Τα παιδιά, όπως εξάλλου και οι περισσότεροι ενήλικες, λατρεύουν τα ζαχαρωτά όπως και κάθε είδους γλυκό, όπως τα κέικ ή τα αναψυκτικά. Ωστόσο, είναι καλό, από μικρή ακόμη ηλικία, να τα βοηθήσετε να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές . Εξηγήστε τους με τρόπο που ταιριάζει στην ηλικία τους ότι είναι σημαντικό να ακολουθούν στην καθημερινή τους διατροφή τον χρυσό κανόνα του μέτρου. Επιπλέον βοηθήστε τα να καταλάβουν τον διαχωρισμό ανάμεσα στα πρόσθετα και τα φυσικά σάκχαρα.

Φυσικά VS Πρόσθετα σάκχαρα

Τα φυσικά σάκχαρα απαντώνται στα φρούτα, η γνωστή σε όλους μας φρουκτόζη, στα λαχανικά αλλά και το γάλα, γνωστή και ως λακτόζη. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών και συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Τα πρόσθετα σάκχαρα, αντίθετα, που βρίσκονται σε αναψυκτικά, μπισκότα ή κέικ και σε άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και ιδιαιτέρως συχνά, ενδεχομένως να προκαλέσουν με την πάροδο του χρόνου ποικίλα προβλήματα υγείας.

Περισσότερα φυσικά, παρά πρόσθετα

Τι μπορούμε λοιπόν, να κάνουμε ώστε να καταναλώνουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά και να μειώσουμε την πρόσθετη ζάχαρη;

Μικρά βήματα

Για να καταφέρουν τα παιδιά να ελαττώσουν σταδιακά την ζάχαρη, θα πρέπει η μετάβαση να είναι ομαλή. Δοκιμάστε αρχικά, να περιορίσετε τα γλυκά ή τα επεξεργασμένα τρόφιμα μέσα στο σπίτι. Αντ’αυτού επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα, όπως είναι τα φρούτα ή τα λαχανικά. Αλλά μην περιμένετε τα παιδιά να τα λατρέψουν αμέσως ή να αποτελέσουν την αγαπημένη τους επιλογή. Για να κάνετε ευκολότερη την μετάβαση, δοκιμάστε να εξηγήσετε στο παιδί γιατί είναι σημαντικό να τρώει φρέσκα τρόφιμα ή ακόμα δοκιμάστε να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας με διαφορετικούς τρόπους.

Η ζάχαρη δεν είναι ο εχθρός

Παράλληλα, θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσετε στο παιδί ότι η ζάχαρη δεν αποτελεί απαραιτήτως έναν εχθρό. Μην μεταδώσετε στο παιδί ότι η ζάχαρη είναι ένας εχθρός, καθώς αυτό το σκεπτικό δεν προάγει την υγιή σχέση που θα πρέπει να διαμορφώσει με το φαγητό. Αντ’αυτού θα ήταν καλό να σταματήσετε να σκέφτεστε ποια είναι τα τρόφιμα που δεν θα πρέπει να μπουν στο πιάτο του και να εστιάσετε σε όλα όσα του κάνουν καλό. Όσο περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καταναλώνει, τόσο λιγότερος είναι ο χώρος που απομένει για τα γλυκά ή τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Επιπλέον μαθαίνοντας στο παιδί να εστιάζει σε όσα θα ήταν καλό να τρώει καθημερινά, μειώνετε την πίεση ή το αίσθημα στέρησης που ενδεχομένως να αισθανθεί.