Έντονο προβληματισμό προκαλούν φαινόμενα συνωστισμού, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κοροναϊός ελοχεύει, όπως φαίνεται από την αύξηση των κρουσμάτων.

Ερωτηματικά προκάλεσε το υπαίθριο πάρτι σε παραλία της Πάτρας με περισσότερα από 1.000 άτομα, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού από τις αρμόδιες αρχές.

Την ανησυχία για τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι εξέφρασε και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε είναι δύσκολο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα τουλάχιστον και αυτό που τουλάχιστον μπορεί να γίνει είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται. π.χ. τα πάρτι είναι ευκολότερα να αποφευχθούν.

Η πανδημία στην Θεσπρωτία

Τα επτά νέα κρούσματα κοροναϊού στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας έχουν προκαλέσει ανησυχία, αφού η περιοχή δεν ήταν στον χάρτη με τις «επικίνδυνες» περιοχές.

Ο κ. Βατόπουλος ωστόσο εξέφρασε και την ανησυχία του για την εμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές όπου ήταν εκτός του χάρτη της πανδημίας, όπως η Θεσπρωτία.

«Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας όμως ξαφνικά βρέθηκε.  Γι αυτό αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη ας πούμε ότι έχει κοροναϊό μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στην γρήγορη διάγνωση» τονίζει ο καθηγητής.

Σχετικά με τον αν η Παραμυθιά είναι ο νέος Εχίνος  ο καθηγητής μιλώντας στο Σκάι εξηγεί πως υπάρχει η λογική του παγόβουνου δηλαδή έχεις ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα πολλά κρούσματα από κάτω. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζει πως η νόσος υπάρχει.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά είναι σήμερα Δευτέρα, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, μετά τα επτά κρούσματα κοροναϊού, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Ο προβληματισμός για τους ασυμπτωματικούς

Σχετικά με το δεύτερο κύμα του κοροναϊου ο κ. Βατόπουλος συμφωνεί πως οι ασυμπτωματικοί μπορεί να το φέρουν, ενώ επεξηγεί πως η διαφορά του covid-19 με το SARS είναι πως το SARS μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς  άρα ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενώ στο κοροναϊό μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς.

Αναφορικά με το αν είναι πιθανό το δεύτερο κύμα να έρθει μέσα στο καλοκαίρι ο ίδιος απαντά πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο ενώ σημειώνει πως στα μέσα Ιουλίου θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των συνόρων.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον -σε καθημερινή βάση- διψήφιος, με τις υγειονομικές αρχές να υπογραμμίζουν ότι ο συναγερμός για την διασπορά του ιού δεν έχει λήξει, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας.

Μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας το επόμενο στοίχημα είναι η διατήρηση της θετικής πορείας που πλέον, έχει να κάνει και με τον τουρισμό. Επιστήμονες θεωρούν πιθανό να έρθουν φορείς του νέου κοροναϊού, και ένας από τους μεγάλους προβληματισμούς τους, είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Τέλος ο καθηγητής τονίζει πως αν ο ίος εγκατασταθεί σε μια περιοχή (σημαίνει να έχεις τοπικά RO πάνω από την μονάδα), ο ίος δύσκολα εκριζώνεται ενώ αναφέρει πως εφόσον τηρηθούν τα μέτρα οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: