Oσο κι αν το θέλουμε, οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να καταφέρουμε να κάνουμε τις σκέψεις που μας αγχώνουν και μας αποσπούν να φύγουν από το μυαλό μας. Μπορεί να θέλουμε να φέρουμε σε πέρας κάτι, αλλά το μυαλό μας όλο παρασύρεται, ταξιδεύει και τελικά – ειδικά όταν οι καιροί είναι δύσκολοι – κατακλύζεται από αγχωτικές σκέψεις και ανησυχίες. Τι μπορούμε να κάνουμε; Οι Ιάπωνες έχουν να μας προτείνουν μια λύση στο πρόβλημά μας και αυτή δεν είναι άλλη από το Zanmai, την ιαπωνική λέξη που περιγράφει την ικανότητα να είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι σε ένα μόνο εγχείρημα. Ο στόχος είναι να «εισέλθουμε» πλήρως σε μια ενασχόληση που μας αρέσει πάρα πολύ, κάπως σαν να βρισκόμαστε σε διαδικασία διαλογισμού, και όταν την ολοκληρώσουμε να νιώθουμε ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια και όχι κουρασμένοι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαν να βάζουμε το κομμάτι του μυαλού μας που μας κάνει να αγχωνόμαστε και να ανησυχούμε σε αναμονή. Eνας καλός τρόπος για να καταφέρουμε να μπούμε σε αυτή την κατάσταση είναι να καταπιαστούμε με κάτι που χρειάζεται να απασχολούνται τα χέρια μας, όπως συμβαίνει όταν δημιουργούμε κάτι με πηλό, φυτεύουμε, ζωγραφίζουμε, πλέκουμε ή μαγειρεύουμε.

«Πρέπει να είμαστε παρόντες για να κερδίσουμε»

Oχι, δεν πρόκειται για μότο από εγχειρίδιο που φιλοδοξεί να μας δείξει πώς να ζήσουμε καλύτερα. Είναι μια συχνή επιγραφή στα αμερικανικά καζίνα. «You have to be present to win». Δεν είναι όμως και ένα πιθανό μότο και για τη ζωή μας; Αν δεν είμαστε απολύτως παρόντες, δεν βιώνουμε σε βάθος τίποτε, ούτε τις σχέσεις μας, ούτε τις χαρές, ούτε τις λύπες αλλά ούτε και το ίδιο το νόημα της ζωής, τον πλούτο της, την ομορφιά της, το ίδιο της το νόημα. Aλλωστε δεν έχουμε τίποτε άλλο σίγουρο εκτός από τη στιγμή που βιώνουμε τώρα. Στις παρούσες συνθήκες αυτό δεν θα μπορούσε να είχε περισσότερο νόημα.

Εστιάζουμε στα θετικά

Για να ησυχάσουμε τις αγχωτικές σκέψεις, δεν χρειάζεται φυσικά μόνο να ασχολούμαστε με χειρωνακτικές εργασίες ώστε να βάζουμε το μυαλό μας στην αναμονή κατά κάποιον τρόπο. Αν και ό,τι μπορεί να εντείνει τις αισθήσεις μας μας βοηθά να κρατήσουμε μακριά το στρες. Αυτό που χρειάζεται είναι να εστιάζουμε στη θετική θέαση αυτού που βιώνουμε και με το οποίο καταπιανόμαστε, να το χαιρόμαστε και να χαιρόμαστε και τον εαυτό μας μέσα σε αυτό. Ο στόχος είναι να μη διεκπεραιώνουμε απλώς αλλά να εμπλεκόμαστε και να βιώνουμε βαθιά και θετικά τα όσα ζούμε. Oσο πιο πολύ συγκεντρωνόμαστε στις αισθήσεις μας στη διαδικασία αυτών που κάνουμε, για παράδειγμα στη μυρωδιά των φαγητών που ετοιμάζουμε ή στην αφή των υφασμάτων των ρούχων που τακτοποιούμε στις ντουλάπες μας αλλά και σε θετικές σκέψεις, όπως ότι όλα θα πάνε καλά, θα τα καταφέρουμε, θα έχουμε καλά αποτελέσματα κ.λπ., τόσο πιο πιθανό είναι να καταφέρουμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο παρόν. Επίσης, θα μας βοηθήσει να εστιάζουμε και να οραματιζόμαστε το καλό αποτέλεσμα και τα θετικά που μας περιμένουν στο άμεσο μέλλον.

ΜΟΤΟ

Oσο πιο πολύ συγκεντρωνόμαστε στις αισθήσεις μας στη διαδικασία αυτών που κάνουμε τόσο πιο πολύ θα αποφορτιζόμαστε από αρνητικές σκέψεις και θα χαιρόμαστε τη διαδικασία και το αποτέλεσμα.