Οι Ηρωες της Ελληνικής Επανάστασης

  • Πρωτογενές ερευνητικό υλικό
  • Χρονολόγιο
  • Χάρτες και ξεχωριστό τμήμα τεκμηρίων
  • Πλούσια εικονογράφηση

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις

Αυτή την εβδομάδα

Αλέξανδρος & Δημήτριος Υψηλάντης

Δύο ευγενείς που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην επαναστατική ιδέα και στην απελευθερωτική δράση.

Αλέξανδρος Υψηλάντης:

– Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, που ξεκίνησε την επανάσταση στα Βαλκάνια.

– Ο Ιερός Λόχος και η μάχη του Δραγατσανίου.

– Η αιχμαλωσία, η ασθένεια, η απελευθέρωση, ο θάνατος.

Δημήτριος Υψηλάντης:

– Ο  αγνότερος και πιο ανιδιοτελής από τους αρχηγούς της επανάστασης.

– Η μύηση στη Φιλική Εταιρεία από τον αδερφό του.

– Γενικός αρχηγός στην πολιορκία της Τριπολιτσάς.

– Οι εθνοσυνελεύσεις και η  οργάνωση του ελληνικού στρατού.

Δύο προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης που αγωνίστηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Μαζί

Ανθολόγιο

Το βιβλίο-σταθμός της σύγχρονης ελληνικής εκπαίδευσης, που διδάχτηκαν γενιές και γενιές!

Το θρυλικό βιβλίο με ποιήματα, παραμύθια, και αποσπάσματα έργων κορυφαίων συγγραφέων, που βοήθησε τους μαθητές να αγαπήσουν τη λογοτεχνία και να αναπτύξουν τη σκέψη και να καλλιεργήσουν τον γραπτό και προφορικό λόγο τους!

Το έργο αυτό θεωρείται σταθμός στην ιστορία των ελληνικών σχολικών εγχειριδίων, κι αυτό διότι σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή ως προς την αντίληψη για τη «χρήση» της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση. Με τα Ανθολόγια εισάγεται η λογοτεχνία στο δημοτικό σχολείο, όχι πλέον για ηθικοδιδακτικούς σκοπούς, όχι για τα μηνύματα που μεταφέρουν τα κείμενα και μέσω των οποίων επιδιώκεται η διαμόρφωση του χαρακτήρα των μαθητών, αλλά με προτεραιότητα στην αισθητική αξία των έργων. Η Επιτροπή, δηλαδή, που υλοποίησε τα Ανθολόγια του Δημοτικού ενδιαφέρθηκε να προσφέρει στους μαθητές πεζά και ποιητικά κείμενα της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν «μικροί αναγνώστες», που θα αγαπήσουν τη λογοτεχνία και, με τον τρόπο αυτό, θα αναπτύξουν τη σκέψη και θα καλλιεργήσουν τον γραπτό και προφορικό λόγο τους.

Στο Ανθολόγιο για την Α’ & Β’ Δημοτικού, που προσφέρουν αυτό το Σάββατο ΤΑ ΝΕΑ, συνυπάρχουν δημιουργικά δημοτικά ποιήματα και λαϊκά παραμύθια με αποσπάσματα από παλιότερα αναγνωστικά, όπως αυτά των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς επίσης και κείμενα που είχαν δημοσιευτεί στο θρυλικό περιοδικό «Η διάπλασις των παίδων».

Από τα μακροβιότερα βιβλία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Το Ανθολόγιο διατηρήθηκε στα σχολεία και μετά τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981 και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Από το 1982 και μέχρι το 2006 οπότε αντικαταστάθηκαν, τα Ανθολόγια εκδίδονταν σε μονοτονικό σύστημα.

Οι συντάκτες του «Ανθολογίου για τα παιδιά του Δημοτικού» φαίνεται πως συναντώνται με το ευρύτερο πνεύμα του παιδοκεντρικού εκπαιδευτικού δημοτικισμού των αρχών του 20ού αιώνα. Ετσι το Ανθολόγιο αποβλέπει «γενικότερα στην πνευματική ζωή του έθνους, προορισμένη να το οδηγήσει με την παιδεία … στο δρόμο της σύγχρονης ζωής και τη δημιουργία πολιτισμού νεοελληνικού».

Επίσης, η ανάθεση της εικονογράφησης του Ανθολογίου σε σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι κοσμούν τα βιβλία κυρίως με πρωτογράμματα, διακοσμητικές «ταινίες» και μοτίβα, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται όχι μόνο στο περιεχόμενο μα και στη μορφή του βιβλίου το οποίο απευθύνεται σε παιδιά, και μάλιστα με τη λογική που ο σπουδαίος χαράκτης και πρωτοπόρος της τυπογραφικής τέχνης στην Ελλάδα Γιάννης Κεφαλληνός είχε διακηρύξει λέγοντας ότι ένα βιβλίο για παιδιά είναι αποτυχημένο «αν δεν το διαβάζει με απόλαυση ο μεγάλος».

Εν κατακλείδι, το αίτημα της Επιτροπής που ανέλαβε το 1974 να υλοποιήσει το Ανθολόγιο για τα παιδιά του Δημοτικού εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Η «η αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα», η φιλαναγνωσία. Επιπλέον, σήμερα γνωρίζουμε ότι η λογοτεχνία, εκτός από την καλλιέργεια του γραπτού και του προφορικού λόγου, συμβάλλει στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Διευρύνει τον πνευματικό ορίζοντά τους, αφυπνίζει ταλέντα, τα βοηθά να κατανοούν τον κόσμο που τα περιβάλλει, την ανθρώπινη φύση και τον εαυτό τους, και λειτουργεί ανακουφιστικά. Ετσι, η λογοτεχνία ανάγεται σε μορφωτικό αγαθό «στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής παιδείας και της δημοκρατικής εκπαίδευσης». Παρά ταύτα, το σχολείο μάλλον αδυνατεί να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη προς τη λογοτεχνία. Το Ανθολόγιο αυτό επανεκδίδεται σήμερα, μακριά πλέον από τη «σχολική ιδιοτέλεια», επιζητώντας αναγνώστες.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντης»: €1,10  και «Ανθολόγιο Α΄και Β΄Δημοτικού»: €0,80)

Ακολουθήστε το στο Google News