Ο ύπνος και το σεξ είναι δύο βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Ο ύπνος φυσικά είναι πολύ πιο βασικός καθόσον χωρίς αυτόν κανείς δε μπορεί να επιβιώσε. Χωρίς το σεξ ωστόσο ο οργανισμός συνεχίζει και περνάει κανονικά την καθημερινότητά του.

Κακός ύπνος και σεξ

Το άγχος και η κατάθλιψη, και οι δύο παρενέργειες της αϋπνίας και της στέρησης του ύπνου. Αυτές είναι γνωστό ότι προκαλούν σεξουαλική δυσλειτουργία για διάφορους λόγους, τόσο σωματικούς όσο και γνωστικούς.

Όταν το σώμα γεμίζει με άγχος λόγω δυσκολιών στον ύπνο, ο εγκέφαλος καταστέλλει την παραγωγή ορμονών φύλου. Tέτοιες είναι το οιστρογόνο κα η τεστοστερόνη καθώς και οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη. Αυτή η μετατόπιση των ορμονικών επιπέδων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική ορμή, στειρότητα ή στυτική δυσλειτουργία.

Η σχέση ύπνου-σεξ μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες λόγω των επιπτώσεων της εγκυμοσύνης, της ζωής μετά τον τοκετό και της εμμηνόπαυσης. Η εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές ύπνου ή αϋπνία, μειώνοντας το ενδιαφέρον ορισμένων γυναικών για σεξ λόγω κόπωσης, άγχους ή κατάθλιψης.

Ωστόσο, δεν είναι όλα βιολογικά. Συχνά, η στέρηση του ύπνου παίρνει το φόρο της στη σεξουαλική ζωή των ατόμων για τον προφανή λόγο: τα καταντά κουρασμένα. Η κούραση είναι ο νούμερο 1 λόγος που ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για σεξ.

Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη του 2015 που διεξήχθη στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι όσο τα μεγαλύτερα άτομα κοιμόντουσαν, τόσο πιο ενδιαφέρον το σεξ ήταν την επόμενη ημέρα. Ο σύντομος ύπνος επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της γενικής υγείας και ευεξίας του ατόμου, και η σεξουαλική υγεία δεν αποτελεί σίγουρα εξαίρεση.

Συμπέρασμα

Είναι σαφές ότι η στέρηση του ύπνου παίρνει σημαντικό φόρο στη σεξουαλική ζωή του ατόμου. Ευτυχώς όμως η άλλη πλευρά είναι ότι μια υγιής σεξουαλική ζωή μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Αυτό το γεγονός με τη σειρά του βελτιώνει τη σεξουαλική σας ζωή. Το σεξ και ο ύπνος μοιράζονται πραγματικά μια αλληλένδετη σχέση.

Έρευνες έδειξαν ότι το σεξ πριν το κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου χάρη στις ενδορφίνες που απελευθερώνονται από το σεξ, οι οποίες χρησιμεύουν για να μειώσουν το άγχος και να σας χαλαρώσουν.

Και αυτός ο ύπνος μπορεί στη συνέχεια να βελτιώσει τη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Το σεξ απελευθερώνει επίσης ωκυτοκίνη, μια ορμόνη γνωστή ως «ορμόνη αγάπης», η οποία έχει πολλά οφέλη για το σώμα και το μυαλό σας, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης.