Οι βανίλιες ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα δαμάσκηνα και τρώγοντα νωπές, σε κομπόστα ή μαρμελάδα. Υπάρχουν σε διάφορες ποικιλίες και το χρώμα τους είναι από ανοιχτό κόκκινο έως βαθύ κόκκινο προς μοβ, ο φλοιός τους διαφανής και, ανάλογα με την ποικιλία, η σάρκα τους είναι άλλοτε σφιχτή και άλλοτε πιο μαλακή και χυμώδης. Τις βρίσκουμε το καλοκαίρι, ελληνικές ή εισαγόμενες από την Ιταλία και την Χιλή, ή τον χειμώνα από την Νότια Αφρική.

Υλικά για 5-6 μερίδες

1 κιλό βανίλιες
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
3 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση

1. Πλένετε καλά τις βανίλιες και αφαιρείτε τα κουκούτσια με ένα μαχαίρι.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού και τα αφήνετε να βράσουν. Οταν δέσει λίγο το σιρόπι, ρίχνετε και τις βανίλιες να βράσουν σε δυνατή φωτιά περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
3. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις δέσει η κομπόστα τη βάζετε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.