Για κάθε γυναίκα η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από πληθώρα συναισθημάτων. Από τη μία πλευρά βιώνετε άγχος, εξάντληση, αγωνία και από την άλλη ενθουσιασμό, ευγνωμοσύνη και απέραντη αγάπη για το ανθρωπάκι που μεγαλώνει μέσα σας. Με λίγα λόγια, ήδη έχετε πολλά στο μυαλό σας και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεστε και να επηρεάζεστε από διαδεδομένους μύθους που σας τρομάζουν ακόμη περισσότερο.

Μύθος 1ος – Το σχήμα της κοιλιάς σας μαρτυρά το φύλο του μωρού

Ίσως ο πιο κλασικός και διαδεδομένος μύθος που έρχεται απευθείας από την εποχή των γιαγιάδων μας. Στην πραγματικότητα, ο μόνος τρόπος να μάθετε το φύλο του μωρού σας είναι το υπερηχογράφημα και όχι η μυτερή ή στρογγυλή σας κοιλίτσα.

Μύθος 2ος – Πρέπει να τρώτε για δύο

Χωρίς να θέλουμε να σας ανησυχήσουμε αν το έχετε ρίξει ήδη στο φαγητό, κατά την περίοδο της κύησης έχετε ανάγκη από μόλις 200 παραπάνω θερμίδες συγκριτικά με μια μέση διατροφή μιας υγιούς γυναίκας κανονικού βάρους. Ο αριθμός των θερμίδων που θα πρέπει να καταναλώνετε είναι κάτι το οποίο μπορεί να κρίνει μόνο ο γιατρός σας, ο οποίος θα λάβει υπόψη το σωματικό σας βάρος και τις εξατομικευμένες ανάγκες σας.

Μύθος 3ος – Μπορείτε να επισπεύσετε τον τοκετό τρώγοντας κάτι πικάντικο

Το μόνο πράγμα που μπορεί να σας προσφέρει το πικάντικο φαγητό σε αυτή τη φάση της ζωής σας είναι καούρες. Το μωρό σας και ο γιατρός σας είναι οι μόνοι που μπορούν να ορίσουν το πότε θα πραγματοποιηθεί ο τοκετός.

Μύθος 4ος – Οι τροφές που βάζετε στο πιάτο σας θα αρέσουν στη συνέχεια και στο παιδί σας

Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την ακριβή λογική πίσω από αυτόν τον μύθο, ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι οι διατροφικές σας επιλογές θα καθορίσουν τις διατροφικές προτιμήσεις του μωρού σας. Σε κάθε περίπτωση, το έμβρυο χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή ανάπτυξή του, επομένως είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή ακόμη κι αν δεν… επηρεάζει τα μετέπειτα γούστα του.

Μύθος 5ος – Μπορεί να χτυπήσετε το έμβρυο κατά την ερωτική επαφή

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ερωτική επαφή με τον σύντροφό σας μπορεί να χτυπήσει το έμβρυο. Για το αν είστε σε θέση να έχετε σεξουαλικές επαφές μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς κάθε εγκυμοσύνη δεν είναι ίδια. Μάλιστα, ορισμένες γυναίκες έχουν αυξημένη ερωτική διάθεση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους λόγω των ορμονολογικών αλλαγών που βιώνουν.