Μπορεί να σας φαίνεται σαν μια ανόητη ή μονόπλευρη συνομιλία, αλλά η ομιλία στο μωρό σας ενώ βρίσκεται ακόμα στη μήτρα σας βοηθά να δημιουργήσετε έναν δυνατό δεσμό. Επιπλέον, το δέσιμο της μητέρας με το έμβρυο ενισχύει την ανάπτυξή του. Άλλωστε, είναι πολύ εύκολο να το κάνετε και ο μπαμπάς μπορεί να συμμετέχει επίσης.

Η φωνή σας μπορεί να κάνει υπέροχα πράγματα για το μωρό σας. Μελέτες δείχνουν ότι ο ήχος της φωνής της μητέρας ηρεμεί το μωρό τόσο όσο είναι στη μήτρα όσο και όταν τελικά γεννηθεί. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει ότι τα αγέννητα μωρά αποκρίνονται σαφώς σε διαφορετικές δονήσεις και ήχους με αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή τα μοτίβα κίνησης τους και ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στον ήχο της φωνής της μητέρας τους. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το αγέννητο μωρό σας μαθαίνει να αναγνωρίζει και να θυμάται τη φωνή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Επομένως, όταν μιλάτε στο μωρό σας χτίζετε τα θεμέλια για την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη, καθώς και για τις γλωσσικές δεξιότητες και τη μνήμη του. Η φωνή σας είναι αυτή που διαμορφώνει την αντίληψή του για τον κόσμο.

Πώς θα δεθείτε με το αγέννητο μωρό σας

Ο ήχος της φωνής σας έχει την πιο ήρεμη επίδραση στο αγέννητο παιδί σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα έμβρυα ανταποκρίνονται στις φωνές των μαμάδων τους επιβραδύνοντας τις κινήσεις τους, ενώ μια άλλη αποκάλυψε ότι οι καρδιακοί ρυθμοί εμβρύων και νεογέννητων μειώθηκαν όταν μιλούσαν οι μαμάς τους – ένα πιθανό σημάδι χαλάρωσης. Το να μιλάτε και να τραγουδάτε στο έμβρυο είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ξεκινήσετε να δημιουργείτε μια σχέση με το παιδί σας, ενώ επίσης μπορεί να ωφελήσει και τους δύο σας.

Ωστόσο, αν δεν νιώθετε άνετα με την ιδέα, μην ανησυχείτε. Ενώ βρίσκεται στη μήτρα σας, το μωρό σας θα ακούει και θα αισθάνεται τις δονήσεις της φωνής σας κάθε φορά που μιλάτε σε κάποιον. Έτσι, θα έχει μάθει να αναγνωρίζει και να παρηγορείται από τη φωνή σας όταν γεννηθεί, ακόμα κι αν δεν του μιλάτε άμεσα. Αυτή η αναγνώριση θα το βοηθήσει να συνδεθεί μαζί σας και ο ήχος της φωνής σας θα το κάνει να αισθάνεται συναισθηματικά ασφαλές για πολλά ακόμη χρόνια.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Τι καλύτερο λοιπόν από το να ξεκουράζεστε με κάθε ευκαιρία; Το να αφιερώνετε λίγα λεπτά για να μιλάτε ήρεμα ή να τραγουδάτε στο έμβρυο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσετε.
  • Εάν δεν βρίσκετε κάτι να πείτε, γιατί να μην διαβάσετε δυνατά; Ένα άρθρο εφημερίδας ή περιοδικού λειτουργεί μια χαρά, αλλά αν θέλετε, γιατί να μην δοκιμάσετε ένα αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο ή ένα παιδικό ποίημα; Έτσι θα προετοιμαστείτε και για τον ρόλο σας ως μαμά.
  • Δείτε μήπως παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά του μωρού σας. Θυμηθείτε ότι το μωρό θα ηρεμήσει από τη φωνή σας, οπότε περιμένετε λιγότερη κίνηση και όχι περισσότερη.
  • Συμπεριλάβετε τον μπαμπά στη διαδικασία Θα πρέπει να πλησιάσει πολύ την κοιλά σας για να ακουστεί, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε καθίσει σε άνετη θέση.