Ναι, είναι υπέροχο που φροντίζετε τον σύντροφό σας και που ενδιαφέρεστε για την ευτυχία του. Όμως μήπως κάποιες στιγμές αισθάνεστε πως το ενδιαφέρον σας δεν “καθρεφτίζεται” και στη δική του συμπεριφορά; Φυσικά, όλοι έχουμε στιγμές που αισθανόμαστε αδικημένοι, ακόμη και αν στην πραγματικότητα βρισκόμαστε σε μια ισότιμη σχέση. Δυστυχώς, όμως, δεν σπανίζουν και οι άνθρωποι που όντως προσπαθούν να μας εκμεταλλευτούν – και το καταφέρνουν. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην περίπτωσή μας;

Πώς μοιράζονται οι υποχρεώσεις σας;

Μήπως είστε πάντα εσείς που καθαρίζετε, μαγειρεύετε, θυμάστε πότε πρέπει να πληρωθούν οι λογαριασμοί και οργανώνετε το κοινό σας πρόγραμμα για την εβδομάδα; Υπάρχει περίπτωση αυτή η ανισορροπία να προκύπτει χωρίς κανείς από τους δύο να το συνειδητοποιεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το συζητήσετε, αλλά και να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας αν συνοδεύεται και από άλλα στοιχεία αυτής της λίστας.

Ποιος καλύπτει τα έξοδα που προκύπτουν;

Οι περισσότεροι έχουμε περάσει κατά καιρούς οικονομικές δυσκολίες και προφανώς ο σύντροφός μας είναι το πρώτο άτομο που περιμένουμε να μας στηρίξει. Όμως αν αυτό το στήριγμα είστε πάντα εσείς, ενώ παράλληλα εκείνος δεν παίρνει πρωτοβουλίες για να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση, είναι πολύ πιθανό να σας εκμεταλλεύεται.

Πώς αντιδρά όταν κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας;

Είτε πρόκειται για ένα “δώρο” στον εαυτό σας, είτε για τη διάθεση του χρόνου σας σε πράγματα που σας ευχαριστούν, αν δυσανασχετεί κάθε φορά που δεν αφιερώνετε όλη σας την ενέργεια και τους πόρους για την δική του ικανοποίηση, μάλλον είναι μια καλή στιγμή να τρέξετε μακριά.

Πώς είναι οι συζητήσεις σας;

Ακούει ποτέ τα δικά σας προβλήματα; Σας δίνει συμβουλές; Ρωτά να μάθει για τη μέρα σας; Καμία σχέση δεν είναι υγιής αν τα προβλήματα και οι ανάγκες του ενός μονοπωλούν πάντα τη συζήτηση.

Ποιος συμβιβάζεται;

Σίγουρα θα πρέπει να ανησυχήσετε αν πάντα αναγκάζεστε να υποχωρήσετε εσείς στις διαφωνίες που προκύπτουν.

Τι λένε οι φίλες σας;

Πολλές φορές τα αγαπημένα μας πρόσωπα καταλαβαίνουν πριν από μας ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στη σχέση μας.

Πώς νιώθετε;

Το σημαντικότερο είναι το κατά πόσον αισθάνεστε εσείς ότι γίνεστε αντικείμενο εκμετάλλευσης, ακόμη και αν δεν κάνετε “τικ” σε όλα τα στοιχεία της λίστας.