Συνήθως εντείνουμε τις προσπάθειες απολύμανσης του σπιτιού όσο η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα «καραδοκούν», διάστημα που μπορεί να διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο. Με την ταχύτατη εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβουμε επιπλέον μέτρα προστασίας και απολύμανσης, με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας υγιή είναι το συχνό, σχολαστικό και σωστό πλύσιμο χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι.

Ωστόσο, αυτό το μέτρο μπορεί να αποδειχθεί άκαρπο, μόλις αγγίξετε το κινητό σας τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή ή το πόμολο της πόρτας, επιφάνειες πάνω στις οποίες είναι δυνατόν να επιβιώσουν ιοί, μικρόβια όπως και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ώρες πάνω σε επιφάνειες, που είναι κατασκευασμένες από διάφορα υλικά. Τα αντικείμενα που είναι καλό να απολυμαίνουμε συχνά είναι:

Το κινητό μας τηλέφωνο

Τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν πλέον την «προέκταση» του χεριού μας. Τα κουβαλάμε μαζί μας παντού, τα αγγίζουμε δεκάδες φορές μέσα στην ημέρα και δίχως να το καταλάβουμε μπορεί να τα τοποθετήσουμε σε κοινόχρηστες επιφάνειες. Είναι σημαντικό, να τα απολυμαίνετε συχνά, χρησιμοποιώντας αντισηπτικά μαντηλάκια ή ένα πανί και να το ψεκάσετε από απόσταση με διάλυμα απολυμαντικού με βάση το οινόπνευμα. Μην βάλετε πάνω στο κινητό υγρό σαπούνι ή αντισηπτικό και προσέξτε να μην περάσουν στο εσωτερικό του από κάποιο άνοιγμα.

Κοινόχρηστα αντικείμενα

Δεδομένου ότι ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες πάνω σε αντικείμενα και επιφάνειες, είναι σημαντικό να απολυμαίνετε τακτικά τα πόμολα, τα τηλεχειριστήρια, τους διακόπτες και οποιαδήποτε άλλη λαβή μέσα στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ένα πανάκι και ένα αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή υγρά μαντηλάκια με αλκοόλη.

Πάγκος της κουζίνας

Στον πάγκο ή μερικές φορές ακόμα και στο τραπέζι της κουζίνας, μπορεί να αφήσουμε το κινητό μας τηλέφωνο, την τσάντα μας ή και τα κλειδιά μας. Επειδή όμως τον χρησιμοποιούμε και για να προετοιμάσουμε το φαγητό μας είναι σημαντικό να τον απολυμαίνουμε τακτικά και σωστά, με καθαριστικά που προορίζονται για την εν λόγω χρήση.

Πληκτρολόγιο

Ειδικά αν χρησιμοποιείτε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή του σπιτιού είναι σημαντικό να απολυμάνετε το πληκτρολόγιο, καθώς εκεί ακουμπάτε τα χέρια σας και ενδέχεται να ακουμπήσετε με αυτά το πρόσωπό σας. Αφού το αποσυνδέσετε, κρατήστε το ανάποδα και τινάξτε το απαλά για να φύγει οποιοδήποτε σκουπιδάκι. Έπειτα σκουπίστε το με απαλές κινήσεις χρησιμοποιώντας υγρά μαντηλάκια με βάση την αλκοόλη ή ένα πανάκι και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.

Παιχνίδια και κουβέρτες

Τα παιδιά ενδέχεται να μεταφέρουν ασυμπτωματικά τον νέο κοροναϊό για αυτό θα ήταν καλό, να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά τα παιχνίδια και τις κουβέρτες τους. Βάλτε τις κουβέρτες και τα λούτρινα ζωάκια στο πλυντήριο, όπως αναγράφεται στις ετικέτες τους και απολυμάνετε τα υπόλοιπα παιχνίδια με σπρέι καθαρισμού ή αντισηπτικά μαντηλάκια με αλκοόλη.