Έντονο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές δημιουργούν οι νέες εστίες διασποράς του κοροναϊού στη χώρα μας, πριν καν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν με το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων και των συνοριακών σταθμών για την υποδοχή ξένων τουριστών.

Παρά την καλή εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας οι ειδικοί συνεχίζουν να χτυπούν «καμπανάκι» σημειώνοντας ότι η έλλειψη μέτρων προστασίας που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πισωγύρισμα.

Ο καθηγητής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος αναφορικά με τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα εξήγησε πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν κάποιες εστίες – αναζωπυρώσεις που είχαν εξήγηση. Ήταν απόρροια συγχρωτισμού σε συγκεκριμένα γεωγραφικά μέτρα και γι αυτό επιβλήθηκαν αυτά τα τοπικής εμβέλειας περιοριστικά μέτρα. Μέτα από αρκετή ιχνηλάτηση και τεστ οι εστίες αυτές φαίνονται ότι βαίνουν προς ύφεση.

«Χθες είδαμε την αναφορά 13 νέων κρουσμάτων τα οποία είναι σποραδικά κατανεμημένα π.χ. ένα Ξάνθη ένα Ροδόπη. Έχουμε όντως την επανεμφάνιση ενός κρούσματος στην Καστοριά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα όμως είναι σποραδική και δεν σημαίνει ότι έχουμε την δημιουργία νέων εστιών», τόνισε ο καθηγήτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σχετικά με τους τουρίστες και την ανησυχία για νέα κρούσματα με το άνοιγμα των συνόρων ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει ανοίξει ακόμα πλήρως τα σύνορα της.

Από 1η Ιουνίου θα έχουμε το άνοιγμα από πολλές διαφορετικές χώρες και σε πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

«Αυτό που μας ανησυχεί πάντα είναι να γνωρίζουμε την προέλευση των κρουσμάτων. Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για την προέλευση και να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο που στις πύλες εισόδου που θα μας δώσει μια εικόνα στο μέτρο του δυνατού των εισερχόμενων κρουσμάτων που θα είναι πολύ σημαντικό για την πορεία του τουρισμού».

Αισιοδοξία για το εμβόλιο

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σουρβίνος εξέφρασε την αισιοδοξία για εμβόλιο στο τέλος του χρόνου

«Οι προσπάθειες είναι εντατικές και από διαφορετικές ομάδες οπότε πιστεύω ότι το εμβόλιο θα του έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως τα μέτρα πρόληψης θα υπάρχουν μέχρι να έχουμε καποια αντιική θεραπεία.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής σημείωσε πως μέχρι τώρα δεν υπήρχε σε τελικό στάδιο με τους προηγούμενους κοροναϊούς επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός εμβολίου. Οι προηγούμενες πανδημίες μπήκαν σε ένα βαθμό ύφεσης από μόνες τους, περιορίστηκαν, οπότε δεν υπήρξε ανάγκη.

«Θεωρώ ότι τώρα θα έχουμε το εμβόλιο γιατί το χρειαζόμαστε» δήλωσε ενώ σχετικά για το χρονικό διάστημα που θα είναι διαθέσιμο υπογράμμισε πως «οι προσπάθειες είναι εντατικές και από διαφορετικές ομάδες οπότε πιστεύω ότι το εμβόλιο θα του έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι».

Διψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων

Στο μεταξύ κατά την τελευταία ενημέρωση για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας χθες, ανακοινώθηκαν 13 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3321, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

734 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1851 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 62 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 191 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού εντοπίστηκαν

Τα πέντε από τα 13 κρούσματα είναι εισαγόμενα ενώ στην Ξάνθη ανακοινώθηκαν τρία νέα.

Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

  • 1 Παραμυθιά
  • 1 Σύρος
  • 1 Ροδόπη
  • 1 Καστοριά
  • 1 Πέλλα
  • 3 Ξάνθη
  • 5 εισαγόμενα (τρία από πτήσεις και δύο από τον Προμαχώνα)