Σε αυτό το άρθρο θα μελετήσουμε τις πιο ασυνήθιστες συμπεριφορές των αγαπημένων μας προσώπων και πώς μπορούμε να τους συμπεριφερθούμε ανάλογα με το ζώδιό τους.

ΚΡΙΟΣ

Ο Κριός έχει περίσσευμα ενέργειας, αλλά συχνά τη διοχετεύει με λάθος τρόπο. Θέλει διαρκώς να ξεκινά καινούργια πράγματα ή να αναβιώνει καταστάσεις που έδειχναν να έχουν τελειώσει, ενώ έχει διαρκώς την ανάγκη να προχωρήσει σε κάτι νέο. Χρειάζεται συνέχεια να τον ενθαρρύνουν, διαφορετικά μπορεί να κυριευτεί από αβεβαιότητα και κατάθλιψη. Όταν για κάποιο λόγο φοβάται να δράσει ή έχει δεχτεί κάποια επίθεση, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσει όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά του Ζυγού: αναποφασιστικότητα, ανησυχία, αδράνεια, έλλειψη ενθουσιασμού και ένα αδιάκοπο «ναι, αλλά…» σαν απάντηση για τα πάντα. Και εκείνο που χρειάζεται σαν υποστήριξη, είναι να τον διαβεβαιώνεις διαρκώς ότι μπορεί να τα καταφέρει και ότι απλώς χρειάζεται να κάνει εκείνο που νομίζει σωστό. Από την άλλη, αν ήταν να κρατούσε κάποιο χαρακτηριστικό του Ζυγού, ο οποιοσδήποτε Κριός θα ωφελούνταν από λίγη διπλωματία, ώστε και να είναι ο εαυτός του και να μη γίνεται δυσάρεστος.

ΤΑΥΡΟΣ

Ο Ταύρος κατά βάθος είναι μοναχικός τύπος και προτιμά να επικοινωνεί με τη Φύση. Έχοντας τόσο στενή σύνδεση με την ενέργεια της Γης, μπορεί να θεραπεύσει τους άλλους μέσα από αυτήν. Ίσως να φαίνεται νωθρός, αλλά χρειάζεται χρόνο για να νιώσει ασφαλής προτού να ανοιχτεί. Έχει τάση να μην καταναλώνει περισσότερη ενεργητικότητα από το αναγκαίο και εκτιμά το… ραχάτι. Όταν αισθάνεται αστάθεια, αβεβαιότητα ή ανασφάλεια ή έχει χάσει κάτι πολύτιμο, μπορεί να πάρει τα αρνητικά χαρακτηριστικά του Σκορπιού. Να εξοργίζεται, να κακιώνει, να κατηγορεί, να γίνεται πικρόχολος και εκδικητικός. Για να τον επαναφέρεις στο κέντρο της καρδιάς του, πρότεινέ του να κάνετε μαζί έναν περίπατο στο πάρκο, να περάσετε μια μέρα στην εξοχή, να του κάνεις ή να του κάνουν ένα χαλαρωτικό μασάζ, να φάτε ένα ωραίο γεύμα. Παρόλα αυτά, από τον Σκορπιό ο Ταύρος μπορεί να δανειστεί το βάθος του συναισθήματος, ώστε να αισθάνεται αληθινά ασφαλής με τους ανθρώπους.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Ο Δίδυμος έχει μια δυσκολία στο να συνδέσει τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου του. Όταν κυριαρχεί το ορθολογιστικό αριστερό ημισφαίριο, σκέφτεται και μιλά καταπληκτικά. Όταν επικρατεί το διαισθητικό δεξί μέρος του εγκεφάλου, είναι σαν να… μπλοκάρεται και να μην ξέρει πώς να επικοινωνήσει. Χρειάζεται να αποδεχτεί και να εκφράσει την ευφάνταστη, δημιουργική πλευρά του. Όταν ο Δίδυμος δυσκολεύεται να σκεφτεί ή να επικοινωνήσει, αρχίζει να θυμίζει τη χειρότερη πλευρά του Τοξότη. Έχει τα μυαλά πάνω από το κεφάλι του, δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγηθεί, κάνει εξυπνακίστικο πνεύμα εις βάρος των άλλων, δείχνει τάσεις φυγής κλπ. Για να τον επαναφέρεις στο κέντρο της καρδιάς του, ζήτησέ του να σου πει τι έχει ακούσει για κάποιο άσχετο γεγονός της επικαιρότητας, αν διάβασε κάτι ενδιαφέρον πρόσφατα ή απλώς μπες στο ζουμί και ρώτα τον ευθέως τι τον απασχολεί. Πάντως, από τον Τοξότη ο Δίδυμος μπορεί να δανειστεί την ευρύτητα του πνεύματος, για να επικοινωνεί με ουσιαστικότερο τρόπο.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ο Καρκίνος από τη φύση του βιώνει τα συναισθήματά του σαν κύματα στη θάλασσα, με διαρκή πάνω και κάτω. Γι’ αυτό και θέλει τον χρόνο του να ξανανεβεί, όταν πέφτει. Αυτό το ζώδιο πρέπει να μάθει να νταντεύει μόνο του τον εαυτό του. Διαφορετικά, αναζητεί κάποιον άλλο να παίξει τον γονιό του και αναπτύσσει κτητικά συναισθήματα απέναντί του. Όταν αισθάνεται ότι δεν τον αγαπούν αρκετά, υιοθετεί τα αρνητικά χαρακτηριστικά του Αιγόκερω: πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά, παραπονούμενος πως έχει ένα σωρό υποχρεώσεις να διεκπεραιώσει ή τον πιάνει η απαισιοδοξία για το μέλλον. Για να τον επαναφέρεις στα συγκαλά του, αγκάλιασέ τον στοργικά, ρώτα τι τον στενοχώρησε, άκουσε και μην υποτιμήσεις τη σοβαρότητα που έχουν για εκείνον τα προσωπικά του δράματα. Εκείνο που θα ωφελούσε τον Καρκίνο, θα ήταν να δανειστεί από τον Αιγόκερω την υπευθυνότητά του στο να καλύπτει τις ανάγκες του εσωτερικού του παιδιού.

ΛΕΩΝ

Ο Λέων εμφανίζεται προς τα έξω πολύ πιο σπουδαίος απ’ όσο νιώθει μέσα του. Αυτή η εικόνα του είναι αρκετά εύθραυστη. Χρειάζεται μπόλικο θάρρος και ενέργεια για να ακτινοβολεί τόσο, και πολλή αγάπη και χαμόγελα από τους άλλους για να το συνεχίσει. Και δεν του είναι εύκολο να ασχολείται ταυτόχρονα και με τους άλλους και με τη φιγούρα που θέλει να κάνει. Αν του δείχνεις εκτίμηση, θα κάνει τα πάντα για σένα. Αλλά αν αισθάνεται πως του λείπει η ενέργεια ή έχει πληγωθεί, μπορεί να συμπεριφέρεται σαν τον χειρότερο Υδροχόο. Να κρατά αποστάσεις από τους ανθρώπους, να δείχνει απάθεια, να μην εκδηλώνεται. Για να τον επαναφέρεις, πες του πόσο σου αρέσει η ζεστασιά του, επαίνεσε την εμφάνιση ή το στιλ του, χαμογέλα του ή κάνε τον να γελάσει με κάτι. Από τον Υδροχόο, πάντως, ο Λέων χρειάζεται να δανειστεί μια δόση αδιαφορίας, όσον αφορά τον εντυπωσιασμό των άλλων.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Ο Παρθένος κριτικάρει τον εαυτό του περισσότερο από κάθε άλλο ζώδιο, καθώς νιώθει πως οτιδήποτε κατώτερο από το τέλειο δεν τον ικανοποιεί. Ζορίζεται υπερβολικά. Συχνά τονίζει μόνο τα ελαττώματα, παραλείποντας να εκφράσει τις θετικές του σκέψεις. Αλλά εκστασιάζεται όταν αναγνωρίζουν τη συνδρομή του και θα σε βοηθήσει με απέραντη προθυμία, αν επαινέσεις τα τόσο χρήσιμα ταλέντα του. Όταν όμως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ή όταν οι καλές του προθέσεις παρεξηγούνται, υιοθετεί τα πιο αρνητικά χαρακτηριστικά του Ιχθύ. Γίνεται ευσυγκίνητος, αφηρημένος, κλαψιάρης, χάνει τις προτεραιότητες, παριστάνει το θύμα, αισθάνεται άχρηστος κλπ. Για να τον επαναφέρεις, ζήτα τη συμβουλή του για κάτι που ξέρεις ότι το κατέχει, ρώτα πώς μπορείς να τον βοηθήσεις ή επαίνεσε πόσο σε βοηθά σε κάτι. Πάντως, από τον Ιχθύ ο Παρθένος θα μπορούσε να δανειστεί την ανιδιοτέλεια στο να υπηρετεί τους άλλους, ώστε να καταπνίγει την τάση του για οδυνηρές κριτικές.

ΖΥΓΟΣ

Ο Ζυγός φοβάται να διαταράξει τις ισορροπίες. Όταν έχει όλα τα δεδομένα για μια κατάσταση, θα βρει τον καλύτερο τρόπο να τη διαχειριστεί, αλλά όχι νωρίτερα. Οι μόνες αποφάσεις που μπορεί να πάρει γρήγορα είναι εκείνες που αφορούν ζητήματα τα οποία δεν μετράνε πολύ, αλλά και πάλι θα του πάρει χρόνο για να καταλήξει αν το ζήτημα είναι σημαντικό ή όχι. Όταν αισθάνεται ότι τον προκαλούν ή τον κατακρίνουν, ή πιέζεται να πάρει μια απόφαση, μπορεί να δείξει το χειρότερο πρόσωπο του Κριού: να γίνει επιθετικός, εριστικός κλπ. Για να τον επαναφέρεις στο κέντρο της καρδιάς του, πες του τα μαγικά λόγια «Με την ησυχία σου, δεν βιαζόμαστε», ρώτησέ τον πώς μπορούν δυο αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις να συμβιβαστούν ή βαλ’ του να ακούσει την αγαπημένη του μουσική. Ο Ζυγός θα ωφελούνταν αν δανειζόταν την τάση του Κριού να επικεντρώνεται στον εαυτό του, ώστε να μη χάνει την ισορροπία του.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Ο Σκορπιός είναι ευάλωτος σε ένα πολύ βαθύτερο επίπεδο από τα άλλα ζώδια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που χρησιμοποιεί για να προστατεύεται: με τη σιωπή, με το να στρέφει την προσοχή του στους άλλους ή με το να γίνεται εριστικός, ώστε να τους απομακρύνει. Καθώς εξερευνάει και αποδέχεται τα συναισθήματά του, είναι σε θέση να κατανοεί και να υποστηρίζει τους άλλους, ακόμα και μέσα στις χειρότερες καταστροφές. Όταν όμως αισθάνεται εκτεθειμένος ή βαθιά πληγωμένος, υιοθετεί τα πιο αρνητικά χαρακτηριστικά του Ταύρου. Γίνεται πεισματάρης, κλείνεται στον εαυτό του, φέρνει διαρκώς εμπόδια. Για να τον επαναφέρεις, πες του ότι καταλαβαίνεις πως μπορεί να είναι δύσκολο να εκφραστεί με λόγια, αλλά θα ήθελες να σου πει πως αισθάνεται. Ή άφησέ τον να εκτονωθεί ή δείξε του την αστεία πλευρά της κατάστασης. Πάντως, από τον Ταύρο ο Σκορπιός θα μπορούσε να δανειστεί τη σταθερότητά του απέναντι στις συναισθηματικές παλίρροιες.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Ο Τοξότης έχει τη στόφα του δασκάλου, παρόλο που τα όσα κατέχει και μπορεί να μεταδώσει βασίζονται περισσότερο στις νοητικές του συλλήψεις, παρά στην εκπαίδευσή του με την κλασική έννοια. Ο ενθουσιασμός του αποσκοπεί στο να εμπνέει τους άλλους, όχι να τους καθοδηγεί. Η φυσική του αίσθηση του χιούμορ μπορεί να γεννά αστεία που να προσβάλλουν τους άλλους, αν και όχι ηθελημένα. Όταν αισθάνεται παγιδευμένος από τις ευθύνες ή παραφορτωμένος από τις υποχρεώσεις, συχνά παίρνει τα αρνητικά χαρακτηριστικά του Διδύμου. Γίνεται αστόχαστος, επιπόλαιος, λέει ασυναρτησίες ή θυμώνει και δεν μιλά καθόλου. Για να τον συνεφέρεις, ρώτησέ τον ποια από τις υποχρεώσεις του είναι πρώτη σε προτεραιότητα και βοήθησέ τον να ανακαλύψει το περιπετειώδες και πιο συναρπαστικό μέρος της. Ή πρότεινέ του μια έξοδο, π.χ. να πάτε σε ένα πάρτι. Το χαρακτηριστικό του Διδύμου, που θα ωφελούσε τον Τοξότη είναι η ευελιξία του, στο να περνά τις έξυπνες ιδέες του.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Ο Αιγόκερως κουβαλά τις ευθύνες του σαν να είναι το δεύτερο πετσί του. Τον βαραίνουν από παιδί, αλλά όσο μεγαλώνει τις νιώθει ελαφρύτερες. Πετυχαίνει σχεδόν με μαγικό τρόπο και τα ευχάριστα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς του τον συναρπάζουν τόσο, ώστε να παραλείπει να ομολογήσει πόσο πολύ έχει φορτωθεί. Και γενικά να μιλήσει για τα αισθήματά του. Έτσι, όταν «σπάει» από τις πολλές υποχρεώσεις και τις ευθύνες, υιοθετεί τα χειρότερα χαρακτηριστικά του Καρκίνου. Γίνεται κυκλοθυμικός, ευσυγκίνητος, κτητικός. Για να τον επαναφέρεις, πες του ότι εκτιμάς πολύ τη δουλειά που κάνει, ότι θαυμάζεις το πώς είναι πάντα συνεπής σε ό,τι αναλαμβάνει και πόσο καταπληκτικά τα κατάφερε σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Ή ρώτησε απευθείας τι τον αναστατώνει. Εκείνο που θα βοηθήσει τον Αιγόκερω είναι να δανειστεί από τον Καρκίνο την ικανότητα να μένει πάντα σε σύνδεση με τα συναισθήματά του και να τα μοιράζεται, ώστε να μη δημιουργείται αποξένωση με τα κοντινά του πρόσωπα.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Ο Υδροχόος μπορεί να το παίζει άνετος, αλλά αισθάνεται συχνά ότι αιωρείται πάνω από μια συναισθηματική θάλασσα, που απειλεί να τον καταπιεί. Η ικανότητά του να κρατά αποστάσεις του δίνει μια καλή οπτική των πραγμάτων, αλλά αποκλείει τη συναισθηματική πλευρά του. Η ισχυρή προσκόλλησή του στις αρχές του, μπορεί να έχει την κατάληξη να τον πληγώσουν άτομα με διαφορετικές προτεραιότητες. Όταν χάσει αυτή την εξ αποστάσεως οπτική του, είναι πιθανό να πάρει τα αρνητικά χαρακτηριστικά του Λέοντα. Να γίνει δογματικός, δεσποτικός, να μην ακούει τους άλλους κλπ. Για να τον συνεφέρεις, ρώτησέ τον γιατί πιστεύει ότι συνέβη εκείνο που τον ενόχλησε (μια τέλεια τροφή για την εγκεφαλικότητά του) ή βάλε το θέμα σε συζήτηση με μια ομάδα ατόμων που εκτιμά. Ο Υδροχόος θα ωφελούνταν αν υιοθετούσε την ειλικρίνεια και την ευθύτητα του Λέοντα, για να εκφράσει καλύτερα τη μη-κτητική αγάπη του.

ΙΧΘΕΙΣ

Ο Ιχθύς δεν βάζει όρια ανάμεσα στον εαυτό και στους άλλους, κάτι που του δημιουργεί δυσκολίες στο να λειτουργήσει στη σκληρή πραγματικότητα. Όταν επικεντρώνεται στο συναίσθημα, χάνει κάθε μέτρο και αδυνατεί να αυτοπροστατευτεί. Σχεδόν δεν ξέρει πια και ο ίδιος γιατί αισθάνεται «κάπως», και κυρίως ποιος και τι του φταίει για την όποια δυστυχία του. Στην περίπτωση λοιπόν που συνειδητοποιεί ότι τον παίρνουν ως δεδομένο ή εξαντλείται φροντίζοντας τους άλλους, μπορεί να πάρει τα αρνητικά χαρακτηριστικά της Παρθένου. Να γίνει ψυχρός, επικριτικός, τελειομανής. Για να επαναφέρεις τον Ιχθύ στο κέντρο της καρδιάς του, του δείξε ότι καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι για κάποιον το να έχει τόση ευαισθησία. Ζήτησέ του να καθορίσει εκείνος κάποια όρια ή δώσε του απλώς την άνεση να εκτονωθεί με ένα γερό κλάμα. Εκείνο που μπορεί να πάρει ο Ιχθύς από την Παρθένο, είναι το να αποκτήσει την επίγνωση των προσωπικών του αναγκών, χωρίς να πάψει να νιώθει και τις ανάγκες των άλλων.