Ελευθέριος Βενιζέλος

https://www.facebook.com/www.tovima.gr/videos/2892746830823365/

Κείμενα και παρεμβάσεις στα «ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΝΕΑ», από το 1931 έως το 1934

-Οι άγνωστες επιστολές του για την Κρητική Επανάσταση στην Θερισσό.

Τα γεγονότα και οι προσωπικές του αναμνήσεις από τον μεγάλο εθνικό αγώνα που άλλαξε την πορεία της Ιστορίας

-Τι γράφει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Βαλκανικό Σύμφωνο

-«Ο Ελλην Οδυσσεύς»: η άγνωστη βιογραφία του Βενιζέλου από τον κορυφαίο γερμανό συγγραφέα Εμίλ Λούντβιχ, βιογράφο του Γκαίτε, του Μπίσμαρκ και του Ναπολέοντα

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όπως δεν τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Σε πολυτελή σκληρόδετη έκδοση

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνδέθηκε στενά με τα «Αθηναϊκά Νέα», όπως είχε ήδη συμβεί μία δεκαετία πριν με το «Ελεύθερον Βήμα».

Η νέα εφημερίδα που εξέδωσε ο Δημήτριος Λαμπράκης από το 1931 συνιστούσε εκδοτική καινοτομία σε πολλά επίπεδα.

Η παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου στα «Αθηναϊκά Νέα» δεν προσδιορίστηκε μόνον από τη δημοφιλία της εφημερίδας αλλά και από τη στενή φιλία που τον συνέδεε με τον Δημήτριο Λαμπράκη. Και αυτό αποτυπώνεται τόσο σε κείμενα του Βενιζέλου που η εφημερίδα φιλοξένησε στις σελίδες της όσο και σε κείμενα που γράφτηκαν σε αυτές για εκείνον. Αποτυπώνεται επίσης, συμβολικά σε ένα βαθμό, και στη μοναδική φωτογραφία που ο Ελευθέριος Βενιζέλος εικονίζεται να διαβάζει τα «Αθηναϊκά Νέα».

Οπως και τα κείμενα του προηγούμενου τόμου αυτής της σειράς με τις παρεμβάσεις του Βενιζέλου μέσα από τις σελίδες του «Ελευθέρου Βήματος» έτσι και αυτά τα κείμενα προέρχονται από το πολύτιμο ιστορικό αρχείο των δύο εφημερίδων και παραμένουν αδημοσίευτα μετά τις πρώτες τους δημοσιεύσεις στα «Αθηναϊκά Νέα».

Ο τόμος αυτός περιέχει αφενός τα κείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου που φιλοξένησαν τα «Αθηναϊκά Νέα» όσο ο ίδιος βρισκόταν στη ζωή. Oι παρεμβάσεις του Βενιζέλου στα «Αθηναϊκά Νέα» καλύπτουν διάφορα πεδία της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής. Η αρχή γίνεται με μία αποτίμηση της σημασίας του ελληνοτουρκικού συμφώνου που υπέγραψε ο Βενιζέλος στην τελευταία περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Ενα άλλο μεγάλο ζήτημα που τον απασχολεί είναι το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1934 και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις του για την Ελλάδα, ιδίως ως προς τους κινδύνους που αυτό μπορούσε να γεννήσει στις σχέσεις με την Ιταλία αλλά, τελικά, και με την Τουρκία.

Στο εσωτερικό πεδίο, τον Βενιζέλο τον απασχολούν εδώ μία σειρά από ευρύτερες τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και κάποια πιο ειδικά σημαντικά θέματα: στρατιωτικό νομοσχέδιο, φορολογικά ζητήματα, αλλά και οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως έχει μία από τις πρώτες παρεμβάσεις του, σχετικά με τον πρωθυπουργικό μισθό του.

Αυτό το κείμενο είναι από τα πλέον ενδιαφέροντα και «διδακτικά» που μπορεί κανείς να βρει για την ελληνική πολιτική ζωή…

Πέραν των κειμένων του Ελευθερίου Βενιζέλου που δημοσιεύθηκαν στα «Αθηναϊκά Νέα», υπάρχει εδώ και ένα εξαιρετικά σημαντικό σώμα επιστολών του με αντικείμενο την Επανάσταση του Θερίσσου και τον αγώνα για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Πρόκειται για μία εκτενή σειρά χειρόγραφων επιστολών του Ελευθερίου Βενιζέλου που συγκροτούν κορυφαία ιστορική πηγή μα και συγκλονιστικό ανάγνωσμα, γραμμένα από έναν σπουδαίο χειριστή της ελληνικής γλώσσας, που βρίθει από εικόνες που «φωτογραφίζουν» τον τόπο και την εποχή του.

Ο τόμος ολοκληρώνεται με ένα πολύ σπάνιο, ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο που ουδέποτε εκδόθηκε σε μορφή βιβλίου στα ελληνικά: το «Ο Ελλην Οδυσσεύς», την άγνωστη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου από τον σπουδαίο γερμανό συγγραφέα Εμιλ Λούντβιχ, ίσως τον σημαντικότερο συγγραφέα βιογραφιών της εποχής του. Πολλά από τα έργα του Λούντβιχ δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά σε συνέχειες στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες της εποχής του, ενώ ανάμεσά του περιλαμβάνονται έργα για τον Ναπολέοντα, τον Μπίσμαρκ, τον Γκαίτε ή την Κλεοπάτρα.

Η μόνη φορά που είδε το φως της δημοσιότητας στα ελληνικά το έργο του για τον Βενιζέλο ήταν στις δημοσιεύσεις των «Αθηναϊκών Νέων» κατ’ αποκλειστικότητα, ταυτόχρονα με τη διεθνή έκδοση του έργου, γεγονός που δείχνει και το πόσο η εφημερίδα βρισκόταν από την πρώτη ώρα στη διεθνή πρωτοπορία της εποχής της. Η γραφή και το κείμενο του σπουδαίου Λούτβιχ είναι όπως πάντοτε συναρπαστικά, ενώ το βιβλίο του παρέχει πλήθος από ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον Βενιζέλο και τη σημασία του ως έλληνα αλλά και ευρωπαίου ηγέτη που τον σκιαγραφεί στο περιβάλλον ομολόγων του της εποχής του. Και μέσα από την πορεία του Βενιζέλου παρακολουθεί και την ιστορία της Κρήτης και του μεγάλου αγώνα της για την ένωση, αλλά και την ιστορία της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Μαζί

VITA

To πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα

Δώρα Αναγνωστοπούλου: «Τα γεγονότα του MEGA έχουν πρόσωπο».

Summer fit. Ο σωστός τρόπος για να αδυνατίσουμε

Κλιματιστικό. Να το ανάψουμε ή μήπως όχι;

«Χαμογελαστή» κατάθλιψη. Τι κρύβεται πίσω από ένα πρόσωπο

Ψυχικό ευ ζην. Τα βήματα για να το κατακτήσουμε

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25

(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «Ελευθέριος Βενιζέλος »: €1,40 )