Οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, δυστυχώς, έφτασαν τους 20, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 75 έτη, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Όπως, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, το νεαρότερο θύμα στη χώρα μας είναι μία 41χρονη μητέρα από την Καστοριά.

Ο κ. Τσιόδρας, επεσήμανε πως πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας στα συμπτώματα του φονικού ιού, τονίζοντας πως «πρέπει όμως να υπάρχει επαγρύπνηση», αφού σύμφωνα με τον ίδιο «εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρχουν παντού μετά την άρση των μέτρων όταν δεν έχει νοσήσει μεγάλος αριθμός του πληθυσμού».

Ο κ. Τσιόδρας κατά την ενημέρωση ανέφερε πως σε πολλούς ασθενείς παρατηρείται ανοσμία (έλλειψη της όσφρησης, η οποία αποτελεί μια περίπτωση άτυπης συμπτωματολογίας), διαταραχή γεύσης και διάρροια, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πόσους έπληξε ο κορονοϊός.

«Μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν τους επόμενους μήνες ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι. Σε αντίθεση με κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου με μαθηματικές μας εκτιμήσεις πέρασε τον ιό μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτό δεν ισχύει. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και άτυπη συμπτωματολογία», τόνισε.

Συνεχίζοντας επεσήμανε: «Άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό όπως παραδείγματος χάριν άτομα με διάρροια, ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές. Ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση. Το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης εμφανίζεται μετά από μια ίωση ή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Στην Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού. Ενώ διάσημος μπασκετμπολίστας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος».

48 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι, μέχρι σήμερα, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 48, με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 743.

Επίσης, 134 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 45 εκ των οποίων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 68 έτη.

Το θετικό είναι ότι 32 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Σημείωσε πως ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και μπορεί να προσβάλει και νέους ανθρώπους.

Αναφερόμενος σε πιο αισιόδοξα νέα, ανέφερε πως για δύο μέρες παρατηρείται μειωμένη καταγραφή νοσούντων και θανάτων στην Ιταλία. Αντίστοιχα, στην Κίνα αρχίζουν και σταματούν οι περιορισμοί.

Τόνισε πως αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη λέγοντας πως η Νέα Υόρκη αρχίζει να γίνεται σημαντικό κέντρο μετάδοσης του ιού.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε τα βήματα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:

Πλύσιμο χεριών
Aπόσταση 1 μέτρο ο ένας από τον άλλο.
Nα μένουμε στο σπίτι όταν έχουμε ήπια συμπτώματα.
Να μην αγγίζουμε τα μάτια μας.