή εξέταση ούρων θα μπορούσε να λειτουργήσει αναγνωριστικά για τους ασθενείς που πράγματι χρειάζεται να υποβληθούν στην κυστεοσκόπηση. Η εξέταση των ούρων λοιπόν, εξετάζει τις μεταλλάξεις γονιδίων, που ονομάζονται TERT, στο DNA. Αυτές ακριβώς οι μεταλλάξεις βρίσκονται συχνά σε όγκους που βρίσκονται στην ουροδόχο κύστη.

Ερευνητές από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας, από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο στην Γαλλία, καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Cambridge δηλώσαν ότι οι μεταλλάξεις αυτές αποτελούν ευκαιρία για την πραγματοποίηση μιας διαγνωστικής εξέτασης, όπως εκείνη των ούρων.

Η Δρ. Florence Le Calvez-Kelm, ερευνήτρια του Διεθνή Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο και επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: «Αυτά τα νέα ευρήματα μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία και χρήση μιας εξέτασης που ανιχνεύει την νόσο, δίχως να είναι επεμβατική». «Η εξέταση αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά και να απλοποιήσει τον τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης» εξηγεί.

«Εάν τα ευρήματά μας επικυρωθούν, με την πάροδο του χρόνου, αυτή η εξέταση ούρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως την βασική εξέταση για την διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης» συμπληρώνει ο Δρ. Mahdi Sheikh, ερευνητής του Διεθνή Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο.