Αν και μπορεί να μην ξοδεύετε πολύ χρόνο λαμβάνοντας υπόψη τις ενδοπροσωπικές σας δεξιότητες, η αλήθεια είναι ότι μπαίνουν στο «παιχνίδι» πολύ τακτικά. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα να χρησιμοποιείτε ήδη αυτές τις δεξιότητες στους περισσότερους τομείς της ζωής σας. Οι ενδοπροσωπικές δεξιότητες αποτελούν εσωτερικές ικανότητες και συμπεριφορές που σας βοηθούν να διαχειριστείτε τα συναισθήματα, να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις και να μάθετε νέες πληροφορίες, αυξάνοντας τις ικανότητές σας. Οι συγκεκριμένες δεξιότητες σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την συναισθηματική νοημοσύνη και περιλαμβάνουν την αυτοπεποίθηση, την ανθεκτικότητα, την αυτοπειθαρχία, την επιμονή, την ικανότητα να ξεπερνάτε αντιπερισπασμούς, την σωστή διαχείριση χρόνου αλλά και το να είστε ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες ή ιδέες.

Γιατί είναι σημαντικές;

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι προαναφερθείσες δεξιότητες σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την ικανότητά σας να ελέγχετε και να ρυθμίζετε τον εαυτό σας. Τα άτομα με ισχυρή ικανότητα αυτορύθμισης συχνά μπορούν να διαχειριστούν με μεγαλύτερη ευκολία τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα των άλλων αλλά και τα δικά τους. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν καλύτερα τις εκάστοτε προκλήσεις ενώ μπορούν να συνεχίσουν να προσπαθούν για τους στόχους που έχουν θέσει παρά τους αντιπερισπασμούς. Σε αντίθεση με τις διαπροσωπικές δεξιότητες, όπως η ενεργή ακρόαση, οι ενδοπροσωπικές δεξιότητες μπορεί να έχουν μικρότερο άμεσο αντίκτυπο στις αλληλεπιδράσεις σας με τους άλλους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τις παραμελήσετε, αφού αποτελούν το μυστικό για την επίτευξη των στόχων σας.

Στρατηγικές για να τις ενισχύσετε

Οι ενδοπροσωπικές δεξιότητες μπορεί μέχρι ένα βαθμό να έρθουν φυσικά για την τελειοποίησή τους όμως, απαιτείται διαρκής εξάσκηση. Είναι απολύτως δυνατό να καλλιεργήσετε όπως την συναισθηματική και την «ενδοπροσωπική νοημοσύνη». Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

*Δημιουργήστε πρόγραμμα και ακολουθήστε το

Καθημερινά μας κατακλύζουν πολλές υποχρεώσεις και ευθύνες και μπορεί είτε να ξεχνάμε είτε ορισμένες φορές να αποφεύγουμε σκοπίμως ορισμένες δουλειές που δεν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Ταυτόχρονα, μπορεί να είναι δύσκολο να τις αντιμετωπίσετε όταν δεν έχετε ιδέα από που να ξεκινήσετε. Εάν έχετε την τάση να «χάνεστε» στην πληθώρα των υποχρεώσεων, δοκιμάστε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει υποχρεώσεις αλλά και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως είναι οι δουλειές του σπιτιού πριν το γυμναστήριο και το φαγητό με τα αγαπημένα σας πρόσωπα έπειτα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει γιατί οι υπενθυμίσεις διατηρούν την συγκέντρωσή σας παρά τους αντιπερισπασμούς ενώ ταυτόχρονα ο προγραμματισμός απολαυστικών δραστηριοτήτων σας γεμίζει ενέργεια και βελτιώνει την διάθεσή σας.

*Δοκιμάστε τον διαλογισμό

Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε και να αποδέχεστε όλα όσα σκέφτεστε χωρίς να παγιδεύεστε σε αρνητικές σκέψεις ή σε σκληρά και επικριτικά σχόλια για τον εαυτό σας. Αποτελεί μια ιδανική πρακτική για άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν την συναισθηματική τους συνειδητοποίηση. Τα βασικά του οφέλη περιλαμβάνουν την χαλάρωση, την ανακούφιση από το άγχος αλλά και τον ποιοτικότερο ύπνο. Αν και αυτά τα στοιχεία δεν σας βοηθούν να επανασυνδεθείτε άμεσα με τον εαυτό σας, μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της σωματικής και της συναισθηματικής ευεξίας. Όταν αισθανόμαστε ψυχικά και σωματικά δυνατότεροι, ενισχύεται η αποφασιστικότητά μας, καθιστώντας ευκολότερη την προσπάθεια ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες. Επιπλέον ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε την προσοχή σας πιο αποτελεσματικά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη συγκέντρωση σε πολλούς τομείς.

*Βρείτε χρόνο για αναστοχασμό

Ο αναστοχασμός μπορεί να φαίνεται πολύ μεγάλο εγχείρημα, αφού περιλαμβάνει την σκέψη σας σχετικά με τις ενέργειες ή τις επιλογές σας και τα πράγματα που θεωρείται σημαντικά στην ζωή, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σας αξιών και των αγαπημένων σας προσώπων. Όσο σκέφτεστε αυτά, δοκιμάστε να δώσετε προσοχή σε λεπτομέρειες που αφορούν τις συνήθειες, που λειτουργούν καλύτερα για εσάς ή και τους τρόπους που αντιμετωπίζετε προκλήσεις. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσετε νέους τρόπους για να επιτύχετε ή και να βελτιώσετε αυτές τις δεξιότητες.

Ακολουθήστε το στο Google News