Ο ερχομός του πρώτου σας παιδιού αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής σας, αφού θα την αλλάξει ριζικά, χωρίς αυτό φυσικά να είναι κακό. Ενώ λοιπόν, μπορείτε ανά πάσα στιγμή, αφού το αποφασίσετε, να ξεκινήσετε τις προσπάθειες σύλληψης, θα ήταν καλό να μιλήσετε και με τον γιατρό σας σε μια προκαταρκτική επίσκεψη για ζητήματα της εγκυμοσύνης. Εκεί ο γιατρός σας θα αξιολογήσει το ιστορικό της υγείας σας, θα λύσεις τις όποιες απορίες ή ανησυχίες και θα σας δώσει συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη. Τότε μπορείτε μάλιστα, να τον ρωτήσετε και:

  • Πόσο καιρό θα μου πάρει να μείνω έγκυος;

Ο γιατρός σας δεν μπορεί να προβλέψει την ακριβή ημερομηνία της σύλληψης. Ορισμένα ζευγάρια τα καταφέρνουν από τις πρώτες ακόμα προσπάθειες ενώ άλλα ενδέχεται να χρειαστούν να προσπαθήσουν περισσότερο. Ωστόσο, ο γιατρός σας θα μπορεί να κάνει κάποιες γενικότερες προβλέψεις βάσει της ηλικίας σας και του ιατρικού σας ιστορικού, όπως και του συντρόφου σας.

  • Η γονιμότητα επηρεάζεται από το πόσο υγιής είμαι;

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις ενδεχομένως να επηρεάσουν την γονιμότητά σας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ενδομητρίωση, οι διαταραχές του
θυροειδούς και άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τον σύντροφο σας, με την γονιμότητά του να επηρεάζεται από τον αριθμό, την κινητικότητα ακόμα και την μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Ο γιατρός σας λοιπόν, μπορεί να σας δώσει μια σαφή εικόνα αλλά και λύσεις.

  • Πρέπει να αλλάξω την διατροφή / τον τρόπο που γυμνάζομαι / τις συνήθειές μου;

Η γονιμότητα επηρεάζεται από το βάρος, ανεξάρτητα από το εάν κάποια είναι αρκετά αδύνατη ή υπέρβαρη. Ένα μη φυσιολογικό για τον οργανισμός σας βάρος ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης κύησης. Παράλληλα, η υπερβολική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν επίσης αρνητικά την γονιμότητά σας ή και την εγκυμοσύνη σας. Για αυτό θα ήταν καλό, μιλώντας με τον γιατρό σας να τον ενημερώσετε αναφορικά με τον τρόπο ζωή σας, ώστε να σας πει αν χρειάζονται αλλαγές και ποιες θα πρέπει να είναι αυτές.

  • Τι να κάνω μόλις δω ότι το τεστ είναι θετικό;

Πολλά ζευγάρια δεν έχουν ιδέα τι να κάνουν, αφού μάθουν ότι οι προσπάθειές τους έχουν τελικά αποδώσει. Κάντε ένα αναλυτικό πλάνο μαζί με τον γιατρό σας, ώστε να ξέρετε ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσετε σε κάθε βήμα της διαδικασίας.