Πολύ πριν δημιουργηθούν οι έτοιμες καλλυντικές συνθέσεις για την ενυδάτωση της επιδερμίδας μετά τον ήλιο, οι παλιοί εμπιστεύονταν παραδοσιακά κάποια βότανα, τα οποία ακόμα και σήμερα παραμένουν ασυναγώνιστα βάσει μελετών. Ίσως γι’ αυτό παρά την πρόοδο της κοσμετολογίας εξακολουθούμε να τα συναντάμε σε πολλές συνθέσεις καλλυντικών.

Καλέντουλα

 

Ένα από τα συστατικά που συναντάμε συχνά σε καταπραϋντικές κρέμες αλλά και σε βρεφικές αλοιφές για την αλλαγή πάνας. Το έλαιο της καλέντουλας είναι βάλσαμο για το σκασμένο, ευαίσθητο δέρμα που ταλαιπωρείται από το κρύο, τον ήλιο και τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του σαν βρεφικό λάδι. Στα επιμέρους συστατικά της βρίσκουμε σαπωνίνες, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, αιθέρια έλαια κ.ά. που θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για την επιπεφυκίτιδα και τα κοψίματα, για το έκζεμα, τις αιμορροΐδες, τον έρπη και την ψωρίαση. Η δράση της καλέντουλας μοιάζει αρκετά με εκείνη της αμαμελίδας, που επίσης έχει αναπλαστικές ιδιότητες.

Extra info: Η ονομασία της καλέντουλας, αυτού του όμορφου αγριολούλουδου που μοιάζει με τη μαργαρίτα, προέρχεται από τη λατινική λέξη «καλένδες» που αφορά την περίοδο των πρώτων ημερών κάθε μήνα.

Χαμομήλι

 

Ο Ιπποκράτης πολύ εύστοχα το αναφέρει ως ένα από τα πιο ευεργετικά βότανα. Εχει επανορθωτική, αναπλαστική, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για την αποκατάσταση της ερεθισμένης από τον ήλιο επιδερμίδας. Και όχι μόνο. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση της ερεθισμένης επιδερμίδας, ακόμα και για το έκζεμα, ενώ το έλαιό του είναι εξαιρετικό για το ντεμακιγιάζ και την καταπράυνση της περιοχής των ματιών.

Επιπλέον το έγχυμά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε τραύματα, ουλές και πληγές, τόσο για τον καθαρισμό τους, προκειμένου να αποφύγουμε πιθανή μόλυνση, όσο και για την επιτάχυνση της επούλωσης.

Η κορυφαία δράση του χαμομηλιού οφείλεται στη μοναδική σύστασή του. Αποτελείται από αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν στην επιβράδυνση της γήρανσης, φυτοστερόλες, φυτικά μαλακτικά συστατικά που έχουν άμεση αντιρυτιδική και ενυδατική δράση, τανίνες, που έχουν αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση, και τέλος αντιφλογιστικούς παράγοντες, όπως η αζουλένη, που ανακουφίζουν από την αίσθηση καύσου και κνησμού.

Εxtra info: Το χαμομήλι πήρε το όνομά του από το άρωμά του και σημαίνει μήλο του εδάφους (χάμω – μήλο).

Λεβάντα

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, ένα ακόμα κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ισχυρή καταπραϋντική της δύναμη στην επιδερμίδα, που είναι γνωστή από την αρχαιότητα.

Επίσης αποτοξινώνει το δέρμα, συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση των δυσχρωμιών και ευνοεί την επούλωση των τραυματισμών από κοψίματα, εγκαύματα, τσιμπήματα και μώλωπες. Σύμφωνα με μελέτες, η λεβάντα βελτιώνει τις δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, μειώνοντας τη φλεγμονή και τον κνησμό.

Όμως τα οφέλη της δεν είναι μόνο αυτά. Το αιθέριο έλαιό της ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα, ευνοεί την ανάπλαση των κυττάρων και δυναμώνει τον αντιγηραντικό μηχανισμό της επιδερμίδας.

Tip: Λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιό της σε ένα λάδι βάσης (carrier oil), όπως αβοκάντο, αλόη ή αμύγδαλο, φτιάχνουν ένα εξαιρετικό φυσικό after sun καλλυντικό που ανακουφίζει και δροσίζει το δέρμα μετά την ηλιοθεραπεία.

Extra info: Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare, που σημαίνει «πλένω».

Προσοχή: Η λεβάντα είναι ένα από τα ελάχιστα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνω στο δέρμα αδιάλυτα. Χρησιμοποιήστε την σε πληγές, σε κοψίματα, σε τσιμπήματα, σε δερματίτιδα και σε κάθε φλεγμονή της επιδερμίδας. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αλλεργία σε κάποια από τα συστατικά της, όπως π.χ. στη γερανιόλη που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιες επιδερμίδες. Ετσι πριν από τη χρήση, κάντε ένα μίνι αλλεργικό τεστ: Ρίξτε μια σταγόνα λεβάντα στην εσωτερική πλευρά του καρπού ή πίσω από το αφτί και περιμένετε λίγα λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάποια ευαισθησία.

Αλόη

 

Το κατ’ εξοχήν παραδοσιακό φυσικό συστατικό που ανακουφίζει από τα ηλιακά εγκαύματα και συντελεί στη γρήγορη ανάπλαση και επούλωση του δέρματος. Το εκχύλισμά της είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για την επιδερμίδα αφού περιέχει μια μακρά λίστα από ωφέλιμα συστατικά, όπως βιταμίνες Β, C, Ε και β-καροτίνη, παράγωγο της βιταμίνης Α, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, που δυναμώνουν την άμυνα της επιδερμίδας, αμινοξέα που αποτελούν τα δομικά υλικά των κυττάρων και αντιφλεγμονώδες σαλικυλικό οξύ, το οποίο δίνει αυτή την «αίσθηση δροσιάς» που νιώθουμε όταν την απλώνουμε στο δέρμα.

Το τζελ της αλόης έχει ισχυρές αναπλαστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην επούλωση και στην πρόληψη των ραγάδων, στην εντατική ενυδάτωση και ανάπλαση του δέρματος που έχει ερεθιστεί από τον ήλιο, αλλά και στην αντιμετώπιση της ξηρότητας και της πρόωρης γήρανσης.
Τη συναντάμε συχνά σε προϊόντα after sun και αντιγήρανσης, που αφήνουν την επιδερμίδα άμεσα πιο φρέσκια, βαθιά ενυδατωμένη και ελαστική.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, και ανακουφίζει από τα τσιμπήματα των εντόμων. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι η αλόη θεωρείται ένα από τα must φυσικά συστατικά της καλοκαιρινής περιποίησης.

Extra info: Πιθανότατα προέρχεται από την αραβική λέξη alloeh, σημαίνει «πικρή και γυαλιστερή ουσία».

Δεντρολίβανο

 

Αν και γνωρίζουμε την ευεργετική του δράση ενάντια στην τριχόπτωση, το έλαιο δεντρολίβανου είναι ωφέλιμο και για το δέρμα, αφού βοηθά στην ενυδάτωση των κυττάρων του δέρματος, καταπραϋνει και ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους. Αποτελείται μεταξύ άλλων από αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και τανίνες, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β6, στοιχεία που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης και στη λάμψη της επιδερμίδας και των μαλλιών. Σύμφωνα με κάποιες παραδοσιακές συνταγές, η σκόνη των φύλλων του θεωρείται επουλωτική και καταπραϋντική για το δέρμα.

Extra info: Η λατινική ονομασία του δεντρολίβανου είναι rosmarinus, που σημαίνει δροσιά της θάλασσας. Είναι σύνθετη από τις λέξεις ros (δροσιά) και marinus (θαλάσσιος), γιατί επικρατούσε η αντίληψη ότι το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πότισμα, χάρη στην υγρασία που έρχεται από τη θάλασσα.

Ηλίανθος

 

Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, λιπαρά οξέα, τανίνες, φώσφορο, κάλιο και άλλα σημαντικά στοιχεία, το έλαιο ηλίανθου προλαμβάνει και λειαίνει τα σημάδια γήρανσης και ταυτόχρονα λειτουργεί καταπραϋντικά στην ξηροδερμία και στο ερεθισμένο δέρμα. Επιπλέον το έλαιό του προσφέρει ισχυρή ενυδάτωση και αναζωογόνηση στα ξηρά, βαμμένα μαλλιά, ενώ προστατεύει το χρώμα τους από το ξεθώριασμα εξαιτίας του ήλιου και των περιβαλλοντικών επιθέσεων. Γι’ αυτό το συναντάμε συχνά ως πρωταγωνιστικό συστατικό σε αντηλιακές συνθέσεις.

Extra info: Ο ηλίανθος είναι το γνωστό μας ηλιοτρόπιο και η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις ήλιος και άνθος. Σύμφωνα με μια θεωρία το όνομά του οφείλεται στο ότι η κεφαλή του φυτού κινείται σύμφωνα με την πορεία του ήλιου από την ανατολή μέχρι τη δύση. Η κίνηση αυτή σταματά μετά την άνθηση και τα κεφάλια παραμένουν στραμμένα προς την ανατολή.

Αμαμελίδα

 

Ισως όχι τόσο γνωστό όσο τα άλλα βότανα για τις καλλυντικές τους ιδιότητες. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό λάδι ομορφιάς με ισχυρούς αναπλαστικούς παράγοντες για το δέρμα. Η μεγάλη περιεκτικότητά της σε τανίνες, πτητικά έλαια και φλαβονοειδή προσδίδουν στην αμαμελίδα αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές, καταπραϋντικές, στυπτικές, αντιβακτιριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Το έλαιό της σχηματίζει ένα ισχυρό προστατευτικό φιλμ πάνω στην επιδερμίδα και συντελεί στη σύσφιγξή της, αυξάνοντας την ανθεκτικότητά της σε ερεθισμούς. Επιπλέον, τα ενεργά της συστατικά διαθέτουν σημαντικές επανορθωτικές ιδιότητες και βελτιώνουν σε πολλές περιπτώσεις την υφή του δέρματος. Επίσης χρησιμοποιείται για τη μείωση της φλόγωσης και του ερεθισμού.

Extra info: Πρώτοι οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής ανακάλυψαν τις ιαματικές ιδιότητες της αμαμελίδας και τη χρησιμοποιούσαν ως κατάπλασμα σε φλεγμονές και ερεθισμούς. Η φήμη της διαδόθηκε και στην Ευρώπη από τον 18ο αιώνα και μετά.

Ακολουθήστε το στο Google News