Αν υπάρχει ένα πράγμα που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι έφτασε το καλοκαίρι, αυτό είναι ο χαρακτηριστικός ήχος των κουνουπιών που διαταράσσει την ηρεμία της βραδιάς και μας αναγκάζει να αναζητούμε νευρικά τον απρόσκλητο επισκέπτη του σπιτιού μας. Μάλιστα, το πρόβλημα επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια, αφού τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας. Αν λοιπόν θέλετε να βρείτε την ησυχία σας και να διώξετε τα κουνούπια από το σπίτι σας, υπάρχουν φυσικοί και αποτελεσματικοί τρόποι να τα καταφέρετε.

* Φυτέψτε βότανα

Πολλά βότανα λειτουργούν ως φυσικά αντικουνουπικά. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τη σιτρονέλα, αλλά ξέρατε ότι το σκόρδο, το λεμονόχορτο, ο κέδρος, ο βασιλικός, ο ευκάλυπτος, η λεβάντα, η μέντα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τα κρεμμύδια και ο κατιφές επίσης αποτρέπουν τους μικρούς εισβολείς; Μπορείτε να απωθήσετε τα κουνούπια από το σπίτι σας φυτεύοντας αυτά τα βότανα στον κήπο, στη βεράντα ή στο μπαλκόνι σας και κυρίως κοντά σε ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα).
Εκτός από την καλλιέργεια των βοτάνων, δοκιμάστε να ρίξετε μερικά στη σχάρα όταν μαγειρεύετε έξω, ώστε να απολαύσετε στη συνέχεια ανενόχλητοι το δείπνο σας. Επίσης, μπορείτε να βράσετε σε νερό κάποια από τα βότανα και να ψεκάσετε με αυτό τους τοίχους και τα φυτά σας.

* Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια που προκύπτουν από τα παραπάνω βότανα είναι επίσης μια φυσική αποτελεσματική λύση ενάντια στα κουνούπια. Διαλύστε τα αιθέρια έλαια της επιλογής σας σε νερό ή σε νερό και οινόπνευμα και φροντίστε να ψεκάζετε τους τοίχους και τα φυτά εξωτερικά και εσωτερικά του σπιτιού κάθε 15-20 ημέρες.
Στους εξωτερικούς χώρους, όπως το μπαλκόνι και η αυλή, θα σας φανεί χρήσιμος ο αρωματικός λύχνος, δηλαδή ένα δοχείο το οποίο γεμίζουμε με νερό και κάτω από το οποίο υπάρχει υποδοχή για ένα κεράκι ρεσό. Ρίξτε περίπου 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας ή βασιλικού (τα δύο πιο ισχυρά εντομοαπωθητικά έλαια) στο νερό του λύχνου, ανάψτε το ρεσό και αφήστε το άρωμα να διαχυθεί στον χώρο και να δράσει. Για τους εσωτερικούς χώρους προτιμήστε αιθέριο έλαιο λεβάντας, το οποίο έχει και χαλαρωτικές ιδιότητες.
Σε κάθε περίπτωση, αν είστε έγκυος ή έχετε βρέφος στο σπίτι, συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας σχετικά με το αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια.

* Ανάψτε κεριά σιτρονέλας

Εχετε δει πιθανώς κεριά σιτρονέλας προς πώληση στα καταστήματα με είδη σπιτιού. Τα κεριά αυτά μπορούν να βοηθήσουν να μείνουν τα κουνούπια μακριά, όπως επίσης τα κεριά από εντομοαπωθητικά βότανα. Τοποθετήστε αυτά τα κεριά σε διάφορα σημεία για να μειώσετε τα κουνούπια.
* Απαλλαγείτε από το στάσιμο νερό
Τα κουνούπια αγαπούν το νερό. Φροντίστε λοιπόν ώστε στην αυλή ή στη βεράντα σας να μην υπάρχουν εστίες με νερό που λιμνάζει, επειδή αυτά τα υποτυπώδη «έλη» προσελκύουν τα κουνούπια. Επίσης, καλό είναι να ανανεώνετε σε καθημερινή βάση το νερό στα βάζα, να αδειάζετε τα πιατάκια από τις γλάστρες στο μπαλκόνι και να μην αφήνετε λεκάνη με νερό στο εσωτερικό του σπιτιού, καθώς οποιαδήποτε εστία στάσιμου νερού αποτελεί εν δυνάμει χώρο αναπαραγωγής των κουνουπιών. Γι’ αυτό, προτιμήστε να ποτίζετε τις πρωινές ώρες.

* Φτιάξτε τα δικά σας εντομοαπωθητικά

Εάν διαθέτετε ήδη μια ηλεκτρική εντομοαπωθητική συσκευή που μπαίνει στην πρίζα, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τα δικά σας φυσικά πλακίδια χρησιμοποιώντας μια φλούδα πορτοκαλιού. Το πορτοκάλι απωθεί φυσικά τα κουνούπια και πολλά προϊόντα του εμπορίου το περιέχουν.
Κόψτε μια φλούδα πορτοκαλιού στο ακριβές μέγεθος των πλακιδίων που χρησιμοποιούνται συνήθως στην αντικουνουπική συσκευή και στη συνέχεια τοποθετήστε τη φλούδα στη θέση του πλακιδίου. Το σπίτι σας θα μυρίζει υπέροχα και παράλληλα θα είναι προστατευμένο από τα κουνούπια χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για την εισπνοή τοξικών χημικών. Μια ακόμα πιο εύκολη και γρήγορη λύση είναι να αφήσετε μερικές κομμένες φέτες λεμονιού σε ένα πιατάκι μέσα στο δωμάτιο, ώστε να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια.

* Αξιοποιήστε τον χρησιμοποιημένο καφέ

Αν είστε λάτρεις του καφέ, τότε μάλλον παράγετε καθημερινά μια γενναία ποσότητα χρησιμοποιημένου καφέ, την οποία όμως πετάτε στη συνέχεια, αφού δεν γνωρίζετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει να διώξετε τα κουνούπια. Πρόκειται όχι μόνο για μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση, αλλά και για έναν πολύ καλό τρόπο να επαναχρησιμοποιήσετε τον καφέ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε τον χρησιμοποιημένο καφέ σε ένα μπολ και να το αφήσετε εκεί που κάθεστε.

* Ανοίξτε τον ανεμιστήρα

Αν η ανυπόφορη ζέστη δεν ήταν ήδη αρκετή για να σας κάνει να ανοίξετε τον ανεμιστήρα σας, τώρα έχετε έναν ακόμα καλό λόγο, αφού ο αέρας διώχνει μακριά τα κουνούπια. Ετσι, θα έχετε έναν δροσερό και απαλλαγμένο από κουνούπια χώρο.

* Διαμορφώστε κατάλληλα τον χώρο σας

Αν έχετε τη δυνατότητα να βάλετε σήτες στις μπαλκονόπορτες, στα παράθυρα, στους φεγγίτες και στους αεραγωγούς τζακιού του σπιτιού σας, πρόκειται για μια ιδιαίτερα πρακτική λύση, αφού έτσι θα μπορείτε να απολαμβάνετε το βραδινό αεράκι χωρίς να ανησυχείτε για τα κουνούπια. Εναλλακτικά, επενδύστε σε μια κουνουπιέρα, η οποία θα κάνει αυτόματα το υπνοδωμάτιό σας να δείχνει σαν φωτογραφία στο Pinterest.

Extra tips

• Αποφεύγετε τα αρωματισμένα προϊόντα. Τα κουνούπια έλκονται από τις μυρωδιές σε πολλά προϊόντα όπως το σαπούνι, το γαλάκτωμα σώματος, ακόμα και το μαλακτικό ρούχων. Δοκιμάστε τη μυρωδιά των προϊόντων προτού τα αγοράσετε ή διαβάστε τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι είναι άοσμα ή, έστω, ελαφρά αρωματισμένα.
• Προτιμήστε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας. Αν πρόκειται να καθίσετε στον κήπο σας για αρκετή ώρα, καλό είναι να επιλέξετε ρούχα που σας καλύπτουν. Ο στόχος είναι να μην αφήσετε το δέρμα σας εκτεθειμένο, ώστε να περιορίσετε τα σημεία που μπορεί να τσιμπηθεί. Προτιμήστε τις χαλαρές γραμμές στα ρούχα και τα λινά υφάσματα για να μη ζεσταίνεστε.
• Εξετάστε τα φυσικά εντομοαπωθητικά που υπάρχουν στο εμπόριο. Οι εταιρείες προσφέρουν ολοένα και περισσότερα εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια όπως σιτρονέλα, κέδρο και ευκάλυπτο. Δοκιμάστε ένα από αυτά τα φυσικά προϊόντα εάν θέλετε να αποφύγετε τις σκληρές χημικές ουσίες στο δέρμα σας.